A tanárok bérrendezéséről tett ígéretet a kormány az Európai Bizottságnak

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 10.

Belpol

Uniós pénzből inflációkövetővé tennék a pedagógusok bérét pár évre  egy kiszivárgott stratégia szerint.

Az Orbán-kormány céljai között szerepel, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér nyolcvan százalékát. A bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig – írjaNépszava a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” stratégia alapján.

A lap szerint a dokumentumból kiderül, hogy inflációkövetővé tennék a pedagógusbéreket a következő évekre, amennyiben az erre szánt pénzeket megkapja az ország. Kiderült az is, hogy uniós forrásból a tanárok bérének fejlesztésére a kormány 978,7 millió eurót, vagyis nagyjából 400 milliárd forintot szánna.

A lap közlése szerint a kiszivárgott stratégiában a kormány több fontos beismerést is tette: ilyen az is, hogy belátták, azért jelentkeznek egyre kevesebben a tanári pályára, mert nincs versenyképes fizetés, de beismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus életpálya modellnek komoly hibái vannak. Ilyen hibának vélik például, hogy jelentős szolgálati idő kell ahhoz, hogy valaki elérje azt a fizetési fokozatot, amiből meg is tud élni.

A stratégiából kiderül, kiemelt figyelmet fordítanának azokra a tanárokra, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak, nekik többletjuttatást biztosítanának.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás azt mondta, a kormány terve akár jó kiindulópont is lehet, azonban annak céldátumait késeinek tartja. Szzerinte a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, vagyis 2026-ig kellene teljesíteni.

(Népszava)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk