A TV2-t is vizsgálta a Médiahatóság a Bohém rapszódia című film vetítése miatt

  • narancs.hu
  • 2021. október 15.

Belpol

Valaki bejelentést tett.

Sajtóközleméyban foglalta össze a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, hogy milyen döntéseket hoztak az utóbbi időszakban.

A médiahatóság a szerződéses vállalások és a termékmegjelenítésre, támogatásra vonatkozó szabályok megszegése miatt szabott ki bírságot néhány vidéki rádiós és televíziós szolgáltatóra, valamint figyelmeztetett szolgáltatókat. Hozzáteszik: bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgáltak, amelyeknél végül nem indítottak eljárásokat, ilyen volt augusztusban az RTL Klub Survivor – Celebek a civilek ellen! című műsor egyik epizódja, valamint a TV2-n sugárzott Bohém rapszódia című film is.

A hatóság döntése szerint ugyanakkor egyikben sem volt olyan tartalom, ami indokolta volna első esetben a 12-esnél magasabb, 16-os, míg a második esetben a 16-osnál magasabb, 18-as korhatár-besorolást. 

Ez azért is külön érdekes, mert a Bohém rapszódia a Queen együttesről és annak meleg frontemberéről, Freddie Mercuryról, a film így akár a homofób törvény hatálya is alá eshetne. Korábban a homofób törvényre vonatkozó iránymutatásában a Médiatanács azt írta, a homoszexualitásnak a megjelenítése általánosságban nem tilalmazott, csak ha a homoszexuális személyek közötti közvetlen kontaktus, kapcsolat, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, vagy a születési nem megváltoztatásának ábrázolása, megjelenítése a műsorszám meghatározó, lényegi eleme, vagy ha a homoszexualitást követendő magatartásként ábrázolja, népszerűsíti. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk