Állami pénzek a kampányban: Műértők

  • - mm -
  • 1998. június 25.

Belpol

Az MSZP választási szövetségese, az MSZOSZ a kampány finisében pénzzé tette SZOT-díjas festményeit. Az MSZP május utolsó napjaiban 15 millió forintért talált albérlőt üresen álló pincéibe. A képekért és a bérleményért ugyanaz a cég, a szocialista elkötelezettségű BÁV Rt. összesen 35 millió forintot fizetett. A volt kormánypárt kampánypénzeivel való minden egybeesés a véletlen műve, nyilván.
Az MSZP választási szövetségese, az MSZOSZ a kampány finisében pénzzé tette SZOT-díjas festményeit. Az MSZP május utolsó napjaiban 15 millió forintért talált albérlőt üresen álló pincéibe. A képekért és a bérleményért ugyanaz a cég, a szocialista elkötelezettségű BÁV Rt. összesen 35 millió forintot fizetett. A volt kormánypárt kampánypénzeivel való minden egybeesés a véletlen műve, nyilván.

Aki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) képüzlete, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) pincéinek kiadása és a kampánypénzek között összefüggést lát, annak megártott a meleg, mondta több millió Híradó-néző arcába Bálint Attila, a szakszervezeti szövetség szóvivője. Mondta ezt azután, hogy a múlt héten egy, a Világgazdaság című napilapban megjelent cikk a kampány utolsó heteiben zajló pénzmozgásokat taglalta. Amire egyetlen érintett sem tudott értelmes és elfogadható magyarázatot adni. Mint ahogy arra sem, miért éppen május hónapban hagyta el több mint 100 millió forint a - nem kis részben állami tulajdonú - Bizományi Áruház Vállalat (BÁV) Rt. kasszáját.

Aki a képet szereti

Az MSZOSZ azért adta el adóval együtt 25 millió forintért a tulajdonában lévő festmények egy részét, hogy restauráltathassa a többit, válaszolt Bálint MSZOSZ-szóvivő a kérdésre, hogy miért éppen a választási kampány utolsó napjaiban ébredt fel a műpártoló hajlam a szövetségben. Egy másik magyarázata szerint vizesedni kezdett a pince, ahