Vádat emeltek a fideszes polgármester ellen – a feljelentő a böntönviselt korábbi polgármester

  • - urfi -
  • 2017. május 16.

Belpol

„Kunbaján most nagy a botrány” – énekelte legendás előadásában a Krétakör. És most megint. Eszement történet a szerb határ mellől.

Végigfutott ma a sajtón a Baon.hu híre: költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a kecskeméti ügyészség Franzné Lakner Éva, Kunbaja Fidesz–KDNP-s polgármestere, valamint két társa ellen. A problémák a helyi közmunkaprogram körül adódtak – írta a településvezető a Facebookon. Bejegyzését pedig így kezdi: „Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy Halász István feljelentése alapján büntető eljárás indult ellenem.”

Halász István. Ez a név ajtót nyit egy régi történetre, sőt nem is egyre. Halász István ugyanis a magyar politika egyik rekordere: polgármesterként valószínűleg ő állt a legtöbb alkalommal bíróság előtt Magyarországon.

false

Rajnai Attila nagyszerű riportjában (ÉS, 2002) nemcsak Orbán Viktor bukkan fel – mintegy mellékesen – olajmaffiózók társaságában, hanem szerepelnek benne a Halász elleni bírósági ítéletek is szépen sorjában. (Miközben olvassák, arra tessék gondolni, hogy közben végig ő volt a polgármester.)

1995: a Bajai Városi Bíróság jogerőre emelkedett ítéletében Halász Istvánt csempészet és vámorgazdaság vétsége miatt ítélte százötvenezer forint pénzbüntetésre.

1996: a Bajai Városi Bíróság bűnösnek mondta ki csempészet vétségében és bűnsegédként csempészet bűntettében. Mindezekért százötvenezer forint pénzbüntetésre, valamint a tulajdonában lévő pótkocsi elkobzására ítélte.

1997: a Kecskeméti Városi Bíróság jogerőre emelkedett ítéletében Halász Istvánt bűnösnek mondta ki jelentős értékű vámárura üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettében, jelentős értékre elkövetett devizabűntett kísérletében, és különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett devizabűntettben. Kétévi börtönre ítélték, aminek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették.

2000: a Bajai Városi Bíróság különösen nagy értékre elkövetett csalás és összesen négy esetben adóbevételt jelentősen csökkentő adócsalás bűntettében találta bűnösnek a kunbajai polgármestert. A per egy hét évvel ezelőtti olajszőkítési ügy részleteit igyekezett tisztázni. A vád szerint mintegy hatmillió forintnyi adót nem fizetett be.

2001: a Bajai Városi Bíróság jogerőre emelkedett ítéletében magánokirat-hamisítás vétsége miatt negyvenezer forint pénzbüntetésre ítélte.

2002: a Kiskőrösi Városi Bíróság bűnösnek találta kétrendbeli, felbujtóként, üzletszerűen, bűnszövetségben, jelentős értékű vámárura elkövetett csempészet bűntettében, és kétrendbeli, felbujtóként, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettében. Mindezekért, nem jogerősen, egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a polgármestert, és két évre eltiltották a közügyektől.

Fekete Szemek, Feketeország

Miután az ítélet jogerőre emelkedett, Halász István politikai karrierje véget érni látszott, várt rá a kecskeméti börtön. Csakhogy nem volt hajlandó bevonulni, ezért elrendelték az előállítását. Napokig nem találták, de aztán – a rendőrség akkori beszámolója szerint – „a Határőrség felderítő egysége olyan információt kapott, hogy az expolgármester Kunbaján a Bódi Guszti és a Fekete Szemek zenés estjén mulat”. Ekkor „csaptak le rá a nyomozók”. A rendőrségi beszámoló Bódi Gusztiék buliját „zenés estnek” nevezi – ez a kifejezés köszön vissza a Krétakör hírneves előadásában, a Feketeországban. De a történetnek még nem volt vége.

Mert miután kiszabadult és lejárt a közügyektől való eltiltása, Halász Istvánt újra megválasztották polgármesternek. Igen, a fentiek után.

A függetlenként induló Halászt 2006. október 1-én választották meg polgármesternek. A soron következő nyomozás 2006. december 7-én indult meg a Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal feljelentése alapján. A vád szerint Halász társaival – mások mellett a feleségével – együtt 4 ezer tonna bálás kommunális szemetet hozott be illegálisan Németországból. 2010-ben a a Bács-Kiskun Megyei Bíróság másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a polgármestert, két évre eltiltotta a közügyektől, továbbá ötszázezer forint pénzbírságra és egymillió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Az ítélet után Halász nem volt hajlandó bevonulni a börtönbe, közel fél évig halogatta büntetése megkezdését. Most pedig az ő feljelentésére indul nyomozás a következő polgármester ellen.

Ha ebből a sztoriból nem lehet jó regényt írni, akkor semmiből se lehet.

Az illegálisan lerakott szemetet visszaszállítják Németországba (2008)

Az illegálisan lerakott szemetet visszaszállítják Németországba (Kunbaja, 2008)

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk