A tisztogatások miatt otthagyja a Fejér Megyei Hírlapot az egyik szerzőjük

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Legalább egy vidéki kisvárosban merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni” – írja Czinki Ferenc.

Miután egy Mészáros Lőrinchez közel álló üzleti kör megvette, a fideszes pártsajtó emberei pedig elözönlötték a Mediaworksöt, a céghez tartozó napilapok katonás rendben közlik le ugyanazokat a propagandacikkeket. Mint az közismert, ebbe a gépezetbe porszem került, és a karácsonyi alákérdezős Orbán-interjú a Fejér Megyei Hírlapban mindenféle udvariatlan betoldásokkal együtt jelent meg.

Az esetet arra használta fel a Mediaworks, hogy széles körű tisztogatást rendezzen a szerkesztőségekben. Azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. Zajácz D. Zoltántól, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjétől pedig „közös megegyezéssel” váltak meg. Végül a Mediaworks vidéki lapjait összefogó Pannon Lapok ügyvezető igazgatóját is kirúgták.

Czinki Ferenc

Czinki Ferenc

 

Ezekre az eseményekre reagált Czinki Ferenc író, a székesfehérvári kulturális élet egyik legaktívabb szervezője egy közleményben, amelyet lapunknak is elküldött:

Az elmúlt tíz évben több tárcasorozatot is írtam a Fejér Megyei Hírlap számára, jó szakmai kapcsolat alakult ki a szerkesztőséggel, és az önéletrajzomnak is állandó és fontos eleme volt az, hogy a hírlap irodalmi rovatának gyakori szereplője lehetek. Ennek a megnyugtató állandóságnak jött most el a vége, ugyanis jelen körülmények között, amikor a lap függetlenségének látványos leépítése zajlik, és nyilvánvaló koncepciós eljárásban szabadulnak meg nemkívánatos szerkesztőktől, újságíróktól, akkor természetesen én sem közölhetek több szöveget a Fejér Megyei Hírlapban. Ha már országos szinten gyakran olyan nehezen valósul meg a valódi szakmai szolidaritás, akkor legalább egy vidéki kisvárosban, ahol nap mint nap találkozunk az utcán, merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni. Bízom benne, hogy a kirúgott kollégák jogi úton elégtételt tudnak majd szerezni, a lapnál maradó dolgozók pedig a nehéz körülmények között is megőrzik szakmai méltóságukat.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  Rózsi Deák Horáné
  2017. január 01., 12:29
  Minden tiszteletem a kollégáé!
 2. 14 reuters
  reuters
  2016. december 31., szombat 16:28
  harcolj (9)
  no, igen
  szabotázs-e amikor valaki egy hazugság áriába belecsempész egy kis igazságot
 3. 13 reuters
  reuters
  2016. december 31., szombat 16:26
  yoyo (6)
  persze, formailag talán még a népszabadság felfüggesztése/eltüntetése is rendben volt
  "csak" tartalmilag nem
  nagyon nem
 4. 12
  Feri Zappa
  2016. december 31., szombat 11:48
  https://www.youtube.com/watch?v=DieFNR-Rjec
 5. 11
  Beatrix Nyári
  2016. december 31., szombat 10:30
  És én még naivan csodálkoztam, amikor egy őszinte megjegyzésem miatt nem hívtak többet a Vörösmarty Rádióba...Hiába, ma vagy lelkesen nyalod a feletted álló seggét, vagy hű maradsz az elveidhez...
 6. 10 Valakicske
  Valakicske
  2016. december 31., szombat 08:56
  (5)-re:

  "Olyan embereket pedig nem szabad az újságírás közelébe se engedni/tartani, aki ilyet tesz, vagy tudatosan, vagy hanyagságával ilyet enged megtenni!"

  Mindig a könnyekig meghatódom, mikor a rablógyilkos azzal operál, hogy amikor letartóztatták és felolvasták a jogait, rossz helyen volt az "és" kötőszó. Ezáltal sérült a jogállamiság, meg ő is, úgyhogy nem kéne ellene lefolytatni a bűnvádi eljárást ....
 7. 9 harcolj
  harcolj
  2016. december 31., szombat 08:49
  Vajon egyáltalán szabotázs volt-e. hiszen a mielnökünk szavai kicsinység nélkülözik az igazságot, valóságtartalma a kommenteléssel billent egyensúlyba. Vagyis hogy az-é a bűnös, aki tájékoztat, vagy félretájékoztat.
 8. 8 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 08:24
  Czinki Ferenc és a kirúgott vezetők magatartásával kapcsolatban:

  Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
  Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

 9. 7 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 08:14
  És az nem irritálja az 5-ös hozzászóló erkölcsi és jogérzékét, hogy nem ilyen apró epizódszinten, hanem napi szakmányban hazudozik egy egész sereg újságíróigazolvánnyal rendelkező személy?

  A politikai újságírás egyik legfőbb feladata a hatalom kontrollja, számonkérése, szembesítése.
  Ha olyan nagyon zavarja a szakmaiatlanság, az újságírói morál, talán a nagy halmaz disznóságon kéne fennakadni.

  Ez a szabotázs - mert az volt, ez tény - úgy tűnik, ahhoz a parancsmegtagadáshoz hasonlatos, amikor valaki egy embertelen, tisztességtelen feladatot nem hajlandó véghezvinni. 10. 6 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 07:54
  Az 5-ös számú kommentelőnek formailag igaza van, de ahogy ezt egy másik cikknél már kifejtettem, itt alapvetően nem egy szakmai vétség számonkéréséről van szó, hanem demonstratív hatalmi önkényről, példastatuálásról, azt pedig sem a sajtójogra, sem a sajtóetikára hivatkozva nem védelmezhetjük.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra