„A kormány értelmezése szerint a menedékkérelem benyújtása súlyos bűncselekmény” – Akadályozzák az ügyvédek munkáját a tranzitzónákban

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Belpol

Egy bűncselekmény gyanúsítottjának is több joga van, mint egy menedékkérőnek.

Abszurd helyzetre világított rá a Magyar Helsinki Bizottság: a menekültügyi hivatal akadályozza a civil szervezet ügyvédjeinek és azok ügyfeleinek kapcsolatát. Teszik mindezt természetesen törvényellenesen, ráadásul úgy, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a minap éppen azt hangoztatta: a tranzitzónákban a menedékkérőket nem zárják el a jogi segítségtől.

A Helsinki szerint azonban ha a hivatal értesíti is az ügyvédet, hogy egy menedékkérő a segítségét kéri és megbízná őt az ügyével, és ha ez az információ egyáltalán eljut a jogi képviselőig, akkor is elvétve találkozhatnak, mert az ügyvéd „csak érvényes, ügyfél által aláírt megbízással léphet be”.

„Érdemes tudni, hogy például büntetőügyek terheltjei esetében

akár hozzátartozók is adhatnak meghatalmazást,

és a büntetés-végrehajtás nem akadályozhatja az ügyvéd és a potenciális védence közvetlen kapcsolatfelvételét, amelyiknek az egyik legitim célja éppen az, hogy mindketten aláírhassák a szabályos ügyvédi megbízást” – érvelnek a civilek.

false

 

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldal

Hozzáteszik, mivel ez nem valósul meg, a „kormány értelmezése szerint a menedékkérelem benyújtása súlyos bűncselekmény, olyan, aminek örvén a migráns elveszíti az emberi jogait. Ez természetesen elfogadhatatlan. A kérelem benyújtása nem bűncselekmény, és a legkevesebb, hogy a menedékkérőt legalább azok a jogok illessék meg, mint egy bűncselekmény gyanúsítottját”.

A kormány égre-földre esküdözik, hogy a tranzitzónát nem fogva tartási helyként kell értelmezni, így az, hogy az ügyvéd munkáját és mozgását akadályozzák, egyértelműen törvénysértő.

Közben a MigSzol Csoport tüntetést szervez a szerb–magyar határra, április 15-re, a „menekültek bebörtönzése, a rendőri erőszak és az állami propaganda ellen”.

Figyelmébe ajánljuk