A CEU elüldözése volt a könyvégetés, az MTA megregulázása a könyvtár elégetése

  • narancs.hu
  • 2018. június 16.

Belpol

„Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták.”

„Elfogadhatatlan az irány és a módszer is, ahogyan a kormány állami felügyelet alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA)” – közölte Szabó Szabolcs, az LMP-frakció tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a kormány egyeztetésre lehetőséget sem adva akar törvényt módosítani és elfogadtatni egy olyan költségvetési törvényt, amely az Akadémia költségvetésének jelentős részét, mintegy 28 milliárd forintot direkt kormányzati befolyás alá vonna.

Az MTA elnöke szerint nincs garancia arra, hogy megőrizhetik az Akadémia és a tudományos élet függetlenségét

Lovász László sajnálatosnak nevezte, hogy a tervezet megjelenése előtt nem egyeztettek az MTA vezetésével. Rendkívüli közgyűlést hívott össze az MTA péntek reggelre, miután csütörtökön kiderült a 2019-es költségvetés tervezete, miszerint a Magyar Tudományos Akadémiától az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolná át az MTA kutatóintézeteinek költségvetését.

Szabó azt is mondta az MTI tudósítása szerint, hogy

elfogadhatatlan az a szemléletmód is, hogy államosítani akarják MTA egy részét és az ott folyó kutatást, hiszen „ez szembemegy a kutatás szabadságának elvével, amely egy normális országban működni szokott”

Szabó szerint korábban a CEU elüldözését könyvégetéshez hasonlította, most az MTA „megregulázását” a könyvtár elégetésének tekinti. „Volt már példa hasonló intézkedésre, 1949-ben Gerő Ernő vezetésével és közbenjárására az akadémikusok majdnem kétharmadát kirúgták”  – mondta a politikus.

Szabó közölte, hogy az LMP-frakció semmilyen költségvetést és törvénymódosítást nem fog megszavazni, amely az Akadémia függetlenséget támadja. Egyetértenek az Akadémia vezetésével, amely

azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza ezeket a javaslatokat,

és felajánlják nekik támogatásukat a szabadságukért vívott küzdelemben.

Figyelmébe ajánljuk