A JAK 400, azaz négyszáz forintot adományoz a pénznyelő állami íróakadémiának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez eddig az év legszellemesebb sajtóközleménye.

Tavaly elég nagy balhé lett belőle, hogy Szőcs Géza közbenjárására a kormány elindította a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) íróakadémiáját, amihez az irodalmi életben meglepően magas összeget, 150 millió forintot kapott Szőcs régi protezsáltja, a kormánypárti napilapot szerkesztő Orbán János Dénes (lásd például ezt a kerekasztal-beszélgetést). Egy decemberi kormánydöntés értelmében 2017-re a KMTG legalább 400 milliót osztogathat el magának és másoknak, amely már tényleg értelmezhetetlen összeg a közeg számára (lásd Krusovszky Dénes írását). Erre a hírre reagált a fiatal írókat képviselő József Attila Kör az alábbi, szokatlanul szellemes – és persze másrészt igen elkeserítő – közleménnyel.

false

A JAK 400 forintot adományoz a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. íróakadémiai programjára

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) vezetősége mély megdöbbenéssel olvasta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről szóló hírt a Magyar Közlöny 2016. december 20-ai számában. Jelen értesítő szerint a Kormány rendelete nyomán a NGM és az Emmi mindössze 400 millió forinttal támogatja a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programját.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ez az összeg alig két és félszerese a korábbi támogatásnak, ötszöröse a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága évenként együttesen felhasználható forrásainak, valamint csak tízszerese a JAK éves támogatásának. Ez az összeg ugyanakkor meghaladhatja az NKA Szépirodalom Kollégiumának hasonló kezdeményezésekre szánt, az irodalmi szféra egészére az elmúlt években kiírt pályázatainak átlagos összegét is.

A nehéz anyagi helyzet sajnálatos módon a JAK számára is jól ismert, hiszen hosszú távú fennmaradásunk vált kétségessé a folyamatosan apadó pályázati források, valamint a 2016-ban kevesebb mint felére, 760 000 forintra csökkentett működési támogatásunk miatt, amely már a 10%-át sem fedezi a valódi működési kiadásoknak.

Bár vannak erős kételyeink azzal kapcsolatban, hogy egy ekkora összeget elbír-e és megfelelő módon tud-e majd hasznosítani a szakmai hitelességgel, a közpénzek átláthatóságával, valamint a nyilvánossággal erősen hadilábon álló szervezet, a kortárs magyar irodalom támogatása és a tehetséggondozás ugyanakkor nekünk is szívügyünk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára.

Bízunk továbbá abban, hogy a Kormány és a felelős minisztériumok tartják annyira fontosnak a magyar irodalom ügyét, hogy a korábbiakkal ellentétben a kortárs alkotókat, az ösztöndíjakat és az irodalmi élet több évtizedes hagyománnyal rendelkező fontos intézményeit, írószervezeteit is a KMTG-hez hasonló méltányossággal fogják majd támogatni.

A József Attila Kör elnöksége

2017. január 4.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  szegedi789
  2017. január 04., szerda 19:48
  azért ez a szőcs is játsza a bohókás gombócartúrt, de azért a milliók mily sebesen kezdenek el repkedni, ahol a kárpátok mikulása elhalad ...
 2. 2
  szegedi789
  2017. január 04., szerda 19:45
  és szegény József Attilának meg milyen jól jött volna 5 forint, hogy kuglert vegyen ...
 3. 1
  Cheyenne
  2017. január 04., szerda 13:58
  És Szabó Borbála értetlenül áll az eset előtt, pedig neki két könyve is megjelent tavaly (örök kételkedőknek: nincs összefüggés KMTG pozíciója és a megjelenés-cunami között, csak szorgalmas és sokat dolgozik mint Lőrinc ott csuton, s nem is marad el a siker!), ahelyett, hogy a pöcs Jakosok hozzá mennének baráti tanácsért, diktatórikus hangon mernek tiltakozni. Pedig ő és az angyali OJD a szelíd befogadó demokraták, a többiek meg irigyek.

  Mert nem látják a tehetséget. Igaz a halom pénzkupac mögött tényleg, mintha csak fingok villódzanának, pennákkal kinyalt seggecskéikkel száraz, cserepes nyelveikkel..

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra