A tisztogatások miatt otthagyja a Fejér Megyei Hírlapot az egyik szerzőjük

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Legalább egy vidéki kisvárosban merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni” – írja Czinki Ferenc.

Miután egy Mészáros Lőrinchez közel álló üzleti kör megvette, a fideszes pártsajtó emberei pedig elözönlötték a Mediaworksöt, a céghez tartozó napilapok katonás rendben közlik le ugyanazokat a propagandacikkeket. Mint az közismert, ebbe a gépezetbe porszem került, és a karácsonyi alákérdezős Orbán-interjú a Fejér Megyei Hírlapban mindenféle udvariatlan betoldásokkal együtt jelent meg.

Az esetet arra használta fel a Mediaworks, hogy széles körű tisztogatást rendezzen a szerkesztőségekben. Azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. Zajácz D. Zoltántól, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjétől pedig „közös megegyezéssel” váltak meg. Végül a Mediaworks vidéki lapjait összefogó Pannon Lapok ügyvezető igazgatóját is kirúgták.

Czinki Ferenc

Czinki Ferenc

 

Ezekre az eseményekre reagált Czinki Ferenc író, a székesfehérvári kulturális élet egyik legaktívabb szervezője egy közleményben, amelyet lapunknak is elküldött:

Az elmúlt tíz évben több tárcasorozatot is írtam a Fejér Megyei Hírlap számára, jó szakmai kapcsolat alakult ki a szerkesztőséggel, és az önéletrajzomnak is állandó és fontos eleme volt az, hogy a hírlap irodalmi rovatának gyakori szereplője lehetek. Ennek a megnyugtató állandóságnak jött most el a vége, ugyanis jelen körülmények között, amikor a lap függetlenségének látványos leépítése zajlik, és nyilvánvaló koncepciós eljárásban szabadulnak meg nemkívánatos szerkesztőktől, újságíróktól, akkor természetesen én sem közölhetek több szöveget a Fejér Megyei Hírlapban. Ha már országos szinten gyakran olyan nehezen valósul meg a valódi szakmai szolidaritás, akkor legalább egy vidéki kisvárosban, ahol nap mint nap találkozunk az utcán, merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni. Bízom benne, hogy a kirúgott kollégák jogi úton elégtételt tudnak majd szerezni, a lapnál maradó dolgozók pedig a nehéz körülmények között is megőrzik szakmai méltóságukat.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 30., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  Rózsi Deák Horáné
  2017. január 01., 12:29
  Minden tiszteletem a kollégáé!
 2. 14 reuters
  reuters
  2016. december 31., szombat 16:28
  harcolj (9)
  no, igen
  szabotázs-e amikor valaki egy hazugság áriába belecsempész egy kis igazságot
 3. 13 reuters
  reuters
  2016. december 31., szombat 16:26
  yoyo (6)
  persze, formailag talán még a népszabadság felfüggesztése/eltüntetése is rendben volt
  "csak" tartalmilag nem
  nagyon nem
 4. 12
  Feri Zappa
  2016. december 31., szombat 11:48
  https://www.youtube.com/watch?v=DieFNR-Rjec
 5. 11
  Beatrix Nyári
  2016. december 31., szombat 10:30
  És én még naivan csodálkoztam, amikor egy őszinte megjegyzésem miatt nem hívtak többet a Vörösmarty Rádióba...Hiába, ma vagy lelkesen nyalod a feletted álló seggét, vagy hű maradsz az elveidhez...
 6. 10 Valakicske
  Valakicske
  2016. december 31., szombat 08:56
  (5)-re:

  "Olyan embereket pedig nem szabad az újságírás közelébe se engedni/tartani, aki ilyet tesz, vagy tudatosan, vagy hanyagságával ilyet enged megtenni!"

  Mindig a könnyekig meghatódom, mikor a rablógyilkos azzal operál, hogy amikor letartóztatták és felolvasták a jogait, rossz helyen volt az "és" kötőszó. Ezáltal sérült a jogállamiság, meg ő is, úgyhogy nem kéne ellene lefolytatni a bűnvádi eljárást ....
 7. 9 harcolj
  harcolj
  2016. december 31., szombat 08:49
  Vajon egyáltalán szabotázs volt-e. hiszen a mielnökünk szavai kicsinység nélkülözik az igazságot, valóságtartalma a kommenteléssel billent egyensúlyba. Vagyis hogy az-é a bűnös, aki tájékoztat, vagy félretájékoztat.
 8. 8 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 08:24
  Czinki Ferenc és a kirúgott vezetők magatartásával kapcsolatban:

  Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
  Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

 9. 7 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 08:14
  És az nem irritálja az 5-ös hozzászóló erkölcsi és jogérzékét, hogy nem ilyen apró epizódszinten, hanem napi szakmányban hazudozik egy egész sereg újságíróigazolvánnyal rendelkező személy?

  A politikai újságírás egyik legfőbb feladata a hatalom kontrollja, számonkérése, szembesítése.
  Ha olyan nagyon zavarja a szakmaiatlanság, az újságírói morál, talán a nagy halmaz disznóságon kéne fennakadni.

  Ez a szabotázs - mert az volt, ez tény - úgy tűnik, ahhoz a parancsmegtagadáshoz hasonlatos, amikor valaki egy embertelen, tisztességtelen feladatot nem hajlandó véghezvinni. 10. 6 yoyo
  yoyo
  2016. december 31., szombat 07:54
  Az 5-ös számú kommentelőnek formailag igaza van, de ahogy ezt egy másik cikknél már kifejtettem, itt alapvetően nem egy szakmai vétség számonkéréséről van szó, hanem demonstratív hatalmi önkényről, példastatuálásról, azt pedig sem a sajtójogra, sem a sajtóetikára hivatkozva nem védelmezhetjük.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kultúra