A környezetszennyezés következményei: Ciánjog

  • Szerbhorváth György,Barotányi Zoltán
  • 2000. február 17.

Belpol

Egyes román lapok véleménye szerint Magyarország eltúlozza a Szamost és a Tiszát ért ciánszennyeződés mértékét, mégpedig gazdasági (igyon minél több palackozott üdítőt a magyar) és politikai célból (Erdélyt vissza). A magyar fél szerint viszont a Tiszát és a Szamost valóságos ökológia katasztrófa érte; egyelőre csak az a biztos, hogy beláthatatlanok a következményei. Miközben a magyar kormány tárgyalásokba kezdett, addig Szegednél magánemberek cipelik az áztatott kenyeret a folyópartra, hogy a sirályok azt egyék, ne a mérgezésbe beledöglött halakat.
Egyes román lapok véleménye szerint Magyarország eltúlozza a Szamost és a Tiszát ért ciánszennyeződés mértékét, mégpedig gazdasági (igyon minél több palackozott üdítőt a magyar) és politikai célból (Erdélyt vissza). A magyar fél szerint viszont a Tiszát és a Szamost valóságos ökológia katasztrófa érte; egyelőre csak az a biztos, hogy beláthatatlanok a következményei. Miközben a magyar kormány tárgyalásokba kezdett, addig Szegednél magánemberek cipelik az áztatott kenyeret a folyópartra, hogy a sirályok azt egyék, ne a mérgezésbe beledöglött halakat.

Szélsőséges román lapértékelések szerint Magyarországon csak azért keltenek hisztériát, hogy jobban fogyjanak a palackozott italok: az egész mögött olyan multik állnak, mint a Coca-Cola, a Pepsi vagy a Traubi. Ez aligha fedi a valóságot, ámbár nem lehet nem észrevenni, hogy a magyar hatóságok akkor fedezték fel, hogy ez, a környezeti katasztrófát tekintve, mégiscsak Csernobil (a nem csernobili verzióról lásd: A halál vize, MaNcs, február 10.), amikor Orbán Viktor múlt hét szerda hajnalán villámlátogatást tett Szolnokon. Erre már az Aradi-üggyel elfoglalt Pepó miniszter is felébredt, és elrohant Romániába egyeztetni. (A tiszai turizmusnak azonban nem fellegzett be, amit jól szemléltet, hogy a hétvégén kisgazda küldöttség motorcsónakázott egyet a folyón, meg hogy a Fidesz-frakció hajigált virágokat a folyóba egy szegedi hídról, így ítélvén el a környezetszennyezést.)

Térkép e táj

Tárgyalni van is miről. Egy ilyen súlyos válsághelyzetben derülhetett csak ki, hogy a kétoldalú szerződések fél milligrammnyi ciánt sem érnek. Az 1996-os magyar-román alapszerződés 10. cikkelyének 2. pontja csak azt mondja ki, hogy a felek környezeti katasztrófa esetén tájékoztatják egymást (méghozzá haladéktalanul), a 11. cikkely pedig a Dunáról és az azon való hajózásról szól, meg hogy a felek együttműködnek a Duna szennyeződésének megakadályozásában. A Tisza, a Szamos és a többi Romániából átcsurgó víz valahogy kimaradt a pikszisből. Persze a Horn-kormánynak is csak térkép volt e táj, hát ezért.

Ahogyan nekünk is az. Borbély János környezetvédelmi államtitkár-helyettes ugyanis azt nyilatkozta a minap, hogy Magyarországra huszonnyolc folyó érkezik, ellenben csak kettő hagyja el az országot, úgymint a Duna és a Tisza; a szenvedélyes térképolvasó azonban felfedezheti a Drávát is, ha nagyon akarja. Ily felkészült a minisztérium, azon felül, hogy orrba-szájba azt nyomatják: ragyogóan együttműködnek a román szervekkel. Nyilván nem emiatt nem sikerült még abban sem megegyezni, hogy kinek a mérési módszere a megfelelőbb.

Szerződésből amúgy nincs hiány. Ott van például az 1997-ben Romániával megkötött környezet- és természetvédelmi szerződés (amit Bukarest elfelejtett ratifikálni), de különben mindegy: a szerződés nem tér ki a határvízi együttműködésre, kártérítésről meg végképp nincs benne szó. Az 1986-ban a Románia (és Jugoszlávia) által is aláírt megállapodás a Tisza és mellékfolyói védelméről sem tartalmaz kitételt egy esetleges kártalanításra. Ezért aztán vicces, amikor Pepó Pál azt mondta a román környezetvédelmi államtitkárral folytatott nagyváradi tárgyalása után, hogy a kétoldalú szerződéseket is figyelembe veszi majd az a munkacsoport, amely megvizsgálja a kártalanítás lehetőségét.

Kár a térítésért

A jognak asztala igen gazdagon terített az effajta környezeti katasztrófák orvoslását illetően, így Martonyi János külügyminiszter bátran kijelenthette: nem reménytelen, hogy magánjogi vagy nemzetközi jogi szempontból érvényesíteni lehessen a kártérítési felelősséget. Csakhogy a gazdagság a mennyiségre s nem a minőségre vonatkozik. Más vonatkozásban Romániát ugyan az eset hátrányosan sújthatja az EU-integrációs folyamatban, szerencséjükre azonban még EU-szinten sincs jogszabály a környezetvédelmi felelősségről, mi több, az EU-nak nincs hasonló esetekre elkülönített pénzalapja.

Ami biztosan állítható: az ausztrál kormánynak semmi köze az egészhez, mert egy ausztrál magáncég azt csinálhat Romániában, amit akar, ha ott azt megengedik neki. Ugyan a nagybányai Aurul - a ciánszennyezésért felelős cég - ötven százalékát egy román bányaipari rt., a Remin birtokolja, de a menedzsmentet cakompakk az esmeraldás ausztrálok adják. Az Aurul frissen lemondott, de még tisztségében lévő ügyvezető igazgatója, Philip J. Evers kijelentette: készek a magyar és a román kártérítési igények teljesítésére - persze lemondásban lévő és messzire távozó ember azt mond, amit akar.

Pepó Pál viszont kifordította a subát, és még fizetni is hajlandó a jövőben: Nagyváradon bemondta, hogy Romániától kártérítést kérünk, de a jövőben Magyarország kvázi védelmi pénzt is hajlandó fizetni azért, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló környezeti katasztrófák. Tehát nyitva az út a román vállalatok előtt, hogy simán megzsarolják a magyar államot: ha nem fizettek, szennyezünk. E módszer konvertálása a környezetvédelembe praktikus megoldásnak tűnik, annál is inkább, mert a románok bejelentették: felelősséget szívesen vállalnak, de pénzt legfeljebb az Aurul fizet, ha lesz néki miből. Bukarestnek ebben van némi igazsága, ám ha beigazolódik, hogy a román hatóságok hanyagsága, mulasztások sorozata miatt kaphatott engedélyt a működésre az aranycsináló cég, úgy rajtuk is el lehet verni a port több okból is.

Ilyen meg olyan jog

Az egyik ok nemzetközi jogi: a környezetvédelmi szokásjog szerint úgy kell használni a környezetet, hogy azáltal ne sértsük meg a másét. Ez esetben - mindkét fél beleegyezése esetén - a hágai nemzetközi bíróság lehet az illetékes, ám hogy ott a malmok milyen gyorsan őrölnek, megtapasztalhattuk a vízlépcső ügyében. A nemzetközi jog szerint "ésszerű határidőn belül" kell dönteni, mégpedig az 1994-es szófiai konvenció szellemében, "a szennyező fizet" elve alapján. Viszont a két ország által ratifikált, a határvizekről szóló 1992-es helsinki keretegyezmény is csak azt mondja ki, hogy efféle esetekben "a jó viszony és a jó érzés kell vezérelje a feleket"; román-magyar viszonylatban ilyenekkel, mint tudjuk, tele van a padlás (arról nem is beszélve, hogy az EBESZ stockholmi békéltető bíróságán is hatalmas távlatok nyílhatnak). A probléma lényege nemzetközi jogi szempontból, mint említettük, éppen az, hogy az állam bűnösségét kell bebizonyítani; ám ha ez megtörténik is, akkor sem kötelezheti senki az illető államot anyagi kártérítésre. (A szennyeződés elérte Jugoszláviát is: a szerb fél ez alkalomból bejelentette, nemzetközi bíróságon kívánja érvényesíteni jogait Romániával szemben.)

