Interjú

„A kormány a legnagyobb kockázati tényező”

Bokros Lajos közgazdász

Belpol

A magyar gazdaságot szinte az alapoktól kell újjáépíteni. Egészen más adó-, szociális, energia-, költségvetési és pénzpolitikára van szükség. Ebbe sem a központi árrögzítés, sem az ágazati különadók nem férnek bele – vallja a CEU professzora, korábbi pénzügyminiszter.

Magyar Narancs: A magyar gazdaság mostani bajai, legfőképpen a magas infláció mennyiben következményei importált, begyűrűző hatásoknak, és mekkora a hazai tényezők szerepe?

Bokros Lajos: A hazai gazdasági válságnak részben tényleg vannak erős külső okai – elsősorban az ukrajnai orosz imperialista háború, és az ennek nyomán fellépő globális energia- és élelmiszerválság. De Magyarországot ezek a kihívások rendkívül legyengített állapotban találták meg. A hazai nehézségek okai alapvetően belsők, ezek a több mint tíz éve elhibázott, észszerűtlen, szakszerűtlen, sőt káros gazdaságpolitika következményei. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az infláció az eurózónában 11 százalék, nálunk pedig 23 – ezzel aranyérmesek vagyunk az Európai Unióban. Sem Romániában, sem Lengyelországban nincs ilyen mértékű áremelkedés. Ebből tisztán látszik, hogy a honi infláció több mint fele hazai eredetű. Az itteni áremelkedések elsősorban a helytelen fiskális és monetáris politikának tudhatók be.

MN: Nálunk nem látszik, hogy a közeljövőben mérséklődne az áremelkedés üteme, míg más európai országokban, úgy tűnik, már tetőzött az infláció, illetve pár százalékot csökkent is.

BL: Az inflációnak számos oka van. Egyrészt léteznek külső tényezők – a kicsi és nyitott magyar gazdaság részben importálja az inflációt, például az energiaárakon keresztül, hiszen ezt nem tudjuk mással helyettesíteni. Magyarországon azonban a belső okok fontosabbak. Ezek közül az egyik a piaci szereplők tevékenységéből, a másik a kormány működéséből fakad. A piaci szereplőknél kiemelem a bankrendszert: a bankok gyakran túlhitelezik a gazdaságot, és számos olyan vállalkozásnak, de fogyasztónak, magánszemélynek is nyújtanak hitelt, akik hitelképtelenek, és nem tudják, vagy csak nagy nehézségek árán tudják visszafizetni a hitelt. Ennek következtében olyan túlkereslet jelentkezik a gazdaságban, amelynek nincs árufedezete. De a legfontosabb ok a kormány elhibázott gazdaságpolitikája – ebben a pénzpolitika és a költségvetési politika is ludas.

MN: Az Orbán-kormány nagyon büszke a gazdaságpolitikájára, azt állítják, majd’ egy évtizeden át a főbb makrogazdasági jelzőszámokban is megmutatkozó, páratlan növekedést ért el a magyar gazdaság. Hol volt ebben a hiba?

BL: A kormány gazdaságpolitikája rosszabb, mint a propagandája, mert itt kifejezett nyílt károkozásról beszélhetünk. Olyan körülmények között, amikor a gazdaságban már amúgy is felhalmozódtak az inflációs feszültségek, továbbra is számolatlanul önteni a pénzt a gazdaságba és 0,6 százalékon tartani az alapkamatot – nos, ez már 2018-ban is elhibázott gazdaságpolitika volt. Mások mellett én is rámutattam akkor arra, hogy ha egy jegybank jó időben túl sokáig túl alacsonyan tartja a kamatot, akkor rossz időben túl sokáig túl magasan kell majd tartani a kamatokat. Mindeddig az MNB azonban csak félmunkát végzett, mert az alapkamat csak 13 százalék – miközben 23 százalékos az infláció. Azt, hogy ez a 13 százalékos alapkamat nem túl magas, maga az MNB bizonyítja legjobban azzal, hogy a banki betétek kamatát 18 százalékra húzta fel. Ez legalább annyira irányadó kamat, mint a meghirdetett alapkamat.

MN: Az Orbán-kormány egyoldalúan az „elhibázott” – de azért általuk is megszavazott – szankciókat okolja az inflációért, a romló makrogazdasági mutatókért. Mennyire jogos mindez?

BL: A kormány már a választások előtt is, de azóta még egyértelműbben arra építette a maga a pénzszórási, túlköltekezési politikáját, hogy az Európai Unió majd végül mindent kifizet – de jól látjuk, hogy ez finoman szólva is akadozik. Lehet, hogy a várt pénz egy része majd megérkezik, de jóval később és talán kevesebb is, mint amennyire számítottak. Márpedig a gazdaságban az időtényező is számít, hiszen nem mindegy, hogy az államháztartásnak 5 százalék alatt vagy 10 százalék fölött van a hiánya. Az esetleg fél évvel később megérkező pénzt valamilyen forrásból meg kell előlegezni, ami, ha nincs más megoldás, akkor külföldi hitelfelvételt tesz szükségessé. Ennek a kamata viszont rendkívül magas, és terhelni fogja a magyar költségvetést akkor is, ha azt majd az érkező uniós pénzből részben visszafizetik – ebből a szempontból minden nap újfent kárt okoz. Nem szabad olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely tartósan a másoktól elvehető pénz behozatalára épít.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.

Befejezhetetlen

Az életmű alakulása idején úgy tűnt, hogy Kabai Lóránt (korábban k. kabai lórántként jegyezte munkáit) meglehetősen nagy energiákat összpontosít arra, hogy a versek mögötti ént szét­írja, hogy az alanyiságot az alany erodálásával kérdőjelezze meg, redukálja, satírozza ki.