A Nemzeti Védelmi Szolgálat csalná csapdába a hálapénzt elfogadó orvosokat

  • narancs.hu
  • 2021. január 19.

Belpol

Már működik az 50 fős főosztály a titkosszolgálatnál. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nevű titkosszolgálatnál egy ötven fős csapat fog majd nyomozni a hálapénzt elfogadó orvosok után márciustól - mondta az Inforádiónak Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke. 

Samu azt mondta, az NVSZ-en belül már Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály néven felállították azt a főosztályt, amely március elseje után ellenőrizheti az egészségügyi alkalmazottakat.

Hozzátette, a hálapénz eddig is üldözendő volt, benne volt a büntető törvénykönyvben, a január 1-jétől hatályos változás nem annak a nyújtását és elfogadását rendeli büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekményeknek a körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával. A hálapénz ugyanúgy megmarad a korrupciós bűncselekmények körében mint üldözendő, csak a törvényi tényállás egészül ki egy új elemmel.

Kifejtette, az egészségügyi szolgálati jogviszony változásának értelmében az NVSZ március 1-jétől alkalmazhatja az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra is a megbízhatósági vizsgálatot: ez olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítását jelenti, amely lehetővé teszi annak az ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el.

Magyarul ez nagyjából azt jelentené, hogy csapdát állítanak az orvosoknak, hogy elfogadnák-e a hálapénzt. Samu Attila azt is mondta, mivel az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat csak márciustól ellenőrizhetik, a főosztály addig az olyan élethelyzetek kidolgozásán munkálkodik, amelyekben a megbízhatósági vizsgálatokat elvégezhetik.

Figyelmébe ajánljuk