A MEOSZ helyre teszi Tarlóst: Minden tizedik utas érintett

  • narancs.hu
  • 2017. július 28.

Belpol

És amúgy vannak még metrót használó babakocsis családok, meg idős emberek is.

„A MEOSZ többször felhívta többek között Tarlós István figyelmét is, hogy az M3-as metró akadálymentesítése nem jó szándékú választási lehetőség, hanem jogszabályokban rögzített kötelezettsége.” Így reagált ma a napi.hu-nak küldött levelében Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke.

Csütörtökön ugyanis a főpolgármester a fakockaügyről tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta: pénzhiány miatt nem akadálymentesítenek majd minden felújított megállót a hármas metró vonalán. De rögtön meg is nyugtatott mindenkit: a metró utazóközönségének (500 ezer utas) úgyis csak alig egy ezreléke mozgáskorlátozott. Hozzátette, ha rajta múlna, persze mindet akadálymentesítenék, de ez pénzkérdés.

Ezt cáfolta ma a MEOSZ elnökének levele: Kovács Ágnes szerint ezek az adatok megalapozatlanok, mert ha csak a „fogyatékosságban érintett személyeket vesszük figyelembe, akkor

minden tizedik utas érintett a WHO szerint.

Szeretném Tarlós István figyelmét ismételten felhívni arra is, hogy az akadálymentesítésben érintettek a kisgyermekes, babakocsit használó családok és az idősebb emberek is.”

Kovács Ágnes szerint az akadálymentesítést sosem gondolták komolyan, pedig sem forráshiány, sem az érintettek száma, sem más nem lehet indok ennek elkerülésére.

„Az M3-as metró kérdése nem a következő választások megnyerését segítő propagandaügy, hanem több évtizedes kihatása lesz a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedésére, melynek egyik feltétele és befolyásoló tényezője az akadálymentes közösségi közlekedés megléte is. Tarlós István nem hozhat felelőtlen és jogszerűtlen döntést ebben a kérdésben, viselnie kell a döntése következményét. Ideje nem kifogásokat, hanem megoldásokat keresni” – zárul a levél.

Figyelmébe ajánljuk