"A lelkes félamatőrség ideje lejárt" (Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke)

  • Varga Gergely
  • 2001. június 14.

Belpol

Magyar Narancs: A hétvégi MSZP-kongresszuson majdnem egyhangúan választották meg Medgyessy Pétert miniszterelnök-jelöltnek. Mennyire volt meglepő e szokatlan egység?
Magyar Narancs: A hétvégi MSZP-kongresszuson majdnem egyhangúan választották meg Medgyessy Pétert miniszterelnök-jelöltnek. Mennyire volt meglepő e szokatlan egység?Hogy ez mennyire lesz így, meglátjuk. A szocialista egység egyelőre biztosnak tűnik, de senki nem csodálkozna azon, ha egyszer csak újra felbukkanna Németh Miklós, Horn Gyula vagy Frankenstein elvtárs. Jánosi mindezt elképzelhetetlennek tartja: szerinte egyszer s mindenkorra lezárultak a személyi kérdések.

Jánosi György: Ez volt a tétje a dolognak a korábbi időszak vitái, személyi találgatásai után. Jó érzés tudni, hogy szinte teljes volt az egyetértés.

MN: Ezzel végleg lezárultak a személyi kérdések? Láttunk már olyat az MSZP-ben, hogy hasonlóan meggyőző választás után néhány héttel már foszladozni kezd az egység.

JGY: Nem jöhetnek elő személyi kérdések, mivel a választások előtt tíz hónappal politikai öngyilkosságot követ el a párt, ha újra akarja rendezni a sorokat. Biztos vagyok abban, hogy elégedettek leszünk Medgyessy teljesítményével. Az elmúlt időszakban profi módon nőtt fel a feladathoz, méltó kihívója lesz Orbán Viktornak.

MN: Akkor sem lesz elégedetlenség, ha a következő hónapokban nem húz el az MSZP a Fidesztől?

JGY: A sikeres kongresszus, illetve a programtézisek majdani társadalmi vitája után az MSZP megnyugtató előnyt szerez a Fidesszel szemben.

MN: Nem értékelik túl a társadalmi vita fontosságát? Mitől várják a népszerűség növekedését?

JGY: Nem a retorika, a papírra leírt mondatok, gondolatok számítanak majd, hanem a hitelesség. A Fidesz is beszélhet jóléti fordulatról - akárcsak mi -, mégis joggal vetődik majd fel a kérdés, hogy az elmúlt három évben miért nem történt ezen a téren semmi.

MN: Ugyanilyen joggal vetődik fel, hogy miért nem történt semmi ezen a téren 1994 és 1998 között, amikor az MSZP volt hatalmon.

JGY: Akkor csak a hiányt lehetett volna elosztani. Az Orbán-Torgyán-kormány volt az első, amely kezdettől fogva egy stabil, tartós gazdasági növekedés nyomán évente 3-400 milliárd forint szétosztható többlettel rendelkezett. A Fidesznek szembe kell majd néznie azokkal a kérdésekkel, hogy ezeket a forrásokat miért országimázsépítésre, Fradi-pályabővítésre, Postabank-konszolidációra fordította, s miért nem azokra a szociális lépésekre, amelyekről most beszél.

MN: Mennyiben különbözik a Medgyessy utáni MSZP a Medgyessy előttitől? A pártot ugyanazok az arcok jelzik, csak a kormányfőjelölt személye lett új.

JGY: Medgyessy Péter viszont új arc új gondolkodásmóddal. Érdemes odafigyelni arra, hogy ő az, aki most talán a leghitelesebben tudja képviselni az európai szociáldemokrácia új útját, amelyet Tony Blair és Gerhard Schröder fogalmazott meg. A klasszikus szociáldemokrata értékek ötvöződnek a szabadságjogok kiteljesítését célzó liberális értékekkel, és a családot, a nemzeti összetartozás érzését középpontba állító haladó konzervatív értékekkel is. Az MSZP esetén ettől joggal várható az, hogy a program és a politikai stílus nem csak a baloldalhoz kötődő választókat vonzza majd, hanem a liberális vagy a konzervatív értékeket valló embereket is.

MN: Eddig miért nem ilyen volt az MSZP?

JGY: A szocialista párt sokáig kereste az útját, a helyét a baloldalon, akárcsak az európai baloldali pártok. Blair és Schröder sikere világított rá arra, hogy ez a járható út. Az, hogy az MSZP éppen Medgyessyvel indult el ebben az irányban, nyilván összefügg azzal, hogy az új gondolkodási irányzatot egy új arc tudja hitelesen képviselni.

MN: Németh Miklós nem lett volna ilyen hitelesítő arc?

JGY: Nehéz erről beszélni, hiszen Németh már régebben visszavonult a nyilvános szerepléstől, így az ő gondolkodásmódjára, politikai elképzeléseire nem lenne könnyű tippelgetni. Lezárult ez a kérdés.

MN: Néhány hónappal ezelőtt még ön is Németh-párti volt, most pedig Medgyessy mögé állt be. Mi változott azóta, hogy a volt pénzügyminiszter bejött a képbe?

JGY: Amikor annak idején arról beszéltem, hogy Németh lenne a legjobb jelölt, kijelentésemet nem a többi aspiráns ellenében tettem. Kizárólag azt mérlegeltem, ki az, akivel a legtöbb szavazat gyűjthető be. Akkoriban úgy tűnt, ő az.

MN: Ki találta ki a volt pénzügyminisztert? Fél évvel ezelőtt még Németh-Kovács-párharcról volt szó, Medgyessy csak március közepén jelentkezett be. Ehhez képest három hónap alatt majdnem mindenki mögé állt. Nehezen hihető, hogy valaki ennyi idő alatt saját erőből elnyerhesse azt a posztot, amelyikért a másik kettő már évek óta csatázik.

JGY: Medgyessy Péter többször elmondta már, hogy neki mindig volt kötődése a szocialista párthoz, nehéz időkben is segített az MSZP-nek. Gondolom, ezen kapcsolatok és emberi viszonyok révén vetődhetett fel a jelöltsége.

MN: Már ősszel is lehetett arról hallani, hogy Kovács László szűk körben felvetette: Medgyessyt kellene kormányfőjelöltként elindítani. Már csak azért is, hogy ne Németh legyen a miniszterelnök-jelölt.

JGY: Én ebben nem hiszek. A párt elnöke korrekten viselkedett a jelölési folyamat során. Mindig azt mondta, hogy a legnépszerűbb politikus legyen a jelölt.

MN: Ennek azért ellentmond az, hogy jelenleg mind Kovács, mind Németh Miklós népszerűbb Medgyessynél, mégis az utóbbi a miniszterelnök-jelölt.

JGY: Ez ma már nem feltétlenül igaz. Népszerűségben az első pillanattól kezdve csekély volt a különbség. Ismertségben valóban nagyobb hátránya volt Medgyessynek, de ezt a következő hónapokban le fogja dolgozni.

MN: Tehát Medgyessyt ön szerint senki sem találta ki? Többen Horn Gyulát sejtették a háttérben.

JGY: Ennek ellentmond, hogy Horn korábban úgy nyilatkozott: inkább Kovács Lászlót támogatná miniszterelnök-jelöltként.

MN: De azt is hozzátette: ebben az esetben szívesen lenne az MSZP elnöke.

JGY: Nem hiszek abban, hogy a vezető politikai körből bárki háttérmozgásokkal szedte volna elő Medgyessyt.

MN: Azt is lehetett hallani, hogy bizonyos gazdasági körök nyomták Medgyessyt. Mennyire tudják a különböző érdekcsoportok befolyásolni az MSZP személyi döntéseit, a miniszterelnök-jelölés folyamatát?

JGY: Semmi arra utaló jelet nem láttam, hogy bármilyen gazdasági erőcsoport letette volna voksát valamelyik jelölt mellett. Abban sem hiszek, hogy bármilyen külső kör befolyásolni tudná a párt közvéleményét vagy a kongresszust. Egy-egy emberre nyilván tudnak hatni kapcsolatok révén, de magára a pártra nem.

MN: Miben lesz új az MSZP megjelenése Medgyessyvel? Feltűnő volt a kongresszuson, hogy a kormányfőjelölt sokkal jobban fel volt készítve, mint a párt eddigi vezetői. Látszott, hogy arculattervezők és PR-osok dolgoztak rajta, csakúgy, mint ahogyan Orbán Viktoron szoktak.

JGY: Az arculatátalakítás valóban több ponton is tetten érhető. Az egyik ilyen a már említett értéknyitás. A másik: minden korábbinál határozottabb törekvése lesz a pártnak, hogy önmagáról fog beszélni, arról az alternatíváról, amelyet az MSZP nyújt a jelenlegi kormánykoalícióval szemben. Nem mások minősítésével próbálunk előnyt szerezni, hanem a programunk minél szélesebb bemutatásával.

MN: A kongresszuson a legtöbb felszólaló mégis az Orbán-kormány értékelésével volt elfoglalva, nem pedig a baloldali alternatíva bemutatásával.

JGY: Munkamegosztást kell kialakítani a párton belül, mivel rá kell világítani a kormány hibáira. A kemény kritika a frakció feladata lesz. És az arculatváltás egy harmadik ponton is érzékelhető: ez maga a kampánytechnika. Eljött az ideje annak, hogy a modern politikai pártokhoz illő, profi politikai marketing és kommunikációs eszközrendszert vessünk be a választási küzdelemben. A lelkes félamatőrség ideje lejárt.

MN: Ezek szerint sok lufi meg tűzijáték várható, és tvisztelő vagy szaxofonozó miniszterelnök-jelöltje lesz a pártnak?

JGY: Magyarországon vigyázni kell ezzel, nem biztos, hogy fogékony erre a társadalom. Egy biztos: szakítani kell azokkal a technikákkal, amelyek kizárólag lakossági fórumokban gondolkodnak. Nem azt kell várni, hogy az emberek jöjjenek el hozzánk, a modern politikai marketing alapszabálya, hogy a politikusoknak kell ellátogatni a választókhoz. És azt is fontosnak tartom, hogy határozottabban jelenjen meg a kultúra ötvözése a politikával. Tehát nem az amerikai stílushoz illő szaxofonozó jelölteket, lufikat és pomponos lányokat kell felvonultatni, hanem azokat a kulturális értékeket, amelyek jellemzően magyarok.

MN: Csárdásozni fog a miniszterelnök-jelölt meg operettet énekelni?

JGY: Nem feltétlenül a szórakoztatásra gondolok. Vannak olyan komoly kulturális rétegek, amelyek integrálhatók a baloldali gondolkodásba.

MN: Mire gondol?

JGY: Például József Attila és Ady Endre gondolkodásmódjára vagy Kodály Zoltán zenei világára. Nem feltétlenül könnyed kampányokban kell gondolkodni, hanem olyan komolyabb rendezvényekben is, ahol ez az értékkötődés fellelhető.

MN: Legutóbb Horn Gyula próbálkozott ilyennel, amikor a Szövetség az Európai Magyarországért elnevezésű mozgalma kultúrestet rendezett az újpesti művházban. Visszafogott érdeklődés kísérte Pécsi Ildikó szavalatait.

JGY: Profibb eszközökkel, nagyobb szervezeti háttérrel kell mindezt megcsinálnunk. Aki látta a kongresszust, érzékelhette, hogy vizuálisan is profibb az MSZP. A látvány, a hangulat borzasztó fontos része lesz a kampánynak, és ebbe beleférnek a fent említett komolyabb kulturális értékek is.

MN: A kormányfőjelölti programbeszéd nyitottabb gondolkodásmódot tükrözött, mint azt a szocialista politikusoktól eddig megszoktuk. Úgy tűnt, mintha Medgyessy amolyan államférfiként próbálna fellépni, mint teszi ezt mostanában Orbán Viktor. Nyilván erősíti ezt az is, hogy nem tagja a pártnak.

JGY: Medgyessy - és a párt - számára is kulcskérdés, hogy minél inkább államférfiként jelenjen meg az MSZP miniszterelnök-jelöltje. És van egy óriási előnye Orbán Viktorral szemben, ez pedig a bölcs, megfontolt gondolkodásmód. Magyarország fontos állomáshoz érkezett, az uniós csatlakozás nem gyerekjáték. Kulcskérdés, hogy higgadtan, bölcsen, megfontoltan gondolkodjunk és viselkedjünk. Ebből a szempontból az a fiatalos hév, amelyet a Fidesz képvisel, nem mindig jó. Sokszor elmérgesít kapcsolatokat egy-egy felelőtlen megnyilvánulás. Ebben sajnos volt részünk az utóbbi időben, elsősorban külpolitikai vonatkozásban.

MN: Orbánnak előnyére is válik a kora: neki nincs pártállami múltja, szemben az egykori MSZMP központi bizottsági tag Medgyessyvel.

JGY: Egyszer és mindenkorra le kellene már zárni ezt a fajta megkülönböztetést. Az egyetlen felvethető mérce az lehet, hogy valaki tisztességesen tette-e a dolgát, vagy valamilyen törvénytelenséget követett el. Semmit nem lehet a szemére hányni annak, aki az előző korszakban vezető volt, de nem volt tisztességtelen. Az emberek többsége sem vevő már erre.

MN: Medgyessy Péter tízfős kormányfőjelölti kampánycsapatot hoz létre. Most mindenki azt találgatja, kik lesznek ennek tagjai. A kongresszuson folytatott beszélgetésekből kiderült, majdnem mindenki a majdani team potenciális tagjának tekinti magát. Ebből még lehet konfliktus, hiszen a kimaradók között nyilván lesznek sértődöttek.

JGY: Ez valóban potenciális veszélyforrás. De éppen emiatt sem érdemes igazán találgatni. Medgyessy majd nyilvánosságra hozza, kire számít. Azt is leszögezte, olyan csapatban gondolkodik, amelynek nincs köze az árnyékkormány struktúrájához. Egy olyan, fiatal stábot keres, amely képes hitelesen megjeleníteni az arculatmódosítást. Számolnunk kell azzal, hogy a régiek közül nem mindenki lesz ennek tagja. És ezért - ahogyan én sem teszem - senkinek sincs joga megsértődni. Egyébként azért sem érdemes konfliktust generálni, mivel egy megnyert választás után iszonyatos mennyiségű feladat és pozíció lesz, amit el kell majd látni és be kell tölteni.

Varga Gergely

Figyelmébe ajánljuk