A Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat megválasztása: Feltartott kézzel

  • Kerényi György
  • 1999. január 28.

Belpol

A magyarországi cigányok nem akarnak más politikai irányzatot - nyilatkozta karácsony előtt egy nappal a Krónikának Farkas Flórián. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) szombaton újraválasztott elnöke pontosan jósolt, bár hozzá kell tennünk, hogy kijelentése csak a helyi roma képviselőkre igaz (ők választják az országos önkormányzatot), akiket pedig októberben nagyrészt nem cigányok választottak meg. Ugyanakkor a Farkas által képviselt politika prolongálását nekik is csak kisebbik részük, durván harmaduk szavazta meg. Mindez azonban nem változtat a tényen: újabb négy évig a Farkas Flórián vezette OCKÖ lesz minden magyarországi cigány legfőbb legitim képviselője.
A magyarországi cigányok nem akarnak más politikai irányzatot - nyilatkozta karácsony előtt egy nappal a Krónikának Farkas Flórián. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) szombaton újraválasztott elnöke pontosan jósolt, bár hozzá kell tennünk, hogy kijelentése csak a helyi roma képviselőkre igaz (ők választják az országos önkormányzatot), akiket pedig októberben nagyrészt nem cigányok választottak meg. Ugyanakkor a Farkas által képviselt politika prolongálását nekik is csak kisebbik részük, durván harmaduk szavazta meg. Mindez azonban nem változtat a tényen: újabb négy évig a Farkas Flórián vezette OCKÖ lesz minden magyarországi cigány legfőbb legitim képviselője.

Reggel kilenckor még csak százan toporgunk a BNV főbejárata előtt: a 3700 elektor nagy része vidékről érkezik. A választási iroda fizette ugyan a vonatjegyeket, a vidékiek legtöbbje azonban inkább elfogadta a Farkas Flórián vezette Lungo Drom invitálását a szervezet által fizetett hatvan busz egyikére. A "nagy választásokon" ugyan nem szabad a polgárokat ily módon kisegíteni, itt ezen nem akadt fenn senki. Nemsokára megjött Osztojkán Béla, majd egy nagy autóból kiszállt Farkas Flórián is, és régi harcostársai kíséretében bevonult a Hotel Expóban berendezett főhadiszállására, kint hagyva a két hete melléállt Osztojkánt. Hosszú ideig úgy nézett ki, nem jön össze a szavazáshoz szükséges 75 százalék, tehát februárban ismételnek, de amikor fél egykor bevonult a csarnokba Farkas Flórián, már lehetett tudni, hogy nemsokára meglesz a 2700 ember. Egykor meg is szólalt a Himnusz. Farkas Flórián mindig pakkra érkezik, így volt ez az éjszakai eredményhirdetéskor és ´95-ben, a szolnoki választáson is. A csarnokban általános vélemény szerint valaki mindig időben szól neki a választási irodából (ahová újságságírók ilyenkor nem léphetnek be, sőt szavazatszámláláskor részeredmények sincsenek), hogy legyen még ideje fogadni az üdvözleteket is. Most is ütemes Flóri, Flóri kiáltások mutatták, hogy ki az úr a cigány politikában: majdnem nyolcszáz elektor nyert ősszel a Lungo Drom színeiben.

Lungo Drom-ország

Ellentétben vetélytársaival, az őszi helyhatósági választások előtt a Lungo Drom komoly szervezőmunkát végzett. Agitátorai járták a falvakat, és saját bevallásuk szerint egy év alatt kétszáz helyi szervezetet gründoltak a meglévők mellé, elsősorban ott, ahol addig nem volt kisebbségi önkormányzat. A friss szervezetek saját helyi program nélkül álltak fel, és bár természetesen nem zárhatjuk ki, hogy néhányukat meggyőzték Farkasék politikai nézetei (ez lényegében az OCKÖ világszerte egyedülálló, példaértékű politizálásának ismételgetését jelenti, megspékelve a már ´94-ben is alkalmazott "vidékcentrikus politika" szlogenjével), a civil szféra bokrosodásában vélhetően szerepet játszottak azok a konkrét összegek is, amelyeket egy-egy szervezet megalakításáért fizettek. E pár tízezer forintoknál még nagyobb csáberőt jelentenek azok a százezrek, amit a Farkasék által dominált Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ad egy-egy vállalkozási vagy megélhetési projektre: az Amaro Drom tavaly áprilisi számában mondta el egy székesfehérvári szervezetvezető, hogy Farkas MCKA-pályázatuk pozitív elbírálását kínálta neki néhány Lungo Drom-szervezet megalakításáért cserébe. A Lungo Drom közpénzekhez is könnyen hozzáférhetett: 1996-ban maga Farkas Flórián is elismerte a Roma Sajtóközpontnak, hogy az OCKÖ kölcsönzött pénzt a szervezetnek.

A többi roma szervezet sokkal karcsúbban futott neki a választásoknak: a kisebbségi önkormányzatok felállásával felére csökkent a civil szervezeteknek juttatott költségvetési támogatás, és azzal sem a politizáló, főleg nem ellenzékiként politizáló szervezeteket kényeztették. Ahogy Gellért Kis Gábor, a támogatási listát összeállító parlamenti kisebbségi bizottság szocialista elnöke írta a ´98-as 79 milliós (nemcsak a cigány, hanem minden nemzetiségi szervezetnek szóló) támogatást megindokló határozati javaslat indoklásában: "különös tekintettel volt a bizottság a kulturális, hagyományőrző tevékenységre". Mivel a kisebbségi törvény a kisebbségi önkormányzatoknak is csak a kulturális autonómia terén ad jogosítványokat, egy politizáló cigány szervezet könnyen lehúzhatja a rolót. (Bár az MCKA a politizáló romákat sem hagyta magukra: 1997 decemberében politikusképzésre a Lungo Drom pályázott kétmillió forintért, mire a döntéseket előkészítő alapítványi iroda egymilliót javasolt, végül a kuratórium négymilliót adott.)

Tudta hát mindenki, hogy Farkasék komoly fórral futnak a választásoknak, mégis sokan bíztak abban, hogy a Lungo Drom Választási Szövetség mellé befér még pár jelölt a riválisoktól. Nem így történt: Farkasék, ahogy ´95-ben, most is mind az 53 helyet megszerezték.

Drága szép testvéreim

A Lungo Drom szervezőmunkája mellett eredményes volt Farkas Flórián szövetségi politikája is. Terve, hogy minden országos, illetve megyei vezetőt felvegyen a listájára, majdnem tökéletesen sikerült.

´95-ben legfőbb ellenfele az ötvennegyediknek befutó Osztojkán Béla vezette Phralipe volt. Osztojkán a négy év alatt végig ostorozta Farkasék politikáját, még szeptemberben is az OCKÖ leváltásának szükségességéről nyilatkozott. ´98 elején ő is részt vett egy Lungo Drom-ellenes összefogás-kezdeményben, ezt folytatta aztán Horváth Aladárral, akinek szervezete ugyan nincs, de neve és ismertsége igen. Október 29-én megállapodást is kötöttek, és hozzájuk, a Roma Társadalmi Összefogáshoz (RTÖ), december 22-én több szervezet, köztük jelentős megyeiek is csatlakoztak. (Farkas a Lungo Drom csatlakozásának még a felvetését is komolytalannak minősítette.) Az összefogás kitartott egészen január 6-ig, amikor Osztojkánt legyőzte a "Lungo Drom verhetetlen" pszichózis, és bejelentette, hogy átáll Farkas listájára, akivel persze szövetségeseihez hasonlóan folyamatosan egyeztetett szólóban ő is. Rögtön követték őt a többiek, úgyhogy, mint ´95-ben, Horváth Aladár megint pár nappal a választások előtt volt kénytelen összeállítani listáját. "Miután látszott, hogy a teljes körű összefogás, amit én kezdettől fogva akartam, nem jön össze, én kimondtam, amire mindenki várt. Mindenki fellélegzett" - mondja Osztojkán. A Phralipe végül mindössze két emberrel képviselteti magát az OCKÖ-ben, és az elnök pálfordulása miatt több tagszervezet bejelentette, kilép a Phralipéből. (Osztojkán ugyanis nem kérdezte meg őket az RTÖ elhagyásáról.)

A Lungo Drom másik kihívója, a szeptember 25-én megalakult Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCFÉSZ) kívánt lenni. A szervezet alapítói és Farkas között nem voltak kibékíthetetlen politikai ellentétek, hiszen legtöbbjük Farkas szövetségese, OCKÖ-frontember, élükön Kozák Jánosssal. Az MCFÉSZ vezetői egyszerűen jobb pozíciókat akartak elérni az OCKÖ-ben, ahogy egyikük fogalmazott, "hogy az kicsit demokratikusabb legyen". Több vezetőjük állítja, hogy komolyan gondolták listájuk sikerességét vagy legalább egy előnyös szövetséget Farkassal. A több száz elektor voksára számító MCFÉSZ beszállt az RTÖ-be, majd Osztojkán dezertálásakor rögtön visszasorolt Farkas háta mögé. "Kozák gratulált először Farkasnak azért, hogy sikerült Horváth Aladárt felállítani az asztaltól" - mondja Osztojkán. Ennek dacára információink szerint volt olyan MCFÉSZ-vezető, aki megyéjének elektorait arra buzdította, hogy Horváth Aladárra is szavazzanak (aki vagy ennek révén, vagy a függetlenek segítségével 20 szavazatra meg is közelítette a Lungo Drom-lista ötvenharmadikját). Az OCKÖ-be Kozákék 12 emberüket akarták bejuttatni, de csak nyolcat sikerült elfogadtatniuk Farkassal. Farkas Flórián felvette listájára Náday Gyulát, az MCDSZ elnökét is (e szervezetben együtt dolgoztak egykor a független szerveződések szétverésén), aki nemrég még az ördöggel is hajlandó lett volna szövetséget kötni Farkas ellenében.

Horváth Aladárral is szeptember óta tárgyalt Farkas. Õt is hajlandó lett volna felvenni a Lungo Drom-listára, de Horváth (aki Phralipe-színekben indult a választásokon) csak egy Lungo Drom-Phralipe- vagy egy Lungo Drom-RTÖ-listába ment volna bele. Horváth Aladár is tudta, hogy Lungo Drom nélküli OCKÖ-re nincs esély, de (egy ideig még szövetségesével, Osztojkánnal együtt) abban bízott, hogy rá tudja kényszeríteni Farkast egy arányosabb képviseletre. Az OCKÖ-választás ugyanis úgynevezett kislistás rendszerrel történik, minek következtében relatív többséggel el lehet vinni az összes mandátumot. Az ellenzéki roma szervezetek öt éve követelik ennek megváltoztatását, de ez - látva, hogy milyen megnyugtató puhasággal működik az így megválasztott és régi, kipróbált káderek által vezetett politikai testület - eddig egyik kormánynak sem volt fontos. Az RTÖ ebbe beletörődve szerepeltetett a programjában egy olyan előválasztási rendszert, ami az egyes szervezetek elektori támogatottságának megfelelő OCKÖ-t eredményezhetett volna. S aminek meghiúsulása esetén Horváth Aladár augusztusban felvillantotta az OCKÖ-álasztás bojkottjának lehetőségét is (a 75 százalék miatt ez nem nehéz), aztán bízva az RTÖ sikerében, és belátva egy bojkott politikai felelősségét, letett róla.

Végül, mivel Farkas kifárasztásos technikájának köszönhetően ellenfelei maguk kéredzkedtek fel listájára, az RTÖ jelentős támogatottság nélküli politikusokkal állt fel. Horváth Aladár 692 és az ötvenötödik helyezett Daróczi Ágnes (aki az MTV roma magazinjának felelős szerkesztője volt egészen a közelmúltig, amikor Farkas nyomására, "a műsor politikai kiegyensúlyozatlanságára" hivatkozva, felállították) 506 szavazata így csak részben köszönhető saját elektoraiknak. (A többi RTÖ-s 2-300 szavazatot kapott csak.) Vélhetően kellett hozzá a már említett legelégedetlenebb MCFÉSZ-vezetők titkos támogatása és a Roma Parlament Szövetség átszavazása is.

A Lungo Drom koalíció és Horváth Aladár mellett a Roma Parlament Szövetség állította a harmadik listát. A Zsigó Jenő vezette Roma Parlament (ami elsőként és régóta követeli, hogy a kisebbségi önkormányzatokat maguk az érdekeltek választhassák meg, amit egyébként a politikai-közjogi elitből elsőként Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman is megfontolandó javaslatnak minősített nemrég) nem kötött szövetséget senkivel, nem szállt be a Roma Társadalmi Összefogásba sem, érezve, hogy az is a Farkas Flórián vezette OCKÖ-höz vezet. (Farkasék egyébként mereven ellenzik, hogy a cigány önkormányzatok csak képviseltjeiktől, romáktól nyerjék legitimitásukat.) Bár a Roma Parlament programja arra épül, hogy a romáknak a tényleges hatalommal bíró települési önkormányzatokat kell megcélozniuk, de elfogadva a szűk politizálási lehetőséget biztosító kisebbségi önkormányzatiságot, a Roma Parlament elindult a helyhatósági választásokon (elsősorban a fővárosra koncentrálva, ahol a kerületi képviselők többségét maguk mögött tudhatják), és eljöttek az OCKÖ-választásra is. Még listát is állítottak, anélkül hogy bíztak volna a sikerben. Jelöltjeik kétszáz szavazat alatt teljesítettek, egyedül Zsigó Jenőnek sikerült 570 szavazatot szereznie, ami az 57. helyre volt elég.

Vissza a BNV-re

Már a szavazatszámláló bizottság tagjainak megválasztásánál látszott, hogy a Lungo Drom tarolni fog. Mindhárom jelöltjüket elsöprő többséggel választották meg, egyikük, Hosszú Andrea később fontos epizodistája lett Farkas Flórián diadalmenetének. Merthogy voltak pillanatok, amikor még a Lungo Drom elnökének önbizalma is megingott. A végül 209 jelöltet szerepeltető szavazólapon ugyanis a delikvens neve alatt két szervezetnév is szerepelt: az egyik azé a tömörülésé, amelynek színeiben most indult, a másik pedig azé a szervezeté, amelynek színeiben októberben helyi képviselői mandátumát nyerte. Ezen utóbbi okozta a galibát, ettől fagyott le a mosoly néhány percre Farkas Flórián arcáról. Horváth Aladárék ugyanis néhány Lungo Drom-ost is felvettek az RTÖ-listára, ami megzavarta az automatikusan a Lungo Drom betűsorra voksolókat. (A jelöltek ábécérendben szerepeltek a lapon.) Ikszelték sorban a Lungo Drom-osokat, nem figyelve arra, hogy néhánynál ott az RTÖ neve is, és végül túlfutottak az 53-on, anélkül akár, hogy ezt észrevették volna. Az a szavazólap pedig, amelyen az 53-nál több vagy kevesebb iksz volt, érvénytelennek minősült. (Aki észrevette, hogy rontott, az cserélhetett. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda helyettes vezetője szerint 200 fölött voltak ilyenek.)

Nemcsak a 219 érvénytelen szavazólap bizonyítja e húzás ügyességét, hanem az is, hogy ezek az ismeretlen Lungo Drom-os politikusok az első hatvanban végeztek. Pedig a szavazatszámláló bizottság már említett, Farkasék által delegált tagja és az egyik levezető elnök, a Lungo Dromot a ´94-es választásra felpumpáló Etnikai Hivatal egykori osztályvezetője, Bogdán Béla ötször belekiabálta a mikrofonba, hogy ne az alsó sort, hanem a középsőt figyelje mindenki. A sokadik bekiabálás után Rytkó Emília rászólt a fiatal kolleginára, mondván, a következőnél érvénytelenítteti a választást. Volt szerencsénk végighallgatni, amint Farkas Flórián egy újabb, a helyes szavazást segítő megszólalásra buzdította őket, ők pedig szabadkoztak, mondván, ha megteszik, bezárják az elektori gyűlést, mire Farkas feldúltan rávágta: "Zárják." Csak akkor nyugodott meg, amikor a szavazatszámláló kollegina megnyugtatta, "Bélával megnézzük majd az eredményeket". Rytkó Emília hétfőn lapunknak úgy nyilatkozott, hogy azért kényszerült erre a lépésre, mert hallotta, hogy valaki arra buzdítja a két Lungo Drom-os hivatalosságot, hogy ne általánosságban instruálják a népet, mondják be, hogy a Lungo Drom Választási Szövetség érvényes, nem a szimpla Lungo Drom. Rytkó szerint konkrét szervezet megjelölése nélkül nem történt szabálytalanság, sokak szerint viszont így is a választás komoly befolyásolása történt.

A Lungo Drom egy röplapján egyenesen arra szólította fel híveit, hogy szavazásnál figyeljék a szomszédjukat, titkosnak tehát a legkevésbé sem volt nevezhető a választás. Ahogy ´95-ben, most is sokan csoportosan töltötték ki a szavazólapokat, Lukács Mihály Lungo Drom, vezetőnél egyenesen egy egész paksaméta volt, csak miután ezt egy operatőr is észrevette, összecsukta az irattartóját. A 2798 regisztrált elektorból 2262-en szavaztak - tudtuk meg Rytkó Emíliától. Ez vagy azt jelenti, hogy nem volt meg a szükséges 75 százalék, ahogy ezt többen, akik a bejáratokat és a regisztáció részeredményeit egyszerre figyelték, állították, vagy azt, amit az OVB állít, miszerint ötszázan elmentek azelőtt, hogy szavaztak volna. Szavazókártyájukat viszont otthagyták, a szavazólapokat pedig erre adták ki: lehetséges volt tehát, hogy mások szavazzanak helyettük. (Talán ettől volt olyan vastag Lukács Mihály irattartója is.) Mindezt egy tévésstáb felkérésére is megtették néhányan, a kamera pedig rögzítette. Kérdésünkre Rytkó Emília mégsem a kétszer szavazást kifogásolta. "Nem az az érdekünk, hogy ezt az egyébként teljesen normálisan zajló szavazást megismételtessük, a tévések tettét viszont rendkívül súlyos jogsértésnek tartjuk, ezért feljelentést is teszünk" - mondta.

Epilógus

Háromórás várakozás után az eredményhirdetéskor százan, ha vannak még (a roma parlamentesek a szavazás után elmentek), de megérkezik az elnök is a kemény maggal. A Lungo Drom-os hölgy műsorvezetőhöz illő hanglejtéssel olvassa fel a neveket, a széksorok közt táncolnak a győztesek, dobálják fel Farkast, az új OCKÖ-ből csupán néhány MCFÉSZ-es vezető és Osztojkán Béla visszafogott. Farkas a cigányok felelősségérzetét és bölcsességét dicséri, a többségi társadalommal együtt végrehajtott radikális változtatásokat ígér a cigány népnek, tesz egy utalást a remélhetőleg minél közelebbi parlamenti képviseletre, aztán távozik, vele az egész OCKÖ. Előbb a szállóba, aztán a hatalomba.

Az országos önkormányzat 27 képviselője tagja volt az előző testületnek is. Az 53-ból 24-en Lungo Drom-osok, az RTÖ december 22-i 19 aláírójából nyolc jutott mandátumhoz. Horváth Aladár húsz szavazattal lemaradt ugyan a képviselőségről, de lehetséges, hogy csak néhány hónapig. Ugyanis az egyik alelnököt, az MCFÉSZ vezetőjét, Kozák Jánost tavaly szeptember 28-án társtettesként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében elmarasztalta és egy év tíz hónapos végrehajtandó szabadságvesztésre, három év közügyektől való eltiltásra és 200 000 Ft pénzmellékbüntetésre ítélte a Pápai Városi Bíróság - tudtuk meg a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettesétől, dr. Kármán Miklósnétól. A 2,2 milliós szociálpolitikai kedvezménnyel történt visszaélés miatt kiszabott ítélet nem jogerős, a büntetlen előéletű vádlott felmentésért fellebbezett, a másodfokú tárgyalás várhatóan három hónap múlva lesz. Addigra megtartja első közgyűlését az OCKÖ is.

Az ország második legnagyobb roma önkormányzata, a fővárosi viszont nem jött létre: megválasztása lapzártánk idején másodszor is sikertelennek bizonyult. Nem volt jelen a 116 elektor 75 százaléka, (előző lapszámunkban 115-öt írtunk, a huszonhárom kerület 5-5 elektorával számolva, a 116. képviselő független kisebbségi jelöltként lett a nyolcadik kerületben nagy önkormányzati képviselő): ahogy január 16-án, most sem jött el a Roma Parlament Szövetséggel szemben álló Roma Polgári Tömörülés által mozgatott, több mint ötven ember. Zsigó Jenőtől megtudtuk, hogy az Alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni a magyar választási rendszerben példátlanul magas, 75 százalékos érvényességi küszöb miatt. Ha a bíróság mégsem döntene új választás kiírása mellett, akkor a Lungo Dromnak sikerül totálisan kiépítenie az egypártrendszert a roma politikában - értékelte a történteket a Roma Parlament elnöke.

Vereségüket és az OCKÖ/Lungo Drom alternatíváját felmutatni készülő politika győzelmét elkerülendő, vállalva azt is, hogy nem lesz fővárosi roma önkormányzat, Farkas Flórián szövetségesei a bojkott mellett döntöttek. Nem jött el a volt OCKÖ-tag Choli Daróczi József, aki egy vasárnapi egyeztetésen azt mondta, hogy a fővárost is a Lungo Dromnak szeretnék odaadni, felügyelje azt is az OCKÖ; nem volt ott a szintén volt OCKÖ-s Rostás Farkas György, aki azzal próbálta rávenni Farkas Flóriánt arra, hogy újból vegye fel a listájára, hogy megígérte, mindent megtesz azért, nehogy Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke legyen a fővárosi roma önkormányzat elnöke; nem volt ott az OCKÖ-be jutott Fátyol Mihály, akinek szájából szintén a vasárnapi egyeztetésen az hangzott el, hogy a Roma Parlament fővárosi ellenfeleit tömörítő és a sikeres bojkottot szervező Roma Polgári Tömörülés programja egyben az OCKÖ programja is. Amely OCKÖ egyébként, ahogy régi-új frontembere, Raduly József kijelentette, szerződést köt majd a Roma Polgári Tömörüléssel. A Roma Polgári Tömörülésnek van már egy megállapodás a tarsolyában: december 2-án kötötték (nem januárban, ahogy előző számunkban írtuk, mentségünkre szolgáljon, a Fidesz-frakciótól kapott tájékoztatás alapján) a Fidesz városházi frakciójával. A szálak összefutnak, mint a tej. Unalmas már leírni, de most, hogy újból együtt a csapat, megtámogatva a jövő választásának nyertesével, kénytelenek vagyunk megtenni: a bojkott összes vezetője, ahogy Farkas Flórián és az OCKÖ több tagja, a nyolcvanas évek kommunista párt vezette cigány szervezeteiben lett először "cigány vezető". OCKÖ-mandátumuk lejártakor ez már húsz, hatalomban eltöltött évet jelent. A romáknak pedig egy rendszerváltást, ami elment mellettük.

Kerényi György

Figyelmébe ajánljuk