Deutsch MTK-ja jobban teljesít

A kasszában marad

Belpol

A BKV Előre ingatlanjai irányába terjeszkedne a Deutsch Tamás családtagjainak érdekeltségébe került MTK. A konstrukció szerint a BKV visszabérelné az MTK-tól a saját ingatlanjait: így nem kevés pénz kerülne vissza az MTK-hoz. Mindenesetre van miből költeni, az állam 5 milliárd forintot adott a sportklubnak.

Hosszú távon venne bérbe ingatlanokat az MTK a szomszédjában lévő BKV Előre sportegyesülettől, az egyeztetések már folyamatban vannak - értesült a Narancs. A konkrét ajánlattételig még nem jutottak el, de úgy tudjuk, az MTK 30-50 évre bérelne ingatlanokat a közlekedési vállalattól. Hogy mely ingatlanokat, hány forintért és milyen céllal, azt egyelőre hivatalosan nem tudni. A tárgyalások tényét és a szándékot ugyanakkor a BKV megerősítette: "Zajlanak együttműködést kereső tárgyalások az MTK és a BKV között, hiszen a két sportingatlan egymás szomszédságában helyezkedik el. Mindkét fél érdeke lehet az ebből fakadó szinergiák kihasználása. Ugyanakkor az MTK az ingatlan megvásárlására eddig nem tett ajánlatot. Jelenleg egyfajta bérleti konstrukció kialakításának lehetőségeiről folynak egyeztetések a két fél között."

Pénz mostanában bőségesen akad az MTK-nál. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben a klub 125. szülinapján ígért ötmilliárdot létesítményei fejlesztésére, valamint 2020-ig további évi 300 milliót (lásd erről: Családban marad, Magyar Narancs, 2014. január 30.), továbbá az MTK adósságainak szanálását (öt másik fővárosi klubéval együtt). A fejlesztések között Deutsch Tamás (Fidesz) klubelnök a futballakadémiák mintájára a több sportághoz kapcsolódó Brüll Alfréd Akadémia létesítését, Zuglóban a Lantos Mihály sporttelepen új, multifunkcionális sportcsarnok építését jelentette be, amely csaknem valamennyi szakosztály igényét kielégítené. Ez Deutsch állítása szerint legkésőbb 2015-re elkészül, sőt a Hungária körúti futballstadionra is költenek az MLSZ stadionrekonstrukciós programjában: száz százalékban állami forrásból indul 2014-ben a Hidegkuti Nándor Stadion felújítása. (Az MLSZ három éve tartó stadionrekonstrukciós programja a biztonsági beléptető- és jegykiadási rendszer kiépítésére vonatkozik, lásd: Túl a hétmilliárdon, Magyar Narancs, 2013. június 6.)

Újjáalapítás

Az MTK legújabb kori felívelése 2010-ben, közvetlenül a választások után kezdődött, amikor az ügyvezetés Deutsch Tamást az MTK elnöki székébe emelte. Deutschtól a pénzfakasztást várták, azt, hogy fideszes kapcsolatait megmozgatva kihúzza a fizetésképtelenné vált egyesületet az adósságcsapdából. Előtte a büntetőeljárás alá vont Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester elnökölte a klubot, és a vegetáláshoz elegendő évi 150 millió forintos költségvetés mindössze egyharmada jött össze. A Narancsnak Szabó György, a Deutsch által delegált egyik elnökségi tag arról beszélt, hogy évi 300 millióból szűkösen, 500-ból kényelmesen elvan a klub (lásd: Kinek kell egy csapat?, Magyar Narancs, 2011. szeptember 8). Szabó nem beszélt a levegőbe: az MTK múlt novemberi szülinapját, amelyen Orbán összesen 7,1 milliárd forintot ígért a klubnak, Deutsch az MTK-újjáalapítás napjának nevezte.

Deutsch Tamás biztos lehetett a kormányzati pénzek beáramlásában, hiszen tavaly májusban a Városmajorban bejelentette: az MTK bekebelezi a Budapesti Sport Egyesületet (BSE). A BSE 350 millió forintos adósságát Deutsch három lépésben ígérte rendezni úgy, hogy megőrzi a klub nyolc szakosztályát és 750 munkavállalóját. Novemberre aztán kiderült: a BSE adóssága nem 350, hanem 550-600 millió forint lehet.

Tavaly augusztusban alapították meg a Blue & White Investment Vagyonkezelő Zrt.-t, ami az MTK-t a Deutsch család fennhatósága alá vonta. A Blue and White, a Deutsch Judit és Deutsch Péter tulajdonában lévő AVP Svéd-Magyar Videó és Filmgyártó Kft. érdekeltsége idén januárban megvette az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. többségi részvényeit a Várszegi Gáborhoz tartozó Fotex Ingatlanfejlesztő Kft.-től. Ezzel a klub végleg kikerült Várszegi fennhatósága alól. Domonyai László, az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. (volt) vezérigazgatója szerint több vevőjelölttel is tárgyaltak, a legfőbb szempont a jelentős tőkeerő és a sportpiacon szerzett befektetői tapasztalat volt. Nos, a fél éve létező Blue & White jegyzett tőkéje 5 millió forint, a tulajdonos APV a legutóbbi három lezárt üzleti évében összesen alig több mint kétmillió forintos árbevételre tett szert. A cég székhelye egy kelenföldi lakótelepi ház negyedik emeleti lakása (részletesen lásd erről már hivatkozott, január 30-i írásunkat).

Oda-vissza

A Deutsch-féle MTK most sajátos tranzakcióra készül. A BKV Előre sportpályái felé terjeszkedés persze kézenfekvőnek tűnik, hiszen a két sporttelepet csak a Sport utca határolja egymástól, amin a Combino villamosok a remízbe jutnak. A Hidegkuti Stadion felújítása során elbontanák a nagy lelátót, az átépítés idején ideális helyszín lenne a BKV-pálya az MTK futballmeccseinek. A BKV ingatlanjainak kiterjedése nagyobb, mint az MTK-éi, és jobb állapotban vannak. A BKV-nak egy ifimeccsekre alkalmas nagyobb és három kisebb műfüves futballpályája is van a centerpályán kívül, mindhárom villanyvilágításos. (Az MTK női focistái rendszeres pályabérlők.) Az 1935-ben épült, 2500 nézőt befogadó, fedett lelátós műemlék klubépületben kézilabdapálya, tornaterem is van (az MTK tornászai is oda járnak), a sporttelepen pedig még nyolc teniszpálya is.

A terjeszkedés legegyszerűbb módja a BKV ingatlanjainak megvásárlása lenne, de ehhez az MTK-nak - ha komolyan vesszük a Deutsch vázolta beruházások komoly pénzigényét - nincs elegendő forrása. Az MTK anyagi helyzetét, tárgyalási szándékait ismerő több forrásunk is egybehangzóan állította: az MTK-nak nincs fedezete a hozzávetőleg 1,4 milliárd forinton nyilvántartott BKV-s ingatlanportfólió megvásárlására. Pedig a BKV-nak ez volna az üzlet: ennyiből vígan bérelhetnének pályákat, termeket sportolóiknak, dolgozóiknak.

Marad tehát a pályabérlés: a kérdés az, hogy milyen konstrukcióban. Információink szerint az egyeztetések a BKV-val még a Deutsch Tamás-elnökség idején indultak el az ingatlanok közös hasznosításáról, esetleges fejlesztéséről, működtetéséről. "Vártunk három-négy hónapot, hogy valamit letegyenek az asztalra, valamilyen koncepciót, fejlesztési, üzemeltetési tervet, költség-haszon számítást, határidőket, de semmi se történt. Nem volt pénzünk, most viszont van. El kell költeni" - jegyezte meg a Narancsnak a két klub közelmúltbeli egyeztetéseit ismerő forrásunk. Azt is felidézte, hogy a BKV teniszpályáinak üzemeltetésére beajánlották a Deutsch család egyik tagját, akitől viszont hiába kérték, ismertesse az elképzeléseit, és hogy milyen feltételekkel vinné tovább a pályákat - végül egy másik bérlőnek adták ki az ingatlanokat.

Az MTK több vezetőjétől kértünk információt, hogy milyen fizetési, működtetési feltételekkel, milyen hosszú időre bérelnének BKV-ingatlanokat, a közlekedési cégtől mit kérnek viszonzásul. Választ nem kaptunk. Ami tény: a BKV Előre által használt ingatlanok a közlekedési társaság tulajdonában vannak, vagyonkezelésüket az erre alapított BKV Panoráma Kft. végzi (a balatonfenyvesi üdülővel együtt). Információink szerint a hosszú távú bérlés úgy valósulna meg, hogy az MTK a BKV Panoráma Kft.-től venne bérbe ingatlanokat. Hogy mind-e, és hogy napi 24 órában vagy időkorlátokkal, arról nem kaptunk hivatalos tájékoztatást a BKV-tól sem. A Narancs értesülései szerint viszont az MTK az egész BKV Előre-komplexumra igényt tart. Az egyeztetéseket ismerő másik forrásunk szerint "a nagy kérdések már eldőltek". Az "együttműködés" azonban kapna még egy csavart: a bérlés kétirányú lenne, a BKV a saját ingatlanjait visszabérelné az MTK-tól. Ebben a konstrukcióban az MTK könyvelésében a kiadási oldalon szereplő, bérlésre kifizetett összegek egy része így visszakerülne a Deutsch-klub kasszájába.

Hogy a BKV-nak mindez miért érné meg, arról szűkszavúan nyilatkozott a társaság: "Mivel a tárgyalások kezdeti stádiumban vannak, sok konkrétumról nem tudunk nyilatkozni."

Dupla vagy semmi

"Egyelőre inkább az esetlegesen létrejövő együttműködés alapelveit van mód ismertetni: olyan együttműködés kialakítására törekszünk, amelyben az MTK rendelkezésére álló fejlesztési források úgy tudnak majd hasznosulni, hogy a BKV Előre SC felnőtt és utánpótlás-sportolóinak, valamint a BKV Zrt. dolgozóinak sportolási lehetőségei a jelenleginél jobb színvonalon biztosítottak maradjanak. (...) Az együttműködés csak akkor jöhet létre, ha az a BKV Zrt.-nek és a fővárosnak a jelenleginél kedvezőbb pénzügyi helyzetet teremt. Jelenleg ugyanis részben fővárosi források biztosítják a BKV Előre működését. Ezt a jövőben a kialakítandó együttműködési konstrukció pénzügyi egyenlegéből kívánjuk finanszírozni."

Kérdés persze, hogy le tudják-e ezt nyomni Deutschék torkán, és hogy valójában ki fogja diktálni a feltételeket. A BKV vagyonát érintő döntéseket egymillió forint értékhatár felett a BKV igazgatósága hozza meg, amiben ma 4-3-as többségben vannak az Orbán Viktorhoz rokoni szálon kötődő Vitézy Dávid vezette Budapesti Közlekedési Központ Zrt. delegáltjai - Vitézyék többször összerúgták már a port a BKV-s igazgatókkal. Nagy értékű szerződés esetén a BKV tulajdonosi jogait gyakorló Fővárosi Közgyűlés mondja ki a végső szót, amiben fideszes többség van - egyelőre. Forrásaink szerint "érzékelhető" a sürgetés a BKV-MTK-szerződés mielőbbi nyélbe ütéséért. Az MTK mindenesetre Deutschra tett fel mindent: a klub decemberben öt évre újraválasztotta elnökének.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.