Felcsúti tao-botrány: a minisztérium bejáratához láncolta magát két DK-s politikus, mert szerintük Mészáros Lőrinc és az Emmi átverte őket

  • Magyar Krisztián
  • 2018. március 14.

Belpol

Földi Judit és Rónai Sándor kezdett figyelemfelhívó akcióba.

Szerda reggel nem sokkal fél tíz után, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Földi Judit és a párt helyettes szóvivője, Rónai Sándor jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épületénél, és a bejárathoz láncolták magukat. Egy táblát tartanak a kezükben, amelyen ez áll: „A tao közpénz! Adjátok ki az iratokat! Mészáros Orbán strómanja”.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A helyszínen lévő tudósítónk szerint a rendőrök felvették Földi Juditék adatait, jelenleg várnak.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Az egész akciót azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra: a minisztérium szerintük összejátszik a felcsúti Puskás Akadémiával azért, hogy utóbbinak ne kelljen kiadni a választások előtt azokat a tao-dokumentumokat, amelyeket a Demokratikus Koalíció jogerősen kiperelt Mészáros Lőrincéktől.

A végül furcsa fordulatot vett ügyről már több cikket is írtunk. A DK beperelte a felcsúti akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, mert az nem volt hajlandó válaszolni egy 2015-ös adatigénylésükre. A párt arra volt kíváncsi, hogy az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által vezetett akadémia, pontosabban az alapítvány mire és mennyi tao-pénzt költött el, kikkel szerződtek a társaságiadó-kedvezmény jóvoltából hozzájuk befolyt milliárdok terhére a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban. Mészáros Lőrincék nem adták ki az adatokat akkor sem, amikor tavaly februárban már másodfokon, jogerős ítéletben erre kötelezte őket a Fővárosi Ítélőtábla. Az akadémiának minden számlát, szerződést és egyéb dokumentumot be kellett volna mutatni, amelyből kiderül, hogyan tudnak elszámolni a pénzzel. Az ügyet végül a Kúria döntése zárta volna le tavaly novemberben, amikor szintén arra kötelezték a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy tegyenek eleget az adatigénylésnek.

Ezt követően arra lehetett számítani, hogy kiadják az adatokat, de újabb fordulat következett, amikor személyesen Mészáros Lőrinc írt egy levelet a Demokratikus Koalíciónak, amelyben azt magyarázta el, hogy miért nem tudják teljesíteni az ítéletet, azaz miért nem tudják bemutatni a tao-milliárdokkal kapcsolatos dokumentációt. Az indoka a következő volt: „a sportért felelős miniszter”, azaz Balog Zoltán hivatalból elrendelt egy utóellenőrzést, amely külön a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt vizsgálja, „figyelemmel arra, hogy a támogatás felhasználásának jogcíme vonatkozásában a finanszírozási források tekintetében adódhat átfedés”. És épp e miatt az ellenőrzés miatt per pillanat nem áll Mészárosék rendelkezésére az a dokumentációs anyag, amit át kellene adniuk.

Az persze nem életszerű, hogy egy annyi pénzzel gazdálkodó szervezet, mint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány minden szerződésből, számlából csak egy példánnyal rendelkezik, de ők valami ilyesmit állítanak. A DK-s elnökségi tag és székesfehérvári önkormányzati képviselő úgy véli, mindezzel az „átlátszó színjátékkal” csak azt akarják elérni, hogy ne kaphassa meg azt az iratcsomagot, amelyet átvizsgálva kiderülne, kikkel szerződtek, mire költöttek el minimum 6-8 milliárd forint közpénzt Felcsúton a perben jegyzett időszakban. Jogi szakembereik szerint ilyen indokkal nem is tagadhatnák meg a bírósági ítélet teljesítését – hangsúlyozta Földi Judit, aki elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen, de az ügy nem halad előre, nincs semmi fejlemény, hiába érdeklődnek.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Földi Judit a magyarnarancs.hu-nak bemutatott egy újabb levelet, amelyet most Vörös Józseftől, az akadémia ügyvédjétől kaptak. Ebben Vörös leírja, hogy náluk a „papír alapú dokumentumokból nem készült korábban elektronikus formátumú másolat”. Majd ha a minisztérium visszaadja azokat, akkor teljesítik az adatigénylést – jelezte az ügyvéd.

„Higgye el, nem az a kedvenc szórakozásom a kampányidőszakban sem, hogy minisztériumok bejáratához láncolom magam, de annyira felháborító ez a viselkedés, amely ezt az ügyet kíséri, hogy nincs más módszerem. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egy minisztérium miként képes összejátszani azzal az alapítvánnyal, amely mögött Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc áll. Nyilvánvaló felsőbb utasításra tettek így Balog Zoltánék, de ez az egész azt is mutatja, hogy nálunk nincs jogállam, egy kúriai döntést vesz semmibe az akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma” – nyilatkozta Földi Judit. A politikus nem tudta pontosan megmondani, meddig maradnak, amikor azt kérdeztük, mi lesz, ha nem lép a minisztérium vagy a felcsúti alapítvány. „Talán addig, amíg el nem visznek, vagy ígéretet nem kapunk, hogy a felcsúti papírok a bírósági döntésnek megfelelően el nem jutnak hozzánk” – hangsúlyozta.

Döntött a Kúria: Mészáros Lőrincék nem titkolhatják tovább, hogy Felcsúton mire költötték a tao-milliárdokat

A Puskás Akadémiának ki kell adni a szerződéseket. Nem változtatta meg a Fővárosi Ítélőtábla korábbi, másodfokon született ítéletét szerdán a Kúria, így a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak be kell mutatnia, hogy milyen szerződéseket kötöttek a társaságiadó-kedvezmények (tao) jóvoltából hozzájuk érkező összeg egy részéből.

Figyelmébe ajánljuk