A Fradi eladása: Némi gondok

  • - kerényi -
  • 1998. május 7.

Belpol

A Fradi-Dicobe frigy elmúlt két hetének eseményeit figyelve úgy tűnik, a Fradinak továbbra is a Dicobe kell. Lehet bármilyen megbízhatatlan, szegheti meg szavát, a klub képviselői újabb és újabb haladékot adnak az amerikai cégnek. Sőt még a frigy klubon belüli ellenzői is elhallgattak: az egyesületi tanács utolsó ülésén egyhangúan a Dicobe-bal való tárgyalások folytatása mellett döntött. Persze addig, amíg nem írják alá a szerződést, bármi megtörténhet. Akár még az is, hogy a Dicobe, ahogy jött, úgy el is tűnik a sportbiznisz környékéről.
A Fradi-Dicobe frigy elmúlt két hetének eseményeit figyelve úgy tűnik, a Fradinak továbbra is a Dicobe kell. Lehet bármilyen megbízhatatlan, szegheti meg szavát, a klub képviselői újabb és újabb haladékot adnak az amerikai cégnek. Sőt még a frigy klubon belüli ellenzői is elhallgattak: az egyesületi tanács utolsó ülésén egyhangúan a Dicobe-bal való tárgyalások folytatása mellett döntött. Persze addig, amíg nem írják alá a szerződést, bármi megtörténhet. Akár még az is, hogy a Dicobe, ahogy jött, úgy el is tűnik a sportbiznisz környékéről.

Nem tudjuk, mi nyugtatta meg hirtelen a Dicobe egyesületen belüli ellenzékét, akik közül Furulyás János, az FTC társadalmi alelnöke lapunknak annyit mondott: nem látta értelmét annak, hogy tovább harcoljon egyedül. Bár - tette hozzá - változatlanul az a véleménye, hogy a Dicobe-pénzből nem lesz semmi.

Amint azt három hete megírtuk (Az amerikai barát, MaNcs, április 16.), az egyesületi tanács április 2-i ülésén a Dicobe-nak szavazott bizalmat, annak ellenére, hogy az ismeretlenségből felbukkanó amerikai cég semmilyen referenciát nem mutatott be a klubnak. A tanács akkor a beígért

25 millió dollár

letétbe helyezéséről szóló igazolást kért április 16-ra a cégtől. Bár a dokument nem érkezett meg, a Fradi mégsem nyilvánította megbízhatatlannak kérőjét. A Dicobe 23-ára találkozót kért a klubtól, és ezen a bécsi összejövetelen megegyeztek, hogy a 25 millió helyett elég, ha a cég félmilliót tesz le fedezetként. Ha viszont május 11-ig ez sem történik meg, akkor irgum-burgum, a Fradi végképp leszámol a Dicobe-bal.

Közben a Fradiért legelőször jelentkező IMG - amelyet április 2-án zártak ki a tárgyalásokból -, látván, hogy a Dicobe nem tehet olyat, amivel eltántoríthatná magától a Fradi egyesületi tanácsát, visszavonta ajánlatát. Kökényesi Imre, a cég munkatársa szerint ez nem jelenti azt, hogy elálltak volna vásárlási szándékuktól, csak ilyen, "ócskapiacra hasonlító" tárgyalásokon nem kívánnak részt venni. Kökényesi Imre szerint az IMG egy Fradi-tender kiírásakor jelentkezne újból.

A Dicobe nem tudott a beígért 25 millióról fedezetigazolást adni, és többek szerint az is kétségessé vált, hogy az ötszázezret leteszi-e május 11-én. Érdekes módon azok, akik ezt kétségbe vonják - például Furulyás János - ugyanilyen szkeptikusak voltak a huszonötmilliós ígéret kapcsán is: és igazuk lett. Az egyesületi tanács vélhetően nem véletlenül a választások első fordulójának másnapját adta meg végső határidőként. Az ugyanis mára biztosnak látszik, hogy

a Dicobe strómancég,

mögötte pedig nem tengerentúli üzleti körök állnak. A Dicobe felbukkanása mögött sokan az MSZP nagytőkését, Máté Lászlót gyanították, amit persze az érintettek tagadtak. A Dicobe kötelezettségvállalásának halogatása indokaként pedig több informátorunk is az orosz államadósság lebontására létrehozandó pénzügyi konstrukció hányattatásait nevezte meg. Eszerint a Fradi privatizálását - ahogyan a Postabank feltőkésítését is - az orosz államadósságot megvásárló (részben Máté-érdekeltségű) cégek végezték volna el. Az orosz államadósság lebontását és a Postabank tőkésítését összekapcsoló konstrukció azonban a múlt héten nem ment át a kormányon: erre alapozva állítja több informátorunk is, hogy a Dicobe végül nem fekszik össze a Fradikával. Eszerint a klubnak a privatizálást végző alkalmazottai (és a javaslataikat folyamatosan megszavazó egyesületi tanács) annak fényében formálják tárgyalási álláspontjukat, ahogyan a Fradit célba vett, a szocialistákhoz közeli vállalkozások tőkéhez juttatása alakul.

A felszínen persze csak az látszott, hogy a Fradi vezetői meglehetősen következetlenül nyilatkoznak és döntenek. Nemcsak Furulyás János Dicobe melletti voksa volt meglepő, a Fradi elnöke, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Benedek Fülöp is komoly véleményváltozáson ment keresztül. Miután a Dicobe elmulasztotta letenni a 25 milliót (arra hivatkozva, hogy a pénz meglétéről szóló igazolásokat már rég megmutatta Benedek Fülöpnek, és neki különben se diktáljanak), az államtitkár bejelentette, hogy ezek után szabad a pálya más befektetők előtt. Aztán két nap múlva Benedek Fülöp, "új tényeket megismerve", hirtelen belátta, hogy a Dicobe-nak is jár még egy lauf. (Az államtitkárt sajnos többszöri megkeresésünk dacára sem tudtuk elérni.)

Közben - hiába szavaz az egyesületi tanács egységesen -

nincs béke

a klubon belül. Információink szerint a múlt héten lemondott az FTC alelnöki posztjáról Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank elnöke. Több neves ősfradista, örökös bajnok pedig az ügyészséghez fordult az FTC ellenőrzésének ügyében. Álláspontjuk szerint a labdarúgó-szakosztály alapszabály-ellenesen működik, hiszen elnöksége több mint egy éve lemondott, és azóta nem választottak újat. Takács Tibor, az FTC tekeszakosztályának elnöke, aki a labdarúgó-szakosztály leköszönt elnökségének is tagja volt, kérdésünkre megerősítette, hogy a labdarúgó-szakosztály küldöttgyűlését még abból a célból sem hívták össze, hogy az elnökségi tagok lemondását elfogadják. Véleménye szerint azzal, hogy nincs érvényes labdarúgó-szakosztály, az ügyvezetés - az alapszabályt áthágva - felvállalt minden felelősséget a privatizációval kapcsolatban.

A neves fradisták megkeresésétől függetlenül zajlik már egy ügyészségi vizsgálat a klubnál. Mivel ez még nem zárult le, dr. Ágai György fővárosi főügyészhelyettes érdeklődésünkre csak annyit mondott el, hogy a vizsgálat nincs összefüggésben a klub privatizálásával.

- kerényi -

Figyelmébe ajánljuk