Állami pénzek is pörgetik az Orbán család cégeinek gyors felemelkedését

  • narancs.hu
  • 2017. május 9.

Belpol

Mészáros Lőrinc és Simicska Lajos beszállítóként alkalmazta a miniszterelnök apjának vállalkozását.

Jól megy az üzlet az Orbán Viktor miniszterelnök családtagjainak érdekeltségébe tartozó cégeknél. A Direkt 36 összesítése szerint a Dolomit Kft., a Gánt Kft. és a Nehéz Kő Kft. 2013-ban 2,7 milliárd, 2015-ben már 5,2 milliárd forint bevételt termelt, a nyereségrátájuk pedig 15-ről 30 százalékra ugrott. Csak az Orbán család tagjai közel 2 milliárdot vettek ki a cégekből osztalékként.

Bár a cégek közvetlenül nem nyertek állami (uniós) pályázatokon, az oknyomozó portál legalább négy olyan beruházást azonosított, amelyben beszállítóként érdekeltek az Orbán Viktor apja és testvére tulajdonában álló vállalkozások.

Az már korábban ismert volt, hogy a Margit-sziget csatornázásához, illetve a Szajol–Püspökladány-vasútvonal építéséhez szállítottak követ és betonelemeket a Gánt településen összpontosuló Orbán-cégek. Most a Direkt 36 Érden és Budapest külső kerületeiben megvalósult csatornázási beruházásokhoz köti Orbánék cégeit, méghozzá dokumentumokkal. Különösen izgalmassá teszi a dolgot, hogy Érden az Orbán Viktorral akkor még jó viszonyt ápoló Simicska Lajos Közgépe, Budapesten pedig a Mészáros és Mészáros Kft. rendelt betonelemeket a Dolomit Kft.-től. A Direkt 36 cikke továbbá valószínűsíti, hogy az állami megrendelésekben szintén dúskáló Colas és Swietelsky is beszállítói kapcsolatban állhat Orbánék érdekeltségeivel.

Az nem derül ki az iratokból, hogy az Orbán-cégek mennyi pénzért végezték a munkát.

A Direkt 36 felidézi, hogy Orbán Viktor saját elmondása szerint 2001-ben, első kormányzása idején még lebeszélte édesapját az állami autópálya-építéseken való részvételről.

Az Orbán-vállalkozások terjeszkedéséről korábban lapunk közölt hosszú riportot.

Lenyeletik - Terjeszkedő Orbán-vállalkozások és a helyiek

A miniszterelnök édesapját eddig nem nagyon érdekelte, ha valakinek baja volt az Orbán család valamely vállalkozásával. Ha eltérő módon és intenzitással, de Bicskén, Gránáson és Hahóton is kezd elegük lenni az érintett helybélieknek az Orbán-cégek okozta kellemetlenségekből.

Figyelmébe ajánljuk