A civiltörvény miatt tilthatták ki a Helsinkit a börtönökből
Pintér Sándor, az álmok álmodója

A civiltörvény miatt tilthatták ki a Helsinkit a börtönökből

  • narancs.hu
  • 2017. november 23.

Belpol

Itt az első következménye a putyini mintára készült törvénynek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) még októberben mondta fel egyoldalúan megállapodását a Helsinki Bizottsággal. A civilek és a BVOP kapcsolata 18 évig kifejezetten gyümölcsöző volt, ezért is ért váratlanul mindenkit annak felmondása.

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője írásban kérdezte a belügyminisztert a felmondás okairól. Pintér Sándor írásbeli válaszában azt írja:

„A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek azokkal a civil szervezetekkel mondják fel a megállapodást, amelyek a magyar törvényeket nem tartják be.”

BVOP minden más civil szervezettel megszakította az együttműködést, pár héttel később pedig az ORFK is felbontotta a Helsinkivel kötött megállapodást.

Pintér nem írja le konkrétan, hogy a Helsinkivel kötött megállapodás az oka annak, hogy megszakította a kapcsolatot a szervezettel, de egyértelműen utal rá.

false

„A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek nem tartanak fenn együttműködési megállapodást olyan civil szervezetekkel, amelyek nyíltan megtagadják a törvényi rendelkezések betartását. A törvényeket mindenkinek be kell tartania.”

A Helsinki ugyanis bojkottálja a törvény végrehajtását, azaz nem hajlandó feltüntetni kiadványain a megbélyegző, „külföldről támogatott szervezet” kitételt.

(via 444)

Figyelmébe ajánljuk