A rossz GDP adatok miatt nem kezdte előbb a kormány ősszel a korlátozásokat

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Belpol

Addig vártak, amíg az emberek jobban féltek a betegségtől, mint a munkahelyelvesztéstől.

A magyarországi őszi járványkezelés teljesen különbözött a tavaszitól. Hogy ezt mi okozhatta, arról a Direct36 egy hosszú riportban számol be. A történtekben a cikk szerzői szerint ugyanis nagy szerepet játszott a Fidesz berkein belül zajló  esélylatolgatás a 2022-es parlamenti választásról és a vártnál rosszabb GDP-adatok.

Ahogy írják, a nyáron maguk a kormánytagok is lazábban vették a dolgokat, az egyik augusztusi partijukon került sor a szóban forgó beszélgetésre. "Az akkoriban kezdődő második hullám miatt ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági nehézségek el fognak húzódni. Ha pedig ezt a saját bőrén kezdi el érezni egyre több választó, akkor az kormányváltó hangulatba is átcsaphat. Ezért született meg az a kormányzati stratégia, hogy a gazdaság a járvány újabb berobbanása ellenére sem állhat le" - írják. 

A kormány mindaddig ki is tartott emellett, ugyanis "a főnök kiakadt a GDP-adatokra” - idézik a Fidesz berkein belül zajló kommunikációt. Ez így is maradt, amíg  a járvány pusztítását egyre jobban megérző vidéki körzetek fideszes képviselői zúgolódni nem kezdtek,  teszik hozzá.

"November elején már a belső méréseik is azt mutatták, hogy az emberek jobban félnek a betegségtől, mint a munkahelyük elvesztésétől, ezért a kormány kénytelen volt újra szigorítani"

- írják.

A cikk szerint Orbán Viktor személyesen nézte át melyik állami finanszírozású projekteket kell gyorsítani, amelyek felgyorsításával fel lehetne pörgetni a gazdaságot; mindezt még azzal a politikai szemponttal, miszerint a kormány különösen azokat a beruházásokat sürgetné, amelyek a Fidesz számára nyerhető körzetekben valósulnak meg.

A cikk szerzőinek nyilatkozó források szerint pedig az őszi járványkezelés szabályaiban is elsősorban gazdasági és politikai szempontok érvényesültek, a járványügyi szakértők szeptember közepéra egyre hangosabb figyelmeztetéseit is mellőzték. A fordulatot a vidéki fideszesek tudták valamenyest előmozdítani, akik komolyabban megéreék a járvány egyre veszélyesebb ütemét. A korlátozásokra így a kormányban október közepétől már voltak tervek, mégis csak novemberben, szinte egyik napról a másokra vezették be azokat. Így hiába volt több idő a felkészülésre, a fideszes megszólalók szerint is jobban sikerült a tvaszi, váratlan helyzet kommunikációja, mint az ősszel.

Figyelmébe ajánljuk