A Krétakör nemzeti konzultációja szerint a korrupció, a gyermekszegénység, az oktatás, az energiapolitika, a nyugdíj és a foglalkoztatás kérdései izgatják leginkább az embereket

  • narancs.hu
  • 2017. május 15.

Belpol

Ezek nem Orbán Viktor kérdései.

Orbán Viktor mellett a Krétakör is lefolytatta #igazinemzetikonzultacio címen saját kampányát. Szelfi formájában releváns kérdéseket vártak az emberektől, hogy ha már van úgynevezett konzultáció, szóljon értelmes dolgokról. Egy hónap alatt elég sok érdemi társadalmi kérdésről szóló képet kapott a szervezet az állampolgároktól.

A lassan a végéhez közeledő kormányzati nemzeti konzultáció hat kérdésének mintájára az akció zárásaként kiválasztották azt a hat témát, amelyekről a legtöbb kérdés érkezett.

Ezek szerint az embereket a korrupcióval, gyermekszegénységgel, oktatással, energiapolitikával, nyugdíjjal és a foglalkoztatással kapcsolatos kérdések izgatták a legjobban.
A Krétakör a témák ismert szakértőivel egy-egy rövid videót készített.
Kettő már meg is tekinthető ezek közül:
Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója a gyermekszegénység hazai helyzetéről,

Krétakör

Léderer Sándor, a K-monitor ügyvezetője pedig a korrupcióval kapcsolatos problémákról beszél.

Krétakör

A sorozat többi videójában – amelyeket a következő napokban tesznek majd közzé – Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője beszél a hazai oktatás helyzetéről, Ámon Ada, az Energiaklub elnöke pedig a 4000 milliárdos paksi atomenergia-beruházás kockázatairól. A Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke, Földényi György az idős emberek helyzetéről szóló videóban arról számol be, hogy a magyar nyugdíjak kétharmada nem éri el az átlagos, 120 000 Ft-os összeget sem, emellett pedig egyre rosszabbul működik az idős embereket ellátó szociális háló az országban. A foglalkoztatottság jelenlegi helyzetéről Keveházi Kata beszél majd, különös tekintettel a sok esetben a nőket sújtó munkahelyi diszkriminációra és a gyermekvállalás utáni visszatérés nehézségeire.

Figyelmébe ajánljuk