A Momentum megjelenése felpezsdítette azt a posványt, ami itt volt

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. márc. 18., 19:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A MoMo elnökségi tagja egy délutáni beszélgetésen azt is elmondta, hogy mit értenek pozitív nemzetkép alatt.

A Momentum immár pártként működik, és változatlanul a magyar politika izgalmas jelenségének számít. Ezt mutatja, hogy nem csupán a Fidesz, hanem Szigetvári Viktor vagy Schiffer András (utóbbi a legfrissebb Figyelőnek adott interjújában teszi ezt) is nekik megy. Nem meglepő hát, hogy az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) szombat délutáni beszélgetésén is azt próbálták többen megfejteni, mi lehet a Momentum sikerének a titka.

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja rögtön azzal indított, hogy nincs itt nagy titok, a Momentum egyszerűen megpróbálja újraértelmezni a politizálás bevett formáit. Országjárásuk például nem arról szól, hogy elmennek vidékre, s ott megmondják, ők mit gondolnak a világról, hanem a helyiek segítségével feltérképezik a problémákat. Március 15-én pedig nem egy szokványos demonstrációt szerveztek, inkább a Városligetben tartottak pikniket, amely éppen azért volt újszerű, mert nem volt benne semmi különleges; az érdeklődők, ha akartak, kokárdát készítettek vagy társasoztak, vagy a Momentum jövőjéről beszélgettek.

Ceglédi Zoltán, Vágó Gábor és Hajnal Miklós

Ceglédi Zoltán, Vágó Gábor és Hajnal Miklós

Fotó: narancs.hu

 

Vágó Gábor, aki egykor az LMP alapítója volt, majd otthagyta a pártot és a parlamentet, úgy látta, a Momentum azért tudott elemi erővel berobbanni a közéletbe, mert a magyar társadalom ellenzéki része éhes a sikerre.

„Mindegy volt, hogy ki, csak basszon már oda a kormánynak”

– mondta. Ezt a sikervágyat elégítette ki a népszavazási kezdeményezés, amelynek eredményeként 266 151 aláírást sikerült összegyűjteni a Momentumnak. Vágó szerint a MoMo megjelenése felpezsdítette azt a posványt, ami az ellenzéki oldalon volt, hiszen a kisebb pártok is elkezdtek mozgolódni, mert látták, konkurensük akadt. „A Momentum elérte azt, hogy elkezdődött valami politikaszerű itthon” – magyarázta az LMP-alapító.

A MoMo alapítói javarészt fiatalok, olyanok, akik eddig egyáltalán nem politizáltak, már életkoruknál fogva sem. Ceglédi Zoltán politológus szerint ez kölcsönzött is a pártnak egyfajta „hitelességi előnyt”, hiszen nem lehetett rajtuk számon kérni például azt, hogy hol voltak 2006-ban, mivel valószínűleg „akkor éppen Hunyadi Jánosról tanultak az iskolában”. Bár a kormánypárti média azért megpróbálta, a Momentum tagjait nem lehetett azzal vádolni, hogy a korábbi politikai elit tagjai lettek volna. Ceglédi azt is előnynek tartja, hogy ők nem úgy léptek fel, ahogy korábban több mozgalom is, amely azt kommunikálta, hogy mozgalomként, kívülről akarnak politikai változást elérni.

Ceglédi Zoltán, Vágó Gábor és Hajnal Miklós

Ceglédi Zoltán, Vágó Gábor és Hajnal Miklós

Fotó: narancs.hu

A MoMo-nak kezdettől deklarált célja volt, hogy párttá alakuljon,

mivel úgy látták, civil mozgalomként nem lehet valódi változást elérni. A sok-sok dicséret mellett kritikából is kijutott a Momentumnak a beszélgetésen. Vágó Gábor maga is gyűjtötte az aláírásokat, azt mondja, Szanyi Tibornál is több szignót szedett össze, de úgy érzi, a párt által hirdetett ideológiamentes politizálás súlyos kérdéseket vet föl, és úgy tűnhet, nincs másról szó, csak a hatalomért való küzdelemről. Ceglédi Zoltán pedig a „történetet” hiányolja, amivel sikerül megszólítani az embereket. „A magyar ellenzék válsága abból fakad, hogy nincs egy elmondható története” – mondta a politológus, aki szerint a Momentum nem mondhatja azt, hogy várunk mindenkit, mert ez később szét fogja feszíteni a pártot. Vágó Gábor is hasonlóan látta: ő az LMP-t hozta fel példaként, ahol szerinte a „jöjjön mindenki” alapállása kudarchoz vezetett.

Majd Hajnal Miklóson volt a sor, hogy reagáljon a fölvetett kérdésekre. A Momentum elnökségi tagja azt mondta, természetesen céljuk, hogy legyen egy történetük, de ezt nem szeretnék sürgetni, a különböző szakpolitikai elképzeléseiket viszont folyamatosan hozzák nyilvánosságra. Annyi biztos, hogy amikor elindultak, három alapelvben állapodtak meg. Ez a teljesítményelvűség (a piacgazdaság melletti kiállás), a szolidaritás (a szegények segítése) és a pozitív nemzetkép. Utóbbit már a Momentum feltűnése óta többen bírálták, Hajnal most erről úgy fogalmazott, hogy szeretnék elfogadni mások büszkeségét, és szeretnének felülemelkedni azon, hogy a jobboldal megpróbálta kisajátítani a pozitív nemzetképet. Követendő példaként Barack Obama azon beszédét hozta, amelyben az elnök Trump győzelme után arról beszélt, hogy az eredménytől függetlenül mindannyian egy nemzethez tartoznak, történjék bármi is.

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. márc. 18., 19:23
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 17
  yoyo
  2017. március 19., 13:54
  nemzetkép-ügyben:

  a baloldali és liberális pártok ezen a pályán nagyon visszafogottan játszottak.
  Ennek megvoltak a történelmi okai, és benne volt az a mentalitás, hogy az ember attól még lehet jó hazafi, ha nem visel akkora kokárdát, amekkora még a holdról is jól kivehető.

  Ám ez a hozzáállás súlyos következményekkel járt: mára minden, ami a "magyar", a "nemzeti" gyűjtőfogalmához sorolható, legyen az történelmi, kulturális, tudományos, vagy akár sport vonatkozású, az a felszínes közgondolkodásban a jobboldalhoz kapcsolódik.

  A fidesz mindig különös hangsúlyt fektetett arra, hogy ez így tűnjön, a másik térfélen pedig végig jellemző volt a tartózkodás vagy a nagyon ügyetlen kommunikáció, ami sokak számára azt jelentette, szó sincs a hazaszeretet belső, nem hivalkodó megéléséről, hanem a ballib ember egyenesen rühelli mindazt, amire más magyar ember büszke szeretne lenni.

  És hogy ez így alakulhatott, az nem intézhető el azzal, hogy a magyar jobboldal agresszív és kisajátító módon fordult ezekhez a témákhoz, hanem beletartozik, hogy ezt nem lett volna szabad ennyire beletörődő módon elengedni.

  Rendben, egy modern társadalom ne éljen tocsogós nacionalizmusban, de baromi nagy hiba tudomást nem venni arról, milyen hangokra reagál érzékenyen egy társadalom.

  Ezek a magyarság és nemzet fogalomkörébe tartozó dolgok nagyon sok torz képzettel terheltek, a téma negligálása, illetve a kizárólagosan kritikus és ostorozó hozzáállás nemhogy nem képes jótékony hatást elérni, de egyenesen növeli a távolságot a két oldal között.

  Nagyon helyes, ha egy új társadalmi mozgalom jelentőséget tulajdonít a problémának és kezdeményező próbál lenni.
 2. 16
  Rumata
  2017. március 19., 13:21
  @15 Kovács:

  Szerintem Világos nem is azt akarta írni, hogy a Momentumot gyalázzák, hanem pont azt kifogásolta, hogy a Momentum gyalázta a neki segítő ellenzéki pártokat.

  - - -

  A kettős állampolgárság témájának pedig igenis sok köze van a magyar politikai posványhoz.

  A magyar politikai posványt ugyanis egyértelműen a jobboldali, horthysta, etnikai nemzetfelfogás rendszerváltás utáni visszatérése hozta létre.

  A "nemzeti" jelző pont az etnikai nemzetfelfogást sulykolja a baloldal nemzetállam alapú nemzetfelfogásával szemben.

  - - -

  A szavazati jog nem általános liberális alapjog, ami minden emberi lénynek egyformán jár.
  A szavazati jog ugyanis kizárólag csak az adott ország teljes jogú állampolgárainak jár.
  Az állampolgársági státusz viszont nem csak jogokkal, hanem kötelességekkel is jár.
  Például adófizetési kötelezettséggel.

  Tehát a határon kívül élők kettős állampolgárságának nagyon is sok köze van a magyar politikai posványhoz, mivel mindkettő a kirekesztő jellegű horthysta etnikai nemzetdefiníciót hirdető magyar jobboldal szarkeverésének a következménye.

  Ha a más országokban, más országok törvényei szerint élőket etnikai alapon a magyar állam teljes jogú tagjának lehet minősíteni, akkor ettől már csak egy köpésnyire van az, hogy a magyar állam polgárainak egy részét etnikai alapon önkényesen meg lehet fosztani az állampolgári jogaitól.

  És a jobboldali pártok már kezdettől fogva ebben az irányban haladtak, amikor kisajátították maguknak a "nemzeti" jelzőt, és megkérdőjelezték a másik politikai oldal magyarságát.

  - - -

  Tehát a nemzetdefiníció tisztázatlanságából eredő problémák egyáltalán nem elhanyagolhatóak, hanem a két politikai oldal szembenállásának gyökerét jelentik.

  És amíg a magyar baloldal annyira béna, hogy még ebben az alapvető kérdésben is sem képes meggyőzően érvelni, addig nem csoda, ha a magyar jobboldal bármilyen baromsággal meg tudja etetni a közvéleményt.

  Az pedig, hogy az országos összefogást sürgető Momentum sem a nemzetet megosztó jobboldalt kritizálja, hanem a baloldal nemzeti érzelmeit próbálja megkérdőjelezni, még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető őszinte összefogáspárti politizálásnak.

  Hanem egészen konkrétan jobboldali szarkeverésnek tűnik.
 3. 15
  Kovacs
  2017. március 19., 12:21
  Balázs Zsolnai 8:
  Igen, a nemzetkép, élettér stb. fogalamak a nacionalisták és egyéb szélsőjobbosok szótárához tartozik. Jelentésük homályos és zavaros, a háttérben mindig a kirekesztés egy formája bujkál, ami idővel a háttérből az előtérbe kerül.
  A szavazati jog nem az adófizetés feltétele. Az szavazati jog egy politikai alapjog a (liberális) demokráciában.
  Attól függetlenül, hogy a kettős állampolgárság nem valami elegáns apropóból született, ezen lovagolni nevetséges. A magyar politikai “posvány”okozója nem a kettős állampolgárság
  .
  Világos 12:
  Nem hiszem, hogy itt bárki is gyalázná a Momentumot. Jobb helyeken ezt konstruktív kritikának nevezik. Ha valaki valami homályos nemzetképpel akar szavazatokat gyűjteni, nyugodtan meg lehet mondani, hogy egyelőre és egyébként is itt lényegesebb problémák vannak, mint a “nemzetképalakítás”, amiről véleményt nyílvánítottam, hogy kik és miért utaznak nemzetképekben.
 4. 14
  Gusztav Loránt
  2017. március 19., 11:54
  még valami..már csak kicsit beszélni magyar ugye.. ezek a szuper műveltek . a "posványt" azaz a rohadt, bűzölgő állóvízet próbálják felgyújtani
  hát nem tudom
  pl. inkább lehetne a szemétkupacot
 5. 13
  Gusztav Loránt
  2017. március 19., 11:51
  hogy a f..omba miért vannak ezek a (M)omenklatúrás gyerekek így agyonsztárolva?
  ifj szadi ifj komcsi banda
  valami készül dániában na nem a dánoknak
 6. 12
  Világos
  2017. március 19., 11:25
  Mindenkinek javaslom legyünk óvatosak. Nem elegáns dolog, hogy azok a pártok akik
  segitettek nemhogy megköszönnék hanem gyalázzák őket. lehet hogy a nagy
  melléállás nélkül nincs siker.
  Egyébként nagy szavakat már sokszor hallottunk másoktól is. A multat ennyire
  lekezelő stilus egy időzitett belebukás.
  Amikor több pénzre lenne szükségük megáll a tudomány. Azért bizzunk az eddig
  gyakorlott tapasztalt tiszta kezü politikusokban is.
 7. 11
  Rumata
  2017. március 19., 11:13
  "Annyi biztos, hogy amikor elindultak, három alapelvben állapodtak meg.
  Ez a teljesítményelvűség (a piacgazdaság melletti kiállás), a szolidaritás (a szegények segítése) és a pozitív nemzetkép.
  Utóbbit már a Momentum feltűnése óta többen bírálták, Hajnal most erről úgy fogalmazott, hogy szeretnék elfogadni mások büszkeségét, és szeretnének felülemelkedni azon, hogy a jobboldal megpróbálta kisajátítani a pozitív nemzetképet."

  Aha.

  Szóval a Momentum úgy szeretne felülemelkedni azon, hogy a jobboldal megpróbálta kisajátítani a pozitív nemzetképet, hogy a jobboldalhoz hasonlóan a Momentum is megpróbálja kisajátítani a pozitív nemzetképet.

  Mert ugye az, hogy a Momentumnak már a kezdet kezdetén sikerült odaböffentenie, hogy a baloldalon "hiányzik a pozitív nemzetkép" egészen pontosan ezt jelenti.

  Az már önmagában is kínos dolog, amikor valaki baromságokat beszél.

  De az még kínosabb, amikor valaki újabb baromságokkal próbálja a korábbi baromságát mentegetni.

  - - -

  Tartok tőle, hogy a Momentum már ott elakadna, ha meg kéne mondania, mit ért nemzet alatt.

  Szerintem még azt sem tudták eldönteni, hogy a kirekesztő jellegű etnikai nemzetet, vagy a befogadó jellegű nemzetállamot értik nemzet alatt.

  Ezzel ugyanis máris választaniuk kéne a jobboldal és a baloldal nemzetképe között.
 8. 10
  Marta Brash
  2017. március 19., 10:34
  Meg egy dolog: ha a posvanyt valaki valamivel folkavarja, az attol meg posvany marad, csak a s(z)ar rendezodik benne ujra.....:(
 9. 9
  Marta Brash
  2017. március 19., 10:28
  Szep dolog, hogy a Momo megalakult, de eleg erdekes elgondolas es allitas toluk, hogy senki sem foglalkozott eddig politikaval , viszont ugy gondoljak, hogy majd menetkozben kialakitjak a sajat profiljukat,... Hat ez azert nem igy megy,... Az a "pozitiv nemzetkep" pedig nem lehet cel, az majd akkor fog szepen kialakulni, ha egy jo gazdasagpolitikaval, mukodo piacgazdasaggal vonzova teszik az orszagot elsosorban a magyar fiataloknak, es persze jut ujra ebbol a jo gazdasagbol a szocialis halo kialakitasara is, amibe beletartozik az egeszsegugy, es mar az oktatas sem marad a periferian. Szerintem sajnos a Momo nem mas, mint a fidesz altal felallitott (es altaluk elegge "hatszeles") uj gittegylete, megosztando az amugyis semmit ero ellenzeket, tovabb elbizonytalanitva az amugy is bizonytalan atlagembert, idos nyugdijast. (foleg, akikhez nem jut el az internet,)
 10. 8
  Balázs Zsolnai
  2017. március 19., 09:48
  Ez a "pozitív nemzetkép" csak hadova. Az ún. jobboldal számára ezzel akarják magukat vonzóvá tenni. Már a "nemzetkép" szónak sincs semmi értelme. De ha lenne is, kérdem én: talán a baloldal volt az, amely elkezdte ketté vágni az országot? Az áprilisi kokárdázással, meg a "nemzet nem lehet ellenzékben" szövegekkel. Éppenséggel a baloldalnak van normálisabb, azaz realistább viszonya az országhoz, a hazájához. És most hagyjuk a kettős állampolgárságos népszavazás ügyét. Mert magyarázza meg valaki, miért is kellene választójogot adni olyanoknak, akik soha egy napot nem éltek itt, nem itt fizetnek adót, és nem viselik a szavazatuk következményeit?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra