„A kormány megtalálta új ellenségét, a tanárokat” – tüntetés volt a Bajcsyn

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Belpol

Szombaton délután öt órakor kezdődött a megmozdulás a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Miután nyolc tanárt rúgtak ki budapesti gimnáziumból, pénteken pedig több száz tanár nem vette fel a munkát, újabb tüntetést szervezett a Tanítanék, Tanárok a tanárokért csoport, a Pedagógus Egység, az Egységes Diákfront, a noÁr, a PDSZ és a PSZ.

A helyszínen az esemény előtt tíz perccel mintegy ezer ember volt, egy óra múlva már mintegy ötezer fő van az utcán helyszíni tudósítónk, Fazekas Zsuzsanna szerint. A tömeg a színpadtól az Arany János utcai metróig tart a Bajcsyn. 

A Nagysándor József utca sarkánál felállított színpadon Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az elsők között szólalt fel, és elmondta: úgy tűnik, a kormányzat nem tud tenni az oktatás helyzetének javításáért, csak fenyegetni és Brüsszelre mutogatni tud. Nehezményezte, hogy a rendszert a hivatástudattal rendelkező pedagógusok tartják fenn, de a fiatalok már nem választják ezt a pályát.

„Pintér Sándornak a petíciónkat nem volt ideje átvenni, de a tanárokat kirúgdosni igen”

– mondta. Szabó szerint a kirúgott pedagógusokat véletlenszerűen választották ki.

Azt javasolta a szülőknek, hogy jövő héten csütörtökön a szülők is „sztrájkoljanak”, tehát ne engedjék a gyereküket az iskolába.

 
Fotó: Fotó: Sióréti Gábor  

 
Fotó: Sióréti Gábor 

Ezután két szülő szólalt fel, mindkettőjük gyereke a Karinthy gimnázium tanulója, ahonnan hat tanárt bocsátottak el csütörtökön. Ők azt mondták, a gyerekeik továbbtanulását veszélyezteti, amikor végzős biológia-faktosoknak elveszik a tanárukat, valamint francia- vagy spanyolszakos tanárok hagyják el az iskolát. „Ha kell, a szülők finanszírozni fogják a kirúgott tanárokat” – ígérték.

 
Fotó: Sióréti Gábor 

 A diákok képviseletében az ADOM és az EDF (Egységes Diákfront) tagjai szólaltak fel, akik mindenkit várnak a virrasztásra az esemény után. Azt mondták, elutasítják a KRÉTÁ-ban kitölthető kérdőívet, ami szerintük tendenciózus és cinikus. Arra buzdítják a korosztályukat, hogy december 9-re szervezzenek az iskolákba ülősztrájkot. „A tankerületekben olyanok dolgoznak, akiknek csak az számít, hogy a hónap végén csörögjön a fizu” – mondták.

Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium kirúgott tanára azt mondta: „A hivatásomat vették el tőlem, és a teljes jövőképemet." Szerinte nemcsak az a kérdés, hogy ki fog tanítani, hanem hogy kit fogunk tanítani. Solymoss Miklós kollégája azt kérdezte a tömegtől: hogyan akar egy rendőrminiszter oktatásüggyel foglalkozni? „A gumibot-logika megbicsaklik a tanárok, diákok és szülők ellenállásán.”

 
Fotó: Fotó: Sióréti Gábor  

 Berta Beáta, a Tanárok a tanárokért csoport képviselője azt mondta, élni akarnak, nem félni. „Ne radír legyél, hanem közszolga” – üzente a minisztériumnak. Kijelentette, hogy nem akarnak mártírok lenni, de a hatalom arra esküdött, hogy leszedje őket a térképről. „Tanár akarok lenni és nem áldozat” – zárta.

„Ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, biztos a nemzetben van a hiba” – idézte Molnár Áron és Pankotai Lili slamduója Széchenyi Istvánt. „Azt hiszed, el tudod foglalni az iskoláinkat?” – tette fel a kérdést Pankotai, akit egyébként előző, szókimondó és trágár szavakat tartalmazó verse miatt hurcolt meg az iskolája. Erre Molnár Áron válaszolt: „Foglalod a kurva anyádat.”

Miközben Orsós János, a miskolci Dr. Ámbédkár Iskola alapítója beszélt, zúgott a Nem hagyjuk! és a Veletek vagyunk!, a szónok pedig a szegregált oktatásról beszélt: „A cigányságot lekapcsolták a minőségi oktatásról.” Tanítványa, Tóth András arról beszélt, hogy a szegregált iskolában szörnyű állapotok voltak, de az Ámbédkárban öt hónap alatt behozta a lemaradását.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

 

„A kormány megtalálta az új ellenségét, a tanárokat”

– mondta Törley Katalin, de valójában az inflációról, a befagyasztott EU-s pénzekről, a korrupcióról akarják elterelni a figyelmet. Visszautasítják, hogy a minisztérium úgy tálalja a tiltakozásokat, mint ami csak a bérezésről szól. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint: „Kilenc pontunk van.” A tüntetés eddigi legpolitikaibb beszédében felemlegetik a szociális törvényt, a tankervezetők milliós jutalmát, amit „elvtelen szolgalelkűség” miatt kaptak: „ezek a kis pribékek tartják fenn a rendszert.” Kiemelték Hajnal Gabriellát, aki hat éve még kockásinges tiltakozásokat szervezte, most pedig kirúgdossa egykori kollégáit. „Legyetek engedetlenek, sztrájkoljatok, tagadjátok meg a munkát, blokkoljátok az oktatást!” – üzenték a tanárok.

A rendezvény végén a 13 kirúgott tanár együtt állt fel a színpadra.

„Kinek volt jó ez? Jól járt a mi kirúgásunkkal a közoktatás?”

– tette fel a kérdést Palya Tamás volt kölcseys tanár. A tüntetés hivatalosan negyed nyolckor ért véget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk