Orbán dicsekedett és fenyegetőzött a visegrádiak találkozóján

  • narancs.hu
  • 2017. március 28.

Belpol

Orbán Viktor, a komor silbak őrzi az osztrákok és németek álmát.

Megtörtént ma a visegrádi tagállamok (V4) kormányfői találkozója Varsóban, ahol a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit mellett természetesen a bevándorlás volt a legégetőbb téma, Orbán Viktort legalábbis erről kérdezték leginkább az újságírók. A kedden hatályba lépett megszigorított jogi határzárra utalva elmondta, hogy ezzel minden jogi kiskapu bezárult, Magyarország bármekkora migrációs áradatot képes megállítani a magyar-szerb határon és ezzel a magyarok természetesen az összes uniós állampolgárt védik. „Ma az osztrákok és a németek azért alhatnak nyugodtan, mert Magyarország teljesíti a schengeni megállapodásból rá háruló kötelezettségeket.” Kedves sógorok, alkalomadtán köszönjétek meg ezt nekünk.

Emellett újfent egy lapon emlegette a menekültkérdést a terrorizmussal, megüzente a magyar szolidaritást hiányoló kritikusoknak, hogy mi bizony a határvédelemre költjük az adófizetők pénzét, amiből biztonságot építünk, szóval szerintetek mi ez, ha nem szolidaritás? Legszebb gondolatával mégis az ún. „migránsbizniszt” támogató civileknek üzent: a kormány teljes transzparenciát hirdet, hogy jól leleplezze azokat a civileket, akik „nyilvánvalóan üzleti kérdésnek is tekintik a migránskérdést.”

Reagált a jogi határzár szigorítására mai számában a Financial Times is. A napilap az uniós tagállamokat kritizálta, mert „hallgatólagos beleegyezéssel” fogadták a magyar törvénymódosítást ahelyett, hogy keményen felléptek volna ellene. Egyedül a svédek akadtak ki, migrációügyi miniszterük gulágok építéséhez hasonlította az intézkedést. A cikk szerint a bírálatok mérséklődése azt mutathatja, egyre kevesebbet lehet nyerni Orbán nyilvános fenyegetésével. Kiemelik, a magyar miniszterelnök „azzal tudta bebetonozni a hatalmát Magyarországon, hogy a liberális elitek, a globális pénzügyi körök és az uniós bürokraták ellen harcoló józan hazafi szerepében tetszeleg.” (MTI)

Figyelmébe ajánljuk