Alkotmányjogi panasz miatt vizsgálja az Alkotmánybíróság az új kata-törvényt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 18.

Belpol

Bár egyelőre ítélkezési szünetet tartanak, kiszignálták az egyik alkotmánybíróra az ügyet. A panaszos szerint az Alaptörvényt is sérti a kata-törvény.

Augusztus 2-án érkezett be az első kata-törvény elleni indítvány az Alkotmánybírósághoz. Úgy tudni, az alkotmányjogi panaszt egy egyéni ügyvéd fogalmazta meg, aki nem járult hozzá személyes adatainak nyilvánosságra hozatalához – írja az Index.

A lap azt írja, bár az alkotmánybírák még egy hétig, augusztus 26-ig ítélkezési szünetet tartanak, az indítványt már a héten, augusztus 17-én kiszignálták az egyik előadó alkotmánybíróra. Ebből vélhetőleg arra lehet következtetni, hogy a testület záros határidőn belül napirendre tűzi a sokakat érintő szabályozás alkotmányossági vizsgálatát.

Az indítványozó szerint

az Alaptörvényt sérti az új kata-törvény elfogadása, mert azt nem előzte meg társadalmi egyeztetés vagy előzetes hatásvizsgálat, és a jogalkotó nem biztosított kellő felkészülési időt az érintettek számára, mivel az adóév közepén hatályba lépő módosítások kapcsán indokolatlanul rövid idő áll rendelkezésükre egy másik adónemre való áttérést előkészíteni.

A panaszos úgy véli, a szabályozás súlyosan sérti az érintett vállalkozások alapjogát, az emberi méltósághoz való jogot

 

Az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta fokozott ellenőrzések útján kiszűrni a »bújtatott« munkaviszonyban eljárókat, nem alapozza meg, hogy aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet"

– hangsúlyozza alkotmányjogi panaszában az indítványozó ügyvéd.

(Index)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk