A nők elleni erőszak nem gáz, nem is létezik

  • narancs.hu
  • 2015. március 4.

Belpol

A Fidesz és a Jobbik nemet mondott az Isztambuli Egyezmény ratifikációjára, így ezek után sem tesz majd a magyar parlament semmit azért, hogy visszaszorítsa a nők elleni és a családon belüli erőszakot.

Leszavazta tegnap az Országgyűlés az Isztambuli egyezményről szóló határozati javaslatot, amely előírta volna az egyezmény mielőbbi ratifikálását, amely célja a nők és a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés. Pedig az Európa Tanács ezen egyezményét a magyar kormány még a 2014-es választások előtt hosszas időhúzás után végül sebtében aláírta, ám ahhoz, hogy az egyezmény az aláíró tagországokra vonatkozó hatályú legyen, ratifikálni is kell azt, ami azt jelenti, hogy a csatlakozó tagországoknak olyan rendelkezéseket kell hozniuk, amelyek a nők elleni erőszak megakadályozását szolgálják a családon belüli erőszaktól kezdve a kényszerházasságokig, vagy például a nemi szervek megcsonkításáig. A ratifikációval a magyar belső jog részévé tennék az egyezményt és annak tartalmát, ami jogszabályi változásokat, költségvetési ráfordítást és az ügy megvalósulásának segítését vonta vonná maga után. Az egyezmény passzusainak betartását nemzetközi szakértői csoport ellenőrizné.

Még mielőtt bárki félreértené: a nők és a családok védelmére mondtak tegnap nemet a politikusok. Hála a Fidesznek és a Jobbiknak, a magyar politika és a jogalkalmazók egyelőre egy fikarcnyival sem tesznek többet azért, hogy kevesebb nőt erőszakoljanak meg, vagy hogy gyerekek ne úgy nőjenek fel, hogy az a normális, ha apa időnként móresre tanítja vagy megrendszabályozza anyát, esetleg fordítva.

Dúró Dóra

Dúró Dóra

Fotó: MTI

Mindez már így is elég lenne ahhoz, hogy kiverje a biztosítékot, ám nem Magyarországon lennénk, ha az egyik párt nem valami bődületes baromságra hivatkozva utasítaná vissza az egyezményt. Dúró Dóra, a Jobbik képviselője tegnapi felszólalásában azt találta mondani, hogy az előterjesztés töredékes, különbséget tesz erőszak és erőszak között, az egyezmény pedig „nem foglalkozik a családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb formájával, ahol az áldozatok a legvédtelenebbek és a legártatlanabbak, vagyis az abortusszal”.

Úgy tűnik, a Jobbik gumicsontként dobálja be újra és újra az abortusztémát, így vélhetőleg legközelebb sem szavaz meg majd olyan előterjesztést vagy törvényt, amely nem tiltja be azt. Egyébként meg jobb, ha mindenki szépen megjegyzi: „A nem kívánt terhességek is kívánt gyermekekhez vezetnek.”

No és az erőszak? Az nálunk nincs.

(Korábban az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának leszavazása szerepelt tévesen a cikkben, helyesen az Isztambuli egyezményről szóló országgyűlési határozati javaslatra mondtak nemet a képviselők. A hibáért elnézést kérünk.)

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.