A Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartói modellváltást

  • narancs.hu
  • 2021. január 21.

Belpol

Rendkívüli ülésén hozta meg a döntést az egyetem szenátusa. Felkészül Szeged és Pécs is.

A napirenden szereplő személyi kérdések miatt zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadott határozat szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is – tájékoztatta az egyetemi sajtóiroda az MTI-t.

A szenátusi határozat megerősíti, hogy „a Debreceni Egyetem a hagyományos tudományegyetemi diszciplínák mellett továbbra is kiemelten kezeli az egészségipar, multidiszciplináris agrár- és élelmiszertudományok, műszaki tudományok, tanárképzés fókuszterületeket”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) is ellenszavazat nélkül elfogadta, hogy a szenátusba delegált tagjaik támogassák a Debreceni Egyetem modellváltását.

Arról még január elején írtunk, hogy alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől. Egy akkor megszólaló forrásunk úgy fogalmazott: „Hogy erről lenne demokratikus vita, az szinte kizárt.” Egy másik vezető oktató pedig azt mondta el megkeresésünkre, hogy az alapítványi fenntartás konkrétumairól semmit sem tudnak, de az egyetem vezetése „nyíltan és büszkén beszél róla”. Később kiderült, a Pécsi Tudományegyetemen is szóba került a modellváltás kérdése.

A Szegedi Tudományegyetemen január végén várható döntés a fenntartóváltásról, de az egyetem rektora szerint az intézmény csak jól járhat az alapítványi működéssel.

Mindeközben a SzabaDEgyetem nevű közösségi oldal és a Debreceniek a felsőoktatási autonómiáért Facebook-csoport elindított egy online petíciót a Debreceni Egyetem alapítványi tulajdonba helyezése miatt. Ebben a kezdeményezők azt írják, hogy az intézmény számos oktatója és hallgatója nem ért egyet a privatizálációs folyamatokkal, illetve az átalakítást szorgalmazók döntéshozatali és tájékoztatási módszereivel – számolt be róla a Debrecziner.

Szintén csütörtökön délután tartott ülést a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is, ami azzal indult, hogy Miseta Attila rektor közölte, nem tárgyalják az alapítványi átállásról szóló előterjesztést – írta meg a Pécsma. A rektor közölte, a döntésnek több oka van, például hogy a folyamatban lévő egyeztetések még nem zárultak le, „a kari tanácsok által megfogalmazott igények szintetizálása pedig folyamatban van”, és a végső döntést befolyásolhatja a többi érintett egyetemmel való egyeztetés.

Figyelmébe ajánljuk