Agyhártyagyulladás elleni oltás: fizess, magyar, ha kedves a gyereked egészsége!

  • narancs.hu
  • 2017. június 8.

Belpol

Lázár János minisztériuma hihetetlen indoklással söpörte le a védőoltás ingyenessé tételét.

„Hamis biztonságérzetet” keltene – indokolta döntését a Miniszterelnökség a Magyar Nemzetnek, hogy miért nem teszik ingyenessé az agyhártyagyulladás B típusú törzse elleni védőoltást. A 27 ezer forintba kerülő vakcinából négyet kell beadni a csecsemőknek, jelenleg tehát 108 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek, akik a B típus ellen is védenék a gyermeküket.

A „hamis biztonságérzet” mellett Lázár minisztériuma a tisztázatlan klinikai hatékonysággal magyarázta, hogy a kormány miért sajnálja a pénzt az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltásra.

false

 

Fotó: MTI

Maradt tehát a fél- vagy inkább negyedmegoldás: a meningococcus C elleni, eleve jóval olcsóbb oltást sikerült ugyan ingyenessé tenni, ám ez is csak a 0–2 évesek számára ingyenes, a nagyon is veszélyeztetett kamaszoknak nem. Aki pedig a B ellen is beoltatná csecsemőkorú gyermekét, az fizessen csak 108 ezret – így a kormány. Pedig azt – a Magyar Nemzet cikke szerint – Lázárék is elismerik, hogy a C mellett a B típus a legtöbb gennyes agyhártyagyulladás okozója Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk