A Momentum egyszerűen bezárná a közmédiát

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Aztán gyorsan újra is nyitnák, megújult formában.

„Szerintem a Momentum Mozgalom ne az Origóban bohóckodjon, hanem ígérjék meg, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal felszámolják az állami propagandagépezet, és bezárják a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legnagyobb közpénznyelő gépezetét, a teljes közmédiát” – írta a Facebookon Bede Márton, a 444 újságírója a Momentum tegnapi, origós akciójára reagálva.

„Deal” – válaszolta kommentben a Momentum Mozgalom.

Később a Magyar Nemzet kérdésére bővebben is kifejtették a közmédiával és az állami hirdetésekkel kapcsolatos programpontjaikat. Idézzük.

„1. Be fogjuk záratni és a társadalommal közösen fogjuk újraindítani a közmédiát. Magyarországon a közszolgálati médiát kisajátította az államhatalom, jelenlegi működése nem fenntartható és mérgezi a közbeszédet. A közmédiareform után onnan többet nem lehet kizárni sem a pártokat, sem a civileket, sem az embereket. Olyan nem fordulhat elő soha többet, hogy egy politikus megmondja, hogy mit kell elmondani a közmédiában: olyan rendszer kell, hogy a közmédiás újságíró ilyenkor nyugodtan rátehesse a telefont a politikusra és ez cseppet se befolyásolja negatívan a karrierjét. A részleteket a pártokkal közösen szeretnénk kidolgozni, épp az a lényeg, hogy ne egy párt mondja meg, hogyan.

2. Minimalizálnunk kell az állami hirdetéseket, valamint az állami vállalatok hirdetéseit is korlátozni kell. Az államnak szükséges hirdetnie, hiszen ez fakad az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogából, ugyanakkor ez nem lehet eszköze annak, hogy a piacon egyébként megmaradni nem képes médiaszolgáltatók, reklámcégek és sajtótermékek fennmaradását segítse.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 15:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  tiszapolgári
  2017. május 19., péntek 21:27
  A Momentum már megint parádésan vizsgázott országismeretből. A közmédia 6 tévé- és 4 országos rádiócsatornát jelent, ezek közül csak az M1 és a Kossuth foglalkozik direkt politikai műsorokkal, a faszom se érti, hogy miért kellene a Bartókot vagy az M5-öt is bezáratni.
  Bede Márton meg ahelyett, hogy vicces ötleteket adna ezeknek a kiscserkészeknek, inkább venne egy helyesírási tanácsadó szótárt, mert kriminális, ahogy a 444.hu-n cikkei ki tudnak nézni.
 2. 2
  rworse
  2017. május 19., péntek 22:06
  tiszapolgári

  Az azért megjegyzendő, hogy az m1 hírei az összes többi adón is ott vannak, már Bartókot is iszonyú hallgatni, mert a műsorok között ott is ott vannak az egyperces Kilián-körök. No persze igaz, ezeket egyszerűen ki lehet iktatni az m1 és az MTI - meg a Kossuth - kiiktatásával.
 3. 3
  szegedi789
  2017. május 19., péntek 23:10
  Háát, tiszapolgári, pl. állami sportcsatornára kuhurvára nincs szükség, a kulturális-oktató csatornán mint a dunán csak bizonyos kör jelenhet meg... Nincs jól kitalálva egyébként sem. Bizonyos műsorok nézhetetlenek. Milyen már amikor (mostantól ez lesz a kedvenc példám), ókovács, eperjes, l.simon értekezik a modern magyar színházról m5-ön ? ? ?
  A céltalan archívum kisöprésre tartott retrócsatornára meg mi szükség ? ? ? (Azon kívül, persze, hogy egy igen gazdag és sokszínű kultúrkincsből szahart hozannak ki...) Ja, és a kiszervezett, tudjuk kiknek, tartalomgyártás ? ? ?
  Bartókból is többetlehetne kihozni... Kossuth katasztrófa. Hírgyártás besorol a propagandagyártáshoz.

  Valószínűleg, nem sóval behintésről volt szó. Bár egy kommentnél többet érne az ügy. Ebben viszont osztozom az ön kritikus meglátásával. Arról meg álmodni se merek, hogy regionális adások, adók is kellhetnének...
  Az a fránya közhellyé váló bíbícízés, csak álom marad.
 4. 4
  tiszapolgári
  2017. május 20., szombat 06:52
  szegedi789

  A Momentum a bezáratás szót használta, és ez a nekibuzdulás az M1-re és a Kossuthra vonatkozhatott, hiszen azt írják, hogy "Olyan nem fordulhat elő soha többet, hogy egy politikus megmondja, hogy mit kell elmondani a közmédiában" Nyilván nem arra gondoltak, hogy a politikusok beleszóltak, mit vacsorázzon Herta nagyi és Bieler úr az Erdészház Falkenauban sorozatban, vagy hogy ki nyerje meg a BL-t.
  Bezáratni? Ez ugyanaz, mint amikor a MIÉP azzal fenyegetőzött, hogy hatalomra jutásuk után azonnal megszüntetik a kereskedelmi csatornákat.
 5. 5
  rworse
  2017. május 20., szombat 10:56
  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 6. 6
  szegedi789
  2017. május 20., szombat 11:45
  tiszapolgári
  Nyilván nem délutáni szappanoperák lebegtek a lelki szemei előtt a megnevezett pártnak, de az első mondatból nyilván az következne, ha nekimennek a közmédiának, akkor az egész közmédia lesz átalakítva. Sajnos, ahogy egy jövőbeli (úúú-haaa ...) kormányváltás sem lesz szimpla kormányváltás, úgy a mai közmédia sem maradhat a jelenlegi állapotában fenn, mondhatni alapoktól kell újra felépíteni. Nem értem, ha szerepel az újraindítás, akkor miért ezen akad fenn. Mi az az előremutató dolog, amihez úgy ragaszkodik??? A befejező hasonlata meg kissé féloldalas, tényleg ugyanaz lenne a leányzó fekvése ??? Én ebben erősen kételkedek, de nem tudom ez a pár odavetett momentumos mondat megérdemli-e a szócséplésemet... Mert nekem ez a bajom ezekkel a szöszenetekkel, jól hangzik, de két-három mondat csöppet kevés lesz a közmédia reformjához. Meg persze, ahhoz nem 4-5% körül kéne tanyázni, mert az úgy kevésbé ütős...
 7. 7
  Valakicske
  2017. május 20., szombat 12:13
  Eleddig az első - és egyetlen - dolog, amiben egyetértek a Momentummal.
  Semmi szükség erre a fajta "közmédiára" - a közmédiára sem biztos, hogy abban a meggondolásban van, amiben itt évtizedek óta működik -, EGY DARAB normális, mindenki által ingyen elérhető csatorna kéne, ahol a mondjuk óránkénti hírKÖZLÉS mellett valamiféle infotainment és/vagy sima kultúraközvetítés folyna, egy erre hivatott (értsd: hozzáértő!) grémium ellenőrzésével (amiben NEM lehetnének pártdelegáltak!)
 8. 8
  tiszapolgári
  2017. május 20., szombat 12:50
  szegedi789: Nem értem, ha szerepel az újraindítás, akkor miért ezen akad fenn.

  Nem emlékszem, hogy eddig magázódtunk volna, és elnézést, amiért továbbra is tegezni foglak.

  Azt mondja a Momentum, hogy a a társadalommal közösen fogják újraindítani a közmédiát. Szerinted komolyan gondolták, vagy csak gyorsan válaszolni kellett valamit Bede Mártonnak? Úgy ismered a magyar társadalmat, hogy az emberek leülnek egy tágas helyen, és közösen kitalálják, hogy mi legyen a tévével-rádióval? Én például nem nézek országos kereskedelmi tévéket, de gyakran kapcsolok a Dunára és az M5-re, és nem érzem úgy, hogy emiatt kormánypárti lennék.
  A másik, amin fennakadok, hogy a Momentumnak mint kormányra került pártnak nem lenne-e fontosabb dolga is ennél? Van-e elegendő kapacitása ahhoz, hogy a szegénység felszámolása és az ügynökakták hozzáférhetővé tétele mellett még Borbás Marcsi kényszernyugdíjazása és a garantáltan pártkonszenzusos alapon újraindított Ridikül is beleférjen?
 9. 9
  KassaiSonka
  2017. május 20., szombat 12:56
  Hogy a faszod is értse: Az összes Orbán-kézbe levő közmédium oly mértékben és olyan durván átpolitizált, olyan brutálisan az orbáni propaganda hazugságaira hangolt egyszerű verkliszerkezet, hogy gyakorlatilag hallgathatatlanok és nézhetetlenek. Igen! A sportműsoroktól a Bartókig bezárólag.

  Az ott felhalmozott mocsokagyú Orbán-káderektől másként nincs szabadulás.

  Úgyhogy Momentummal kapcsolatos ellenérzéseim kontraindikáció beérkezéséig felfüggesztve. Ferenc Józseffel szólva egyebet nem mondhatok, mint azt: "Na, doch mal ein Mann!"

 10. 10
  KassaiSonka
  2017. május 20., szombat 13:11
  Másik ostobaságra: Egyszerű tény, gyakorlatilag nincs ennél fontosabb dolog. Az országpusztító orbán-méreg ezeken a csatornákon keresztül öntötte el az arra fogékony vallásos, népnemzeti vidéki csürhe agyát: "Halljátok a mi fiunk szavát!? Ej, de fene jól odamondott a rohadt, magyargyűlölő liberális mocskoknak!"

  És ezért ömlik az Orbán-mantrák rengetege, Boros-megszorításokról, hazug Gyurcsányról, hazaáruló szocialistákról és még irdatlan mennyiségű hazugságokról közvetlenül azokba az agyakba, akikkel így Orbán az egész országot képes túszként fogva tartani.

  Kedves jó tiszapolgári! Értesz te ebből valamit? Nem úgy tűnik. Legalábbis.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra