A Human Rent cégek százmilliós köztartozásai: Lejárt kölcsönök

  • M. László Ferenc
  • 2007. október 18.

Belpol

A hazánkban megtelepedett multik legjelentősebb munkaerő-kölcsönzői a Hídvégi Attila és társai által alapított, működtetett Human Rent cégek, jelenleg is csaknem hétezer ember szolgál a kötelékükben. Ám a látszólag sikeres vállalatok több száz milliós köztartozást halmoztak fel, az évente nevet és gazdát cserélő kft.-k egy része felszámolás alatt áll, több cégnél pedig az adóhatóság rendelt el végrehajtást.
A hazánkban megtelepedett multik legjelentősebb munkaerő-kölcsönzői a Hídvégi Attila és társai által alapított, működtetett Human Rent cégek, jelenleg is csaknem hétezer ember szolgál a kötelékükben. Ám a látszólag sikeres vállalatok több száz milliós köztartozást halmoztak fel, az évente nevet és gazdát cserélő kft.-k egy része felszámolás alatt áll, több cégnél pedig az adóhatóság rendelt el végrehajtást.

Hosszú, konfliktusokkal terhelt időszak után, szeptemberben szerződést bontott a Human Rent Magyarország Kft.-vel a T-Online Zrt. "Bizonyítékaink nincsenek, de az együttműködés évei alatt egyre erősödött bennünk a gyanú, hogy a Human Rent állandó likviditási problémákkal küzd, a juttatások, járulékok befizetésének rendszeres késése és elmulasztása, a kisebb-nagyobb kifizetési pontatlanságok, bérszámfejtési malőrök a cég életbenmaradásának zálogai. Emiatt egyre elterjedtebb az a nézet, hogy eljön a nap, amikor a Human Rent nem fogja átutalni a fizetéseket" - jelezte aggodalmait a Magyar Telekomnak július 31-i levelében a T-Net, a T-Online szakszervezete.

Elszámolt bérek

Két hónap elteltével a két cég útjai szétváltak, azt a csaknem 130 dolgozót, akiket a Human Rent Magyarország (HRM) Kft. kölcsönzött a társaságnak, egy másik - a nemzetközi piacon jelentős pozíciókkal rendelkező - multinacionális vállalat vette át. (A munkaerő-kölcsönzés piacának viszonyairól lásd Fő a rugalmasság című keretes írásunkat.) A HRM egyébként 2004-ben került kapcsolatba a Magyar Telekom tagvállalataival, főleg az [origo] internetes újságnak, illetve a telefonos ügyfélszolgálatoknak kölcsönöztek munkavállalókat.

"Már 2005-ben adódtak problémák a céggel, amit folyamatosan jeleztünk a távközlési vállalat vezetőségének" - elevenítette fel a két évvel ezelőtti eseményeket Rátonyi Gábor, a T-Net titkára. 2005 őszén kisebb botrány keveredett abból, hogy a HRM a dolgozók tudta és beleegyezése nélkül átadta a Magyar Külkereskedelmi Banknak (MKB) a munkavállalók személyes adatait. Az ügyben a dolgozók vizsgálatot kezdeményeztek, melynek eredményeként a bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megbüntette, a céget pedig Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman szólította fel a jogellenes adatkezelés megszüntetésére (lásd Adatáramlás című keretes írásunkat).

2006-2007-ben állandó problémák voltak a bérszámfejtéssel is. Túlórák, pótlékok számfejtése maradt el, volt olyan ekhós munkavállaló, akinél az indokoltnál kétszer, háromszor nagyobb személyi jövedelemadó-előleget vontak le. A Human Rent a bérszámfejtő program cseréjére, illetve az ebből adódó hibákra hivatkozott, majd rendezte a fizetéseket. A szakszervezet felmérte a csúszott kifizetések nagyságrendjét: ez százezres volt, de "hogy a latenciában maradt hibák miatt mekkora kár érte a dolgozókat, megbecsülni sem tudjuk" - szögezte le a T-Net a Telekom vezetőségének szánt dolgozatában. Rendszeresen vitára adott okot, hogy a munkaerő-kölcsönző a bér egy részét "cafeteria", illetve "költségtérítés" címen utalta - jelentősen spórolva a járulékokon és az adókon. A dolog azért is furcsa, mert az előbbi főleg béren kívüli, természetbeni juttatást jelent (étkeztetési utalványok, bérlet, internetutalvány), az ügyfélkapcsolati munkatársaknak pedig soha semmilyen költségük nem keletkezett. A lapunk birtokába került bérjegyzék tanúsága szerint volt olyan dolgozó, aki a 124 ezer forint "bér jellegű jövedelem" mellé 51 ezer forint - nem adóköteles - költségtérítést kapott. A munkavállalók akkor lepődtek meg igazán, amikor 2007 elején egy nyilatkozatot kellett aláírniuk, mely szerint a "költségtérítést" visszafizették.

A cégcsoportnak 2004-ben már volt egy ehhez hasonló esete, amivel a HVG, majd A tévé ügyvédje is foglalkozott. Akkor két volt munkavállaló azzal vádolta a Humán Rent Holding Kft.-t (a céghálóra később visszatérünk), hogy képzési költség címen fizették - adómentes formában - a fizetésük egy részét, holott semmilyen képzésben nem vettek részt, illetve azt kifogásolták, hogy készpénzben kapták a "cafeteria" juttatásukat. Hídvégi Attila, a cég ügyvezetője a tévéműsorban határozottan cáfolta a vádakat, azt állítva, hogy minden járulékot és adót befizettek. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatot indított: a rendőrök szakértői véleményt kértek az adóhivataltól, de hosszú kutakodás után, 2006. március 1-jén bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást. Lapunk megkeresett több olyan munkavállalót, akik a HRM kötelékébe tartoznak - vagy tartoztak -, de senki nem vállalta, hogy névvel nyilatkozzon. Többen viszont azt mondták, tudomásuk szerint minimálbérre vannak bejelentve. A fizetésük hó elején rendben megérkezik, igaz, pár nappal később még befut valami pénzes átutalás, de mivel elégedettek, még nem nyomoztak utána, hogy mi lehet az.

A T-Online-nál dolgozóknak főleg tavaly ősztől kezdett igazán kényelmetlen lenni a HRM tevékenysége. A munkavállalók közül többen levelet kaptak a magánnyugdíj-, illetve egészségpénztáruktól, hogy a munkaadójuk nem utalta át a tagdíjat, ezért az adott cég az APEH-hez fordul. Volt olyan dolgozó, aki arról értesült, hogy a HRM nyolc hónapon keresztül nem teljesítette - vagy csak részlegesen - a befizetési kötelezettségét. A likviditási gondokat egyébként már 2005 decemberében elismerték a HRM vezetői, amikor a munkavállalóikhoz címzett levélben jelezték, hogy néhány megrendelőjük "fizetésképtelen", és közel 200 millió forint a munkaerő-kölcsönző kintlévősége.

Felszámolás, végrehajtás

Információink szerint a hírnevét féltő internetszolgáltatónál végül az verte ki a biztosítékot, hogy a kft. tavasszal felkerült az APEH 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező cégek listájára. "Legjobb tudomásunk szerint a Magyar Telekom is elégedett volt a szolgáltatásaink minőségével, így mi is nagyon sajnáljuk a szerződés megszűnését, de itt a kölcsönzött állomány kívánta megszüntetni a munkaviszonyát, mely a teljes kölcsönzött állományhoz képest elenyésző szám" - nyilatkozta a Narancsnak Lugossy Gyula, a Humán Rent Európa Csoport marketingigazgatója. Láthatóan ez a munkaerő-kölcsönző tulajdonosait is zavarta, ugyanis a társaságot sietve átkeresztelték: 2007. augusztus 27-től People Rent Magyarországként szerepelnek a cégbírósági nyilvántartásban. "A kft. működésével kapcsolatban felmerültek problémák, melyek a névazonosság miatt kedvezőtlenül befolyásolták a Humán Rent Európa Csoport megítélését" - magyarázta a névváltoztatás okait lapunknak Lugossy. Csakhogy nem ez az első névváltoztatás, a vállalatot 2004-es bejegyzése óta háromszor (HR Kontroll - Invest - Magyarország - People Rent) keresztelték át.

Egyébként a HRM tulajdonosai az ezredfordulón figyeltek fel a munkaerő-kölcsönzésben rejlő lehetőségekre. Agresszív terjeszkedésbe kezdtek, egyik céget alapították a másik után, ma a munkavállalóik száma meghaladja a hétezer főt. A T-Online mellett olyan partnerekkel büszkélkedhetnek, mint a Spar, a Match, a Profi, a Coca-Cola, a McDonald's vagy a Viadom. Úgy tudjuk, Hídvégi Attila a McDonald's-nál és a Wendy's-nél tanulta ki a HR-es szakmát, majd társaival 2001. január 10-én megalapította a Crew-Land (CL) Kft.-t. 2003. július 15-én tűnt fel a cég tulajdonosai között a csendes-óceáni Niue szigeten bejegyzett Devon Enterprises Ltd., illetve egy fehérorosz magánszemély, Zatsepin Ihar - mind az off-shore cég, mind a minszki lakos a később alapított, illetve működtetett cégekben is tulajdonrésszel bírt. 2002-ben a CL négy alapítója közül hárman bevásárolták magukat a Humán-Rent Szolgáltató, Ipari és Kereskedelmi Kft.-be - mely az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ) regisztrált munkaerő-kölcsönzőként üzemelt.

Alig telt el másfél év, Hídvégi és két társa, továbbá a CL, a Human-Rent, illetve a Céhmester Kft. (melynek egy alapítvány, illetve a Győr és Vidéke Ipartestület a tulajdonosa) 2003. október 15-én létrehozta a Humán Rent Holding (HRH) Kft.-t. Ez a társaság lett 2004-ig Hídvégiék "zászlóshajója". Időközben megszületett a Humán Rent Audit (HRA) és a Humán Rent Üzemeltetési (HRÜ) Kft. - mindkettőt 2003. december 22-én alapították, amikor a HRM-et is tető alá hozták. Egy nappal később Hídvégi és cégei (CL, Humán-Rent) kiszálltak a HRH-ból, majd 2004. január 31-én a Devonnal együtt eladta a CL-ben és a Humán-Rentben lévő részesedését is. A Human Rent Magyarországban - melyet a HRH és a Devon alapított - Hídvéginek egyébként nincs közvetlen részesedése, viszont 26 millió forint erejéig jelen van a cégben a tulajdonában álló V. & A. Invest Befektetési és Projektfejlesztési Kft.

Hídvégi 2004. december 20-án már arról tájékoztatta a munkavállalóit, hogy "a Humán Rent Holding Kft. és a Humán Rent Üzemeltetési Kft. összevonásával 2005 januárjától mint Human Rent Magyarország Kft." működnek tovább. A levélben leszögezte: "Ami az Ön számára talán a legfontosabb, hogy a Humán Rent Holding Kft. munkáltatói jogait és kötelezettségeit a jövőben jogfolytonosan a Human Rent Magyarország Kft. fogja gyakorolni." Valójában a HRH és a HRÜ soha nem egyesült, csak tulajdonost és nevet változtatott (az előbbi 2005 májusától Modest Ingatlan Holding, az utóbbi áprilistól Modest Invest Bau néven fut), illetve az itt lévő munkavállalókat átpakolták a HRM-hez. A HRH és HRÜ ma egy közép-amerikai államban, Belizében bejegyzett off-shore cég, a Modest Business Corp. és egy minszki polgár, bizonyos Valchok Yuri tulajdonában van. Az előbbi társasággal szemben a hitelezők felszámolást kezdeményeztek - a felszámoló csődbűntett gyanújában feljelentést tett a cég ügyvezetője ellen -, az utóbbinál az APEH rendelt el végrehajtást. Hasonló sorsra jutott a Crew-Land, amely jelenleg három vidéki magánszemély tulajdonában van, felszámolás alatt áll, és a HRM-hez hasonlóan felkerült a nagy adóhátralékosok APEH-listájára - a két cég együtt legalább 200 millió forinttal tartozik az államnak. A HRA-ban viszont Hídvégi bennragadt: a cégbírósági nyilvántartás szerint az APEH-végrehajtás alatt álló kft.-ben még mindig van valamennyi részesedése. A Humán-Rent Kft.-t a Pest Megyei Bíróság - mivel kiürítették, vagyona nincs - 2007. május 12-én törölte. Érdekes, hogy utolsó tulajdonosa az a (jelenleg szintén végrehajtás alatt álló) Szeráf RC Kft. volt, melyben közel másfél évig tagként szerepelt Angyal Pál kókai lakos, a Crew-Land mostani tulajdonosa. Angyal 2003 májusában került a Szeráfhoz, de miután a cég 2004 elején bevásárolta magát a Humán-Rentbe, Angyal eladta a szeráfos részesedését. Az APEH-től szerettük volna megtudni, hogy Hídvégi volt és jelenlegi cégei pontosan mekkora köztartozást halmoztak fel, de adótitokra hivatkozva megtagadták a válaszadást. Mindenesetre jelzésértékű, hogy a Narancs október 3-i vizsgálódását megelőzően egy adóhatósági hivatalnok elemezte a HRM cégbírósági papírjait.

Fantomokkal táncoló

Csakhogy a bíróságra leadott dokumentáció rendkívül hiányos, a kft. gazdálkodására vonatkozó adatokat alig tartalmaz. A működése óta a HRM mindössze két mérleget adott be. A 2004-es szerint 1,5 millió volt a mérleg szerinti eredmény, de a papírokon ott ékeskedik "A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva!" feliratú pecsét. A 2006-os beszámoló még furcsább: bár a táblázatban feltüntetett cégjegyzékszám megegyezik a HRM számával, a pecsétet a Gold-Munka Kft. ütötte rá. A mérleget egy Lázár Katalin nevű ügyvezető írta alá - holott a HRM-nek a leadáskor (2007. május 31.) Hídvégi volt a cégvezetője -, könyvvizsgáló pedig nem látta. A törvényi előírások szerint az a kft., amely két egymást követő évben 50 millió forint feletti árbevételt termel, köteles könyvvizsgálót alkalmazni. A HRM APEH-listára kerülése arra enged következtetni, hogy a cégre feltehetően illik ez a passzus. A cégbírósági nyilvántartás szerint a 2006-os évben a Deloitte Kft. végezte volna ezt a munkát, de a jogviszonya tavaly május 31-én valamiért megszűnt. A Gold-Munka Kft. viszont annak a tulajdonosi körnek volt sokáig a birtokában, amely a Goldex-Security vagyonőrző céget is működteti. (E cégnek jelenleg is 1,4 millió forint részesedése van a HRM-ben.) A cégbíróságon lapunkat úgy tájékoztatták, a HRM idén megpróbálta felvenni a Gold-Munka nevet - az eredeti céget ugyanis áprilisban Gold-Professionre keresztelték -, de ehhez végül nem kapta meg az engedélyt (az állítólagos névváltoztatásra vonatkozó dokumentációt a HRM anyaga nem tartalmazza). Mindenesetre a 2006-os beszámoló végén a következő mondat olvasható: "A vállalkozás bérköltségként 12 690 Ft-ot fizetett ki a tárgyidőszakban." Ebből is látható, hogy nem a HRM mérlegéről van szó, hiszen saját bevallásuk szerint több ezer embert foglalkoztattak 2006-ban.

Egyébként az elektronikus cégbírósági nyilvántartásban - néhány kivételtől eltekintve - a többi HR-es társaságnál sem látni pénzügyi adatokat vagy könyvvizsgálót (miközben a cégvezetés 2005 áprilisában azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy a HRH-nak évi 3 milliárd az árbevétele). Vágó Imre, a Fővárosi Bíróság csoportvezető bírája a Narancsnak azt mondta, a cégek kötelesek leadni a mérlegüket, s ha mégsem teszik meg, a bíróság felszólítja őket, hogy 15 napon belül rendezzék a "tartozásukat". Ha ekkor sem küldik be, törvényességi felügyeleti eljárás indulhat. Csakhogy évente közel 40 ezer vállalkozás nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, márpedig ez messze meghaladja a cégbíróság kapacitását, az értesítések pénzügyi fedezete sincs meg. Amikor viszont a HRM olyan tevékenységi köröket próbált felvenni, amelyekkel csak a Magyar Posta vagy a Nemzeti Bank rendelkezhet, az eljáró bírónő telefonon értesítette a malőrről a cég képviselőjét.

A hiányos dokumentációról szerettük volna megkérdezni Hídvégi Attilát, de a cégvezető 2007. július 1-jén egészségügyi okok miatt visszavonult a cégvezetéstől. Lugossy Gyula lapunkhoz eljuttatott e-mailjében pedig azt írta: "A People Rentet érintő kérdésekre sajnos érdemben nem tudok válaszolni."

Arcpakolás

A különféle HR-es cégeknek egyébként más hatóságokkal is meggyűlt a bajuk. A Humán-Rent Kft.-t 2004. szeptember 21-én azért törölték a munkaerő-kölcsönzők listájáról, mert a székhelyében bekövetkezett változást nem jelentette be a jogszabály meghatározta határidőn belül. A HRM-et az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség öt alkalommal is megbüntette - összesen 1,8 millió forintra - a Munka törvénykönyve több paragrafusának megsértése miatt. A Human Rent Magyarország 2006-ban kérte a felvételét a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségébe, de az egyesület - a cégvezető meghallgatása után - elutasította a kérelmet.

Ennek ellenére a Human Rent Európa Csoport kényesen ügyel arra, hogy a hírnevén ne essen folt, és a közvélemény szemében a jól működő, megbízható vállalatbirodalom benyomását keltse. Több vidéki városban elegáns irodát működtet, 2006-ban díjmentes tanfolyamot biztosított hallássérült fiataloknak, rádióműsort, sportegyesületeket támogatnak. Hídvégi alapítója a kiemelten közhasznú Humán Szakoktatási és Elhelyezkedést Segítő Alapítványnak, május 7-én pedig Kiss Péter miniszterrelés Lévai Katalin európai parlamenti képviselővel közös sajtótájékoztatót tartott a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai tervéről.

A Human Rent Európa Csoport marketingesét többször próbáltuk rávenni, mondja el, mely cégek tartoznak a csoporthoz, de Lugossy azzal hárította el a kérdésünket, hogy jelenleg átalakulási stádiumban vannak, a tagokról a "szindikátusi szerződés" értelmében nem adhat felvilágosítást. Annyit elárult, hogy a csoport "a nyugati multinacionális vállalatokhoz hasonlóan terjeszkedésbe kezd, ezzel is növelve szolgáltatásainak minőségét és körét". A cégbírósági nyilvántartás szerint már Kolozsváron is megjelentek Human Rent Rom‰nia SRL néven - a magyarországi fióktelepnek ugyanaz a Maróti Ákos Krisztián a vezetője, aki jelenleg a People vezető tisztségviselője.

A humanrenteuropa.eu címen működő honlap tanúsága szerint "az új piaci kihívásokra való felkészülés jegyében, hosszú előkészítő folyamat után a GMN Kft. és a Human Rent Magyarország Kft. erőforrásait egyesítve egy új divíziót hozott létre, a GMN-Human Rent Partner irodát". Tehát a HR Csoportnak új partnere van, a külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Global Manning Network (GMN) Kft. Ezen a néven viszont két vállalat is szerepel a cégbírósági nyilvántartásban. A 2003-as alapítású - de 2006. január 9-e óta más néven működő - kft. ellen az APEH nemrégiben végrehajtást rendelt el. A jelenleg GMN Kft. néven tevékenykedő, 2006. január 26-án bejegyzett cég egy magánember tulajdonában áll, főtevékenysége a munkaerő-közvetítés. 2007. augusztus 21-én (hat nappal azelőtt, hogy a People nevet felvette volna a HRM) jegyezték be a Humán Rent Operation Kft.-t, melynek az a Gold Rent Asset Management LLC. az egyik tulajdonosa, amelynek a Gold-Munkában is részesedése van. Könynyen elképzelhető tehát, hogy amíg a hatalmas köztartozásokat felhalmozó cégek eltűnnek a sülylyesztőbe, a frissen alapítottak továbbviszik a boltot. A szolgáltatásaikat igénybe vevő multikat ez a legkevésbé sem zavarja, hiszen a Humán Rent-féle cégeknek köszönhetően gyorsan és olcsón jutnak munkaerőhöz. Itt csak az adó- és járulékbevételeitől eleső állam, valamint a bérszámfejtésük miatt aggódó munkavállalók járhatnak pórul.

Fő a rugalmasság

Az elmúlt öt évben hatalmas üzletté nőtte ki magát a munkaerő-kölcsönzés: a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségéhez (SZTMSZ) tartozó vállalatok évi negyvenmilliárdos forgalmat bonyolítanak, közel 60 ezer embernek biztosítanak munkát. A Nyugat-Európában bevett atipikus munkaviszony az ezredfordulón terjedt el Magyarországon, 2001-ben a jogalkotók külön fejezetet szenteltek neki a Munka törvénykönyvében. Azóta csak azok a jogi személyek, gazdasági társaságok kölcsönözhetnek munkaerőt, amelyek regisztráltatják magukat az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál, fenntartanak legalább egy irodát, alkalmaznak egy megfelelő végzettségű személyt, és letétbe helyeznek 1 (azaz egy)millió (!) forintot. Mivel a feltételeket nem nehéz teljesíteni, a kereslet pedig évről évre növekszik, gomba módra szaporodnak a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságok - 2006 végén az ÁFSZ már 710 ilyen vállalkozást tartott nyilván.

Bár egy tavalyi felmérés szerint a cégeknek alig öt százaléka használ kölcsönzött munkaerőt, a szolgáltatást igénybe vevő vállalatoknál gyakori, hogy a foglalkoztatottak 15 százaléka - összesen 100-110 ezer ember - kölcsönzött. Ez főleg a tőzsdén jelen levő multikra jellemző: ezzel a módszerrel a negyedéves jelentéseikben az egy főre jutó termelési értékeikről igencsak szép adatokat tudnak feltüntetni. Ugyanakkor nem kell bíbelődni a személyzeti ügyekkel, a bérszámfejtéssel, a munkaerő-toborzással, ráadásul alacsonyan lehet tartani - legalábbis papíron - a bérköltségeket, nem kell magyarázkodni a létszámstopot elrendelő anyacégnek. Ha befut egy hirtelen jött megrendelés, a vállalatnak csak egy telefonjába kerül, és a munkaerő-kölcsönző partnere napokon, heteken belül "leszállítja" a kért létszámot, a megrendelés teljesítése után pedig a cégvezetőknek nem okoz fejfájást a leépítés, a végkielégítés, nem kell munkaügyi perektől tartaniuk. "Mindenki jól jár: a munkavállalónak lesz bejelentett munkaviszonya, a cégek rugalmasabban tudják kezelni a dolgozókat, az állam pedig örülhet, hiszen nő a foglalkoztatás" - mondta a Narancsnak az SZTMSZ-ben a Manpower Kft.-t képviselő Kovács Ildikó.

Adatáramlás

Az adatkezelési ügyre akkor derült fény, amikor az MKB októberben kiküldte az első egyenlegkimutatásokat a meglepett dolgozóknak. A lapunknak név nélkül nyilatkozó munkavállalók állítják, hogy az egyenlegükön már ekkor pár száz forintos mínusz mutatkozott. Egyikük végül az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy a HRM a munkaerő-felvételkor is szabálytalanul járt el, ugyanis a személyes adatokon kívül még bankszámlakivonatot is kért a belépőktől, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megadott számlaszám valós és pontos. Az üggyel foglalkozó HVG-nek Hídvégi Attila azt állította, a dolgozókat időben tájékoztatták a számlanyitási szándékról, a hibát pedig az MKB tisztviselői követték el, amikor "beélesítették" a technikailag előkészített szerződéseket. Az adatvédelmi biztos 2006. februárban kiadott állásfoglalásában leszögezte: "Az eljárás során - jóllehet a kft. nem tanúsított együttműködést - a bank tájékoztatása alapján megállapítottam, hogy a sérelmesnek tartott adattovábbítás megtörtént, és az sértette az érintett munkavállalók személyes adataik védelméhez való jogát. A lefolytatott vizsgálat eredményeként a bankot, valamint a kft.-t felszólítottam a jogellenes adatkezelés megszüntetésére." Az MKB-nál az eset után átfogó vizsgálatot tartott a PSZÁF, és ötmillió forintra bírságolta a bankot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.