A Klubrádió vesztett a Kúrián a Médiatanáccsal szemben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

A döntés szerint jogszerű volt a Klubrádió pályázatának érvénytelenítése. A három tagú bírói tanács tagja volt Varga Zs. András, a Kúria elnöke is. 

Nem változtatott a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletén a Kúria: a legfrissebb döntés szerint a Klubrádió hibás pályázatot adott be, és a vállalat saját tőkéjének negatív mivolta miatt nem is vehetett volna részt a pályázaton.

Az ítélet jogerőssé válása után megnyílik a lehetőség, hogy a Médiatanács új pályázatot hirdessen a per tárgyát képező Budapest FM 92,9 MHz használatára - számol be a Media1.

A Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárásban egy háromfős, Fekete Ildikó, Remes Gábor és Varga Zs. András bírókból (utóbbi tavaly november óta a Kúria elnöke) álló legfőbb bírói grémium hozott döntést. Eszerint a Kúria most körülbelül 700 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a Klubrádiót.

Az ítélet szerint tehát a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, és zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként résztvevő rádiós társaságot, emellett a bíróság azt is kiemelte, hogy a hogy a Klubrádió üzleti terve sem felelt meg az előírásoknak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárólag a kormánypárt jelölte tagokból álló Médiatanácsa tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy „ismételt jogsértésekre” hivatkozva nem újítja meg a Klubrádió idén február 14-én lejáró, a budapesti 92,9-es frekvenciára szóló engedélyét, ehelyett inkább új pályázatot ír ki.

A tavaly novemberben kiírt pályázaton a terv szerint idén február 14-én szabaddá váló frekvenciára három pályázat érkezett: a Klubrádió mellett a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület (KRE) és az Andy Vana egykori rádióihoz köthető LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. adott be pályázatot. 

Bár a másik két indulót formai hibák miatt előbb kizárták, végül a Klubrádió a 92.9-es frekvencián idén február 14-én éjfélkor elhallgatott, miután a Médiatanács a Klubrádióval sem hosszabbította meg a rádióval a frekvenciahasználati engedélyt.

A Klubrádió akkor fellebbezett a Médiatanács döntése ellen, de előbb februárban a Fővárosi Törvényszék utasította el a beadványukat, majd ezt júniusban a Kúria is megerősítette

A tavaly kiírt frekvenciahasználati pályázatot idén márciusban a Médiatanács nyertes nélkül zárta le, mondván az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult, mert "törvénysértően gazdálkodott, bármikor kényszertörlési eljárást lehet ellene indítani".

A Klubrádió ismét fellebbezett a Médiatanács döntése ellen, de keresetét májusban a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította. Ezt az ítéletet erősítette meg most a Kúria. Amint ez az ítélet jogerőssé válik, az NMHH Médiatanácsa új pályázatot írhat ki a 92,9 MHz-re.

A 92.9-es frekvenciát ideiglenesen, május 3. és október 29. között a Hit Gyülekezetéhez köthető Spirit FM kapta meg, a Klubrádió pedig azóta internetes rádióként működik, a hallgatóit februárban nagyszabású kampányban próbálta átszoktatni a netes rádiózásra.  

Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa már korábban kijelentette: Alkotmánybírósághoz, és ha kell, a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul azért, hogy folytatni atudják a sugárzást. 

Arató a tárgyalás után a Klubradio.hu beszámolója szerint a mai ítélet után azt mondta, hogy nem várt más döntést,

Varga Zs. András végrehajtotta azt a párthatározatot, melynek célja a Klubrádió elhallgattatása.

A frekvenciát elvették, de a rádió továbbra is működik az interneten a hallgatók jóvoltából. A kúriai abszurd ítélet megerősítette azt, mekkora szükség van a Klubrádió működésére. 

Arató szerint belátható időn belül – legalábbis egy lehetséges rendszerváltásig – a Klubrádiónak nem lesz földi frekvenciája, de a rádió online hallgatható most is.

Azt is elmondta, hogy a Klubrádiónak van már egy alkotmánybírósági beadványa is a frekvencia meg nem hosszabbításával kapcsolatban, és erre a mostani döntésre is készül egy ilyen kereset. Ennek a reménybeli célja nem az, hogy az Alkotmánybíróság valamilyen érdemleges változtatást eszközöljön, hanem ez szükséges ahhoz, hogy európai bírósági fórumokhoz fordulhasson a Klubrádió a jövőben.

Arató András hozzátette még azt is, hogy ha jól értette, a kúriai tanács elnökasszonya azt állította az indoklásban, hogy nemcsak hogy igaza van az elsőfokú bíróságnak, hanem még csak nem is vitatta a Klubrádió a döntést. Ez nem igaz – nyilatkozta Arató –, több száz oldalnyi keresetben vezette le a Klubrádió, miért nem állja meg a Fővárosi Törvényszék egyetlen indoklása sem a helyét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk