A BSE-kór és Magyarország: Mindent belénk

  • - brz -
  • 2001. március 29.

Belpol

a tárgyalásokról meglehetősen szűkszavú közleményt adtak ki. Vagyis: együttéreznek a gazdákkal, akiknek állatai lemészárlásra ítéltettek,
a tárgyalásokról meglehetősen szűkszavú közleményt adtak ki. Vagyis: együttéreznek a gazdákkal, akiknek állatai lemészárlásra ítéltettek, de az állat-egészségügyi érdekek és az élelmezés biztonsága mindenekfelett való szempont. Egy-két további őszinte szó azért nem ártott volna: például arról, hogy Európa legmélyebb agrárválságát éli. Magyarországon a helyzet a nyugatiak szerint is jó; ám hogy nyugalomra még sincs okunk, az az alábbi összeállításból jól kiderül.Alegutóbbi időkig csak a szélsőségesnek bélyegzett állatvédő mozgalmak szólaltak föl a nagyüzemi állattartás módja ellen. Házi kedvencek vagy kihaló fajok érdekében színésznőktől a politikusokig lehetett válogatott hadat csatasorba állítani, elvégre kutyája, kobrája, tigrise bárkinek lehet. A barakkban kérődző bús marha azonban legfeljebb steak formájában érdekelte a fogyasztói társadalmakat. Igaz, az áru minősége az óriási kínálat közepette egyre fontosabb szempont lett, így aztán Nyugaton a marhahús és a tej árának alakulásába az utóbbi években belejátszott az is, hogy látott-e a termék tehénkorában zöld mezőt közelről. (A nyugati élelmiszer-biztonság válságáról lásd: Húshagyó kedv, Magyar Narancs, 2001. március 15.)

Az Európai Unió agrárpolitikájában jó ideje

nem kérdés, mi a cél:

versenyben maradni a világpiacon, avagy hagyni az agrárágazatot vidékmegtartó erővé "visszafejlődni". A versenyképesség világszerte egyet jelent: minél többet termelni minél kevesebb ráfordítással. Európában - a társadalmi-kulturális hagyományok miatt - ma már a munkaerő árán és a környezetvédelmi előírások betartásán nem lehet spórolni. Az állattartásra vonatkoztatva: minél több, minél nagyobb tej- és hústermelő képességű állatot kell tenyészteni minél kisebb takarmánybevitellel.

A "fehérjegyártó" kérődzőknek fehérjepótlásra van szükségük, ezért állati eredetű fehérjetápot etettek velük. A dolog évtizedeken át látszólag remekül működött. Az állati tápok készítéséhez kiapadhatatlan forrást jelentett az elhullott jószág és a vágóhídi hulladék feldolgozása.

Az állatifehérje-gyártás nagy múltú iparág. Eredetileg arra keresték a megoldást, hogy az állati tetemeket/maradványokat valahogy eltüntessék; a tömegtermelés ugyanis - például a chicagói vágóhídon több mint napi egymillió állat végzi, s egy ötszáz kilós marhának csak a bendője 80 kg - nem akármekkora gondot okoz e téren.

A Magyarországon is használt technológiát az 1800-as években német nyelvterületen dolgozták ki. Mujzer János, aki 1994-ig a magyar fehérjefeldolgozó cég, az ATEV főállatorvosa és környezetvédelmi felelőse volt (és akinek a nevét a Környezetgazdálkodási Intézet élére történt kinevezése, majd gyors eltávolítása révén tanulhatta meg az ország), jól ismeri az eljárást.

A német technológia

állati tetemekből és vágóhídi testmaradványokból darabolás és hőkezelés után további felhasználásra alkalmas ipari zsírt és fehérjét állított elő. E zsír lett a mosóporok és a robbanószerek alapanyaga; a fehérje egy részéből csont- és húslisztet állítottak elő, a maradékot pedig korpával felitatva sertés takarmányozására használták. A hőkezelést szigorú szabályok szerint végezték, hangsúlyozza Mujzer: 1876-ban Ausztriában három órán keresztül tartott 140 fokos hőt írt elő a törvény. 1939-ben Németországban az időtartamot húsz percre, a hőfokot 130 Celsiusra csökkentették.

Az eljárás három szempontból volt tökéletlen: roppant sok energiát igényelt, az üzemek penetráns bűzt árasztottak, s a takarmányozás céljára használt fehérjének túl magas volt a zsírtartalma. (A zsír hamar avasodott, nem ette meg az állat.) A németek ez utóbbi kettőre találtak megoldást: zsíroldó szereket kevertek az állati hulladékhoz - előbb benzint, majd, mivel ez robbanásveszélyes, klórozott szénhidrogéneket. A vegyületek közömbösítették a szagot, és leszorították a zsírtartalmat 3-5 százalékra. Akkor még nem törődtek azzal, hogy mindez kis mennyiségben benne maradt a végtermékben is, vagyis hogy az állati takarmánnyal együtt bekerült a táplálékláncba. Legalább két évtizede már azt is tudjuk, hogy a klóretilének erősen rákkeltő vegyületek.

A németek háborús vereségét követően a győztesek terjesztették el e technológiát a világban - kis módosítással. Az angol üzemek a hőfokkal lejjebb mentek: 105-108 Celsiusra. Akkor csupán az energiamegtakarítást nézték: a spórolást ma 180 ezer BSE-kórban elhullott és több százezer egészséges, de megsemmisítésre ítélt, betegséggyanús állat bánja. (A BSE kórokozójáról lásd keretes írásunkat.) 1996 óta Angliában is előírás a 133 fokon húsz percig történő sterilizálás.

Az Európai Unió tagállamainak főállatorvosai egy - a napokban Magyarországon tartott - állat-egészségügyi konferencián beismerték: a legutóbbi időkig

elégtelenül hőkezelték

az állati hulladékot - 105 fokon -, amivel hazájukban is "biztosították" a BSE-járvány feltételeit.

Mujzer János szerint az állati eredetű takarmány és a BSE-kór (a juhoknál a scrapie) összefüggése a nyolcvanas évek vége óta nem titok Európában. 1988-tól Angliában tilos szarvasmarhából gyártott tápot etetni a marhákkal. Ugyanakkor a brit vegyes állati húslisztkivitel 1993-tól meghaladta az évi 300 ezer tonnát. A célországok: Kanada, USA, Dél-Afrika, Törökország, Távol-Kelet, Csehország, Portugália. Magyarországra - becslések szerint - 6-18 tonnányi érkezett.

Hogy a BSE kórokozója és a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) új variánsa között összefüggés van, s hogy nem zárható ki az ember és állat között vándorló halálos betegség (zoonózis) lehetősége, arra az 1990-es években jöttek rá. Angliában 1996-tól nem lehet kapni a boltokban a korábban oly kedvelt "brease" alapanyagát, vagyis a borjú csecsemőmirigyét, továbbá pacalt, illetve a hagyományosan kis hőkezeléssel fogyasztott marhaszemet és velőt. De alaposan elment a szigetországiak kedve attól is, hogy félig nyers steaket rendeljenek ebédre.

Mujzer János szerint

a magyarországi helyzet

egészében véve megnyugtató, bár vannak aggasztó jelek. A magyar törvényeket a szigorú német szabályozás mintájára alkották meg, így a fehérjefeldolgozó üzemekben a 130 fok feletti hőkezelés a követelmény. Gondot okozhat azonban, hogy az üzemekbe kihelyezett hatósági állatorvosi ellenőrzést 1985-ben végleg leépítették. (Az ATEV körül mostanában amúgy sincs minden rendben: sajtóhírek szerint az agrártárca tulajdonában lévő cégben ügyes tranzakció révén - és némi Fradi-támogatás árán - többségi tulajdont szerezhetett a menedzsment, Szabadi Béla exállamtitkár aktív segédletével.)

Mujzer aggasztónak tartja azt is, hogy a hat állat-egészségügyi intézetből, amelyek lefedték az ország területét, 2000. december 31-én hármat bezártak. Ráadásul éppen most, amikor már nem szúrópróbaszerűen kellene szűrni az állatokat; a legújabb kereskedelmi korlátozások értelmében csak akkreditált labor által vizsgált hús hagyhatja el az ország területét.

Németh Antal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főállatorvosa ezt másképp látja. Szerinte a hat intézet elavult felszereléssel dolgozott, számukat a hajdani, a mainál két-két és félszer nagyobb állatlétszámhoz igazították. Félmilliárdos költségvetésüket így meg lehet takarítani. A főállatorvos szerint a mai, nyolcszázezres marhaállomány célvizsgálatát és a monitoringot három intézet, valamint a laborok bőségesen el tudják látni. A március elsejétől érvényes előírás értelmében 110 priontesztet végeztek el kényszervágott, elhullott, importra szánt, illetve selejtes minőségű állatokon, de nem találták nyomát a BSE-kórnak. Az intézeteket PHARE-pénzből szándékoznak fölszerelni új berendezésekkel. (Ehhez természetesen a magyar részesedést is le kell tenni; az FVM költségvetésébe ilyen tételt egyelőre nem terveztek be.)

Mujzer János szerint kérdéses, hogy a maradék három intézet képes lesz-e elvégezni évente 150-250 ezer vizsgálatot, szemben az eddigi évi ötszázzal.

Ami a technológiai fegyelmet illeti, az állatifehérje-feldolgozó iparban nálunk is voltak kezdeményezések - például 1994-ben - arra, hogy "gazdasági okokból" csökkentsék a sterilizálás hőfokát, behatási idejét. Egy éppen akkor zajló járványos állatbetegség miatt ezt az ötletet elvetették. Dél-Magyarországon viszont - az érvényes rendelkezésekkel ellentétben - egy ideig forgalomban volt a baromfival etetett úgynevezett hideg húspép, ami lényegében sterilizálatlan vágóhídi maradványok daráléka. Mujzer szerint "neves gyógyszergyár" is akadt, amely az állati eredetű alapanyagokat csupán 80-90 fokon hőkezelte felhasználás előtt.

Súlyos környezeti terhelést jelenthet, hogy a fehérjefeldolgozó üzemek fertőzött övezetében megoldatlan a szennyvíztisztítás, nincs is sterilizáló berendezésük.

Egy esetleges járvány szempontjából kockázati tényezőnek számít az a körülbelül hatezer Nyugat-Európából vásárolt tenyészállat, amelyeket a hazai állomány feljavítására hozott be a Magyar Állattenyésztők Szövetsége az utóbbi tíz évben. A hatóságok tagadják, hogy ezek az állatok kaptak volna a már említett, Angliából importált állati lisztből. A magyar szürkemarha valóban fertőzésmentesnek tekinthető, mivel nem igényli, ezért nem is kapta soha a kockázatosnak számító állatifehérje-tápot. Ellenben - Németh Antal tájékoztatása alapján - dokumentálható, hogy az importált csontlisztet kutya- és macskatápba keverték. (Ami azt is jelenti, hogy csak a hörcsögről jelenthető ki: veszélytelen rá a BSE-kór, és ez tényleg nagyon megnyugtató, tesszük hozzá mi.)

A dolgok jelenlegi állása szerint igen csekély az esélye annak, hogy BSE-vel fűszerezett marha kerüljön a magyar ember asztalára, igaz, azt viszont egyre nehezebben tudja majd eldönteni, mit is egyen: hormonkezelt csirkét, génmanipulált szóját, avagy ólommal nevelt salátát?

Mihalicz Csilla

A betegség

Az állati és emberi szivacsos agyvelőgyulladást nem baktérium és nem vírus, hanem egy fehérjevegyület - a prion - kóros elváltozása okozza. A kórképet az 1900-as évek elejétől vizsgálják behatóan. Az angolok 1938-ban már tudták, hogy agyvelőszűrlettel átvihető a fertőzés másik állatra. Följegyezték azt is, hogy a "vírusszerű" anyag igen ellenálló a kémiai behatásoknak, 0,35 százalékos formaldehid oldatban tartva, három hónap után is fertőzőképes, hőhatásra kevéssé érzékeny.

Emberi előfordulására először az 1900-as évek elején figyeltek föl Pápua Új-Guineában egy kannibál törzsnél. A szokások szerint az elhunytat rokonai kisebb lakoma keretében elfogyasztották: a férfiak a halott húsát, a nők és a gyerekek az agyvelejét és a belső szerveit. A törzs tagjai közt pusztító járványos betegség (kuru) tüneteit 1957-ben egy orvoscsoport írta le: "félelmetes reszketés", szellemi leépülés, a mozgáskoordináció rohamos elvesztése. A kórokozót ekkor még vírusnak hitték. Később Prusiner bizonyította be, hogy a prion okozza a bajt.

Európai változatát, a Creutzfeldt-Jacob-kórként (CJD) ismert szivacsos agyvelőgyulladást a század elején még rendkívül lassú lefolyású, elsősorban az 55-80 éves korosztályra veszélyes betegségként írták le.

A nagy angliai BSE-járvány 1985-ben tört ki. 1992-93-ban, amikor a szigetországban tetőzött a marhavész, már tudták a virológusok, hogy a BSE és a CJD prionja között összefüggés van, s a fertőzés juh, marha és ember között átvihető. A további kísérletek során aztán kiderült, hogy a kóros prion macskát, egeret, vadállatot, majmot is megbetegít.

A BSE, a screpie és a CJD néven ismert prionbetegségek a nyolcvanas évek végétől lefolyásukat és egyéb tulajdonságaikat illetően is rossz irányban változtak: a CJD 10-30 éves fiatalok rapid lefolyású halálos fertőzésévé lett.

Miután a betegség hordozójaként ma már teljes bizonyossággal az állati fehérjét tartalmazó tápokat jelölik meg, meggyőzőnek látszik az a gyanú, hogy a kórokozót az elégtelen hőkezelés, ahelyett hogy elpusztította volna, még ellenállóbbá tette - "megvadította".

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.