A nagy fogás - Koalíciós képviselőjelöltek Kecskeméten

Belpol

Szécsi Gábort az MSZP saját jelöltjeként indítja a jövő tavaszi parlamenti választásokon. A kecskeméti polgármesternek saját korábbi párttársát, alpolgármesterét, a jelenleg is helyi és országgyűlési képviselő Horváth Zsoltot kellene legyőznie.

Szécsi Gábort az MSZP saját jelöltjeként indítja a jövő tavaszi parlamenti választásokon. A kecskeméti polgármesternek saját korábbi párttársát, alpolgármesterét, a jelenleg is helyi és országgyűlési képviselő Horváth Zsoltot kellene legyőznie.

A résztvevők szerint "euforikus" volt a hangulat a kecskeméti szocialisták múlt csütörtöki küldöttértekezletén. Egyedül Kerényi György adott hangot kétségeinek ("biztosan ez a kettő a lehető legjobb jelölt?"), ám a többiek annyira lelkesek voltak, hogy igazából senki nem vette komolyan a hajdani reformköröst.

"Most először

érzem, hogy győzelmi esélyeink lehetnek" - mondta egyik forrásunk, aki szerint a baloldalon végre két abszolút elfogadható politikus indulhat a választásokon. A kecskeméti 1. körzetben Balogh László megyei közgyűlési elnök, a 2.-ban pedig Szécsi Gábor lesz a szocialisták jelöltje. Sőt nemcsak a szo-ciké, hiszen mindkettőjüket az SZDSZ is támogatja (erről a helyi szervezet július 8-án dönt ugyan, de az "igen" biztosra vehető). Vagyis - errefelé először - a baloldal is egyesíti erőit a cél érdekében.

Lapunk úgy tudja, Balogh László MSZP-SZDSZ-jelöltként indul, és a hírek szerint ő vezeti a szocik megyei listáját is; Szécsi Gábor viszont SZDSZ-MSZP-jelölt lesz, ha tehát győz, a szabaddemokrata frakcióba ül. A polgármester azonban nem lép be egyik pártba sem, és kifejezett kívánsága volt, hogy semmilyen - megyei vagy országos - listán se indítsák.

Abban tökéletes az egyetértés Kecskeméten, hogy ezúttal igazi ászokkal próbálkozik a baloldal. A megyei elnök és a polgármester egyaránt nagy hatalmú, tekintélyes, helyben népszerű (Szécsi 1998 óta sokszor volt az év embere) és szinte 100 százalékosan ismert politikus. Ennek a jövőbeli kampányban lesz szerepe, hiszen sem Baloghot, sem Szécsit nem kell "felépíteni", az így megspórolható pénz másra költhető. Baloghhoz és Szécsihez futószalagon érkezhetnek az államtitkárok, miniszterek. Az elnök és a polgármester a "szakértő politikus" státusába is pozicionálhatja magát (az, hogy "fontos ember", eleve látszik leendő látogatóinak magas rangjából).

Balogh László elnök a megyeszékhelyen először próbálkozik; eddig rendre Kunszentmiklóson indult (lásd: Melyik Balogh?, Magyar Narancs, 2002. március 21.), ám kisgazda, illetve kisgazdából lett fideszes ellenfele legyőzte. Az emberek mégis inkább azon lepődtek meg, hogy a szocialisták simán beálltak Szécsi Gábor mögé.

A polgármester a Fidesz

fölfedezettje, 1998-ban - kis túlzással - a totális ismeretlenségből jött, látott és győzött, és sikerét 2002-ben is megismételte. Mindezt úgy, hogy sorozatosan és lát-ványosan adta bizonyságát annak: nyitott az együttműködésre és a kompromisszumra (ez idő tájt nem éppen ez jellemezte párttársainak többségét). Egyik éves költségve-tési előterjesztését csont nélkül fogadta el az egész közgyűlés, máskor (az akkor éppen SZDSZ-elnök) Demszkyvel reggelizett nyilvánosan, közös kommünikében értve vele egyet abban, hogy a középkorúaknak méltatlanul kevés munkalehetőség jut. Tavaly márciusban meggyűlt a baja és összekülönbözött saját frakciójával, és bejelentette kilépését a Fideszből (lásd: Polgártalanítás, Magyar Narancs, 2004. március 11.). A párt legfelsőbb vezetése nem feltétlenül tudott az eseményekről, és ha tudott, akkor sem biztos, hogy egyetértett a történtekkel; Orbán Viktornak az egyik kecskeméti nagygyűlésen elhangzott szavait mindenesetre akár így is lehetett értelmezni (bár mások épp az ellenkezőjét hallották ki belőle). Sokan vélték úgy: a Fidesznek sohasem a "kezelhetetlen" (értsd: szuverén) Szécsire volt szüksége, hanem az ő népszerűsége által szállított szavazatokra.

A függetlenné vált polgármester mellé a helyzetet felismerő szocialisták némi habozás után odaálltak, így a 110 ezres megyeszékhely vezetése

a baloldal kezébe

kerülhetett, aminek az MSZP azért is örülhet baromira, mert választásokon győznie a városban még sohasem sikerült. Most épp ebben bíznak. Mellettük szól, hogy a Fidesz és az MDF a dolgok jelen állása szerint külön indul (a jelenlegi képviselők, Nyitray András és Horváth Zsolt 2002-ben a két párt közös jelöltjeként jutottak a parlamentbe).

Balogh és Nyitray, illetve Szécsi és Horváth nagyjából ugyanaz a korosztály. Balogh ősszocialistának számít, de az őt közelebbről ismerők a kompromisszumok, a gyakorlatiasság és a lobbizás embereként jellemzik: tény, hogy nála több pénzt (Bács-Kiskunnak és konkrétan a megyeszékhelynek) senki nem volt képes szerezni. Új könyvtár, levéltár, renovált Cifrapalota - hogy csak párat említsünk a nevéhez köthető kecskeméti "trófeákból".

A kormányoldal föltehetően bízik abban, hogy a kiváló kommunikációs készségekkel/képességekkel rendelkező, jó kiállású Szécsi sok szavazót lesz képes elhódítani a bizonytalan középről és pláne a jobboldalról. Azt azonban senki sem tudja, mit gondolnak a polgármester jelöléséről a virtigli balosok (elhiszik-e, hogy a politika legfőbb elve a haszon, következésképp a pártokat a szavazatmaximalizálás vezérli), és hogy Szécsi jobboldali hívei megbocsátják-e a polgármesternek, hogy beállt amazok táborába. Szécsi erről azt kommunikálja: ő nem változott meg, mindig mindenről korábban is ugyanazt mondta, mint most; jelölői tehát nem zsákbamacskát vettek, hanem Szécsi Gábort, akit az elmúlt 7-8 év alatt mindenki megismerhetett. Két nappal azután, hogy a helyi tévé élő adásában (e sorok írójának) a polgármester beszámolt arról, hogy a szocialisták döntöttek a jelöléséről, a helyi szupermarket hentese úgy vélekedett: ő ugyan fideszes, először el sem akarta hinni, amit hall, ám a fiatal, nagy műveltségű politikust eddig sem tartotta pártkatonának, és "szinte biztos", hogy rá adja a szavazatát. "Szécsi Gábor nekem Szécsi Gábor, és kész" - foglalta össze azt, amit a kampányemberek majd brainstormingok tucatjain próbálnak megfogalmazni. De nézzük

más szemszögből

is a dolgokat. Horváth Zsolt 2002-ben azután is könnyedén elverte szocialista kihívóját, hogy nyilvánosságra került: nagyobbra cserélte és felújíttatta önkormányzati bérlakását. (A vizsgálatok nem állapítottak meg törvénytelenséget; az ügy szálai a jelenbe érnek, ugyanis a képviselő a hírek szerint mintegy 5 millió forintos - ez az összeg is jogszabályban meghatározott - lelépési díjért visszaadta a lakást, és építkezésbe kezdett.) Nem kizárt, hogy 2006 őszén ő indulhat Fidesz-színekben a polgármesteri posztért. Ehhez már csak azt érdemes hozzátenni, hogy a tavalyi EU-parlamenti választásokat öt perccel azután tartották, hogy Szécsi kilépett a pártjából, és a város irányí-tása a baloldal kezébe került, továbbá az MDF külön indult. Nos, a Fidesz ekkor egymaga is megszerezte a kecskeméti voksok többségét (53 százalék), míg az MSZP-nek 28,14 százalék jutott.

Mindezekből kiindulva két homlokegyenest ellentmondó követ-keztetés vonható le. Az első: 2006-ban is simán győz a Fidesz, mint 1998 óta mindig. A másik: 2006-ban először lesz reális sansza annak, hogy az MSZP győzzön, mert ennyire jó jelöltjei itt még nem voltak. Izgalmas lesz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.