A belvárosi jegyző budai kerítésén dolgoztak a belvárosi önkormányzat emberei

  • narancs.hu
  • 2017. július 22.

Belpol

Serényen dolgoztak a XII. kerületi Fodor utcában múlt csütörtökön az V. kerületi Városüzemeltetési Kft. munkatársai. Az V. kerületi jegyző ingatlanánál.

A Belváros-Lipótváros Városüzemeltetési Kft.-t azzal a céllal alapította az V. kerületi önkormányzat, hogy a kerület ingatlanjait üzemeltesse. Múlt csütörtökön viszont egy XII. kerületi társasház bejárati kapuján, kerítésén kezdtek dolgozni. Tették ezt órákon át, szinte teljes munkaidőben. Erre rá is kérdeztünk az önkormányzatnál és a jegyzőnél is, de okosabbak nem lettünk – előbbi nem reagált, utóbbi szabadságát tölti.

false

 

Fotó: MTI

Pedig a belvárosi jegyző, Sélley Zoltán többet tudhat arról, milyen céllal küldte a belvárosi önkormányzati cég a dolgozóit a Fodor utcába, akiknek éppen annál a háznál akadt dolguk, amelyben Sélleynek van egy lakása. Ami tulajdonképpen két lakás, mivel a padlásteret is beépíthette és hozzácsaphatta az emeleti lakáshoz. Ennek az értéknövelő beruházásnak a padlásteret eladó XII. kerületi önkormányzat feltételül szabta, hogy Sélley hozassa rendbe a tetőt, vakolja be a házat, javítsa ki a homlokzati hibákat és csináltassa meg a kerítést. Utóbbi kettővel még mindig adósa a Pokorni Zoltán vezette önkormányzatnak, amely hetekkel ezelőtt harmadszor is felszólította Sélleyt a rekonstrukciós műveletek elvégzésére. „A felújításokra az ingatlanon végzett egyéb felújítások, így a csatornarendszer cseréje miatt nem került sor eddig, ezek befejezésére figyelemmel a felújításnak a rendelkezésünkre álló információk alapján további akadálya nincs. A felújítás haladéktalanul történő teljesítésére az önkormányzat ismételten írásban felszólította Sélley urat” – közölte megkeresésünkre a XII. kerületi polgármesteri hivatal sajtóirodája.

false

 

Fotó: Narancs

A belvárosi városüzemeltetési cég Fodor utcai tevékenysége és a hegyvidéki önkormányzat harmadik felszólítása között nem minden alap nélkül sejthetünk összefüggést. Annál is inkább, mert Sélley ismeri a kerítésen dolgozó belvárosi társaság vezetőjét. 2014. júniusban Rogán Antal polgármester előterjesztésére Sélley ellenjegyzésével nevezték ki oda igazgatónak Gyűrűs Istvánt. Gyűrűs bruttó 750 ezer forintos fizetéssel Szentgyörgyvölgyi Péter utóda lett a belvárosi városüzemeltetési cég élén, Szentgyörgyvölgyi meg Rogán utóda, Sélley pedig maradt a székében.

Ekkoriban már birtokában volt a Fodor utcai lakás a padlástéri kiterjesztés lehetőségével. Mint a Népszava megírta, a négylakásos társasházban a XII. kerületi önkormányzat 3 bérlakással, egy magánszemély egy 60 négyzetméteres lakással rendelkezett – utóbbit vásárolta meg a belvárosi jegyző 2006-ban. 2013. júliusban megvette a padlásteret az önkormányzattól, amivel megháromszorozta lakása alapterületét. Az adásvétel előjátékaként Sélley és az önkormányzat a padlásteret a társasházi alapító okirat módosításával önálló albetétté alakította, ezzel nyitottak utat az értékesítéshez. Sélley nem akármilyen üzletet tudott tető alá hozni: a 90 négyzetméter hasznos alapterületű, összességében 149 négyzetméteres XII. kerületi padlástérért 10 millió forintot fizetett.

Ebben a budai övezetben 620 ezer forintnál kezdődik egy négyzetméternyi lakás ára, ám Sélley valójában csak 7 millió forintot fizetett. Bár az önkormányzat volt az eladó, Sélleynek a társasház kisebbségi tulajdonosaként csak a társasházban levő tulajdoni hányadára eső vételárrészt kellett megfizetnie, 7 millió forintot, az önkormányzat és a jegyző ugyanis a padlástér önálló albetétté alakítása során a társasház közös tulajdonába emelte azt. Sélley a társasház kisebbségi tulajdonosaként kvázi eladóként, a padlástér vásárlójaként pedig vevőként viselkedett, jóllehet a szerződés szerint ő csupán vevő volt. Az adásvételi szerződés külön pontban rögzítette, hogy a 10 millió forintos vételárból a 2,9 millió forint vételárrész magát Sélleyt, mint társasház egyik tulajdonosát illeti – írta a Népszava.

Sélley számára kedvező adásvételi szerződést az önkormányzat részéről Pokorni Zoltán (Fidesz) polgármester írta alá 2013. júliusban. A szerződés törvényességét egy ügyvédi iroda is garantálta ellenjegyzésével, a pénzügyi korrektséget az önkormányzat gazdasági vezetője szavatolta. Így azt is, hogy Sélleyt 1,2 millió forinttal még ki is segítette a XII. kerület. A padlásteret arra hivatkozva értékesítette az önkormányzat, hogy a tetőszerkezet életveszélyessé vált, cseréje indokolt. A munkák elvégzésének az önkormányzat is részese akart lenni, a tetőszerkezet teljes felújításából 1,2 millió forint költséget átvállalt Sélleytől. Így az egész padlástér-értékesítés Sélley pénztárcáját 10 millió forint helyett 5,8 millió forinttal terhelte meg.

Ez sem volt elegendő motiváció, Sélley nem igyekezett a felújítással, miközben szerződés szerint az adásvételt követően meg kellett volna kezdenie. Csak a tető 2014. februári beomlása után 8-10 hónappal látott hozzá, jóval azután, hogy a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere kétszer felszólította. Közel 2 évbe került az életveszélyes tető felújítása, Sélley az építési engedély hiányával magyarázta késedelemét.

Sélley az adásvételi szerződősben vállalt további két kötelezettségét 3 éve nem teljesíti. Adós maradt a társasház homlokzati felújításával, vakolásával és a kerítés cseréjével. A tetőszerkezet felújítása során bekövetkezett hibák kijavítása szintén nem történt meg. Ezért az ott lakók az V. kerületi szakemberek feltűnése miatt bizakodnak. Igaz, hogy éveket vártak, de a belvárosban a törvényesség betartásán őrködő jegyző, lám, betartja a szerződést.

Figyelmébe ajánljuk