Marad hát vélhetően a magánjogi pereskedés. Azaz úgynevezett belső úton perelhet mondjuk a magyar állam (erre már van precedens a nemzetközi gyakorlatban is), ez esetben magyar bíróság hozhat ítéletet az Aurul ellen. Jó kérdés, lehet-e majd érvényesíteni egy elmarasztaló, kártérítést megítélő döntést; az 1959-es román-magyar jogsegélyegyezmény erre éppenséggel lehetőséget nyújt. A másik magánjogi lehetőség az, ha a magyar állam vagy akár egy érintett horgászegyesület is (amelynek felségterületén kipusztult az állomány, és bizonyítani tudják, mennyit invesztáltak a bizniszbe) pert indíthat az Aurul ellen az ottani, területileg illetékes, ez esetben a nagybányai bíróságon. Ami, minden bizonnyal, ugyancsak igen gyors eredménnyel kecsegtető eljárás lenne.

Szerbhorváth György

Ment a hegyek között

A szabad szemmel többnyire nem látszó sok kis sárga izé nemegyszer bazi nagy meddőhányókban bújik meg, ahová szorgos eleink több évtizednyi kitartó bányászkodásuk maradékát hordták össze. A tudomány és a technika lehetőségei azonban úgyszólván korlátlanok, különösen ha pénz is kövezi útjukat: immár az efféle szeméthegyekből is lehetséges kinyerni a sunyin meglapuló aranyat, ezüstöt vagy az ezeknél kevésbé ismert, bár nem kevésbé hasznos, ellenben sokkal mérgezőbb kadmiumot, miegyebet.

Az eljárás első hallásra kicsit mocskosnak tűnik, és az is. A ciános kilúgozásnak becézett eljárás lényege, hogy a meddő anyagát megaprítják, majd cianidos oldatot (néhány százalékos - ez függ a szemcsefinomságtól is - kálium-cianid-oldatot) küldenek rá, és az őslevest állni hagyják. A cianid ama kitüntetett kémiai reagensek közé tartozik, amelyek képesek komplexet képezni az arannyal, s így oldatba vinni az amúgy kémiailag különösen ellenálló aranyat, mi több: ezt a produkciót ezüsttel, kadmiummal, rézzel, ólommal is képes bemutatni, ami egyszerre fokozza a technológia sokoldalúságát és veszélyeit. Az elvezetett, zavaros, ciánkomplexekben gazdag oldatból azután fémcinkkel kiredukálják az értékesebb fémeket, melyek elemi állapotban leválnak, míg visszamarad egy cink-cianokomplexet, továbbá rengeteg nehézfémmaradványt tartalmazó, minden lelkes és lelketlen állatra halálosan mérgező lötty, amit szerencsés esetben reciklálnak - már ha ki nem szökik a trehányul megépített ülepítőből.

Azt csak mellékesen jegyezzük meg, hogy számos helyen - meglehet, a nagybányai Aurul saját ciánozója ebben kivétel - ezt még tetézik azzal is, hogy az arany nagyját ún. foncsorítással próbálják kiszedni. Ekkor higannyal bevont rézlemezt küldenek az aranytartalmú iszapba: a lemez felületén az arany és a higany amalgámot képez, ami kiemelhető az értéktelen dzsuvából, majd zömmel fizikai eszközökkel szétválasztható.

A bűnös hanyagság folytán kiszabadult gyilkos katyvasz a sejtméregként számon tartott cianidon kívül tartalmazta még a periódusos rendszer számos egyéb elemét is, mégpedig nehézfémionok formájában; utóbbiak a ciánnal ellentétben az istennek se bomlanak le (nem számítva néhány radioaktív izotópjukat), viszont hajlamosak élő szervezetekben felhalmozódni és ott heveny nehézfémmérgezést okozni. A cianid (gáznemű hidrogén- vagy vízben oldódó alkáli-cianid) detektívregényekből és kémfilmekből is jól ismert mérgező hatását az oxidatív enzimek (név szerint a citokrómoxidáz) gátlásával éri el: a maga nemében figyelemreméltó cianidion ezekkel a vastartalmú enzimekkel is komplex vegyületet alkot, s ennek következtében a sejtlégzés még oxigén jelenlétében is megbénul. Már néhány csepp (50-100 mg) is azonnali halált okoz, jellegzetes görcsök és nehézlégzés kíséretében. Ellenszere a leírások szerint az egymás után intravénásan adott nátrium-nitrit és nátrium-tioszulfát - ez utóbbit kapják halba oltva a rétisasok is (ámbár egyikükön már ez sem segített) -, amelynek külön előnye, hogy nehézfémmérgezés esetére is javallott.

Barotányi Zoltán

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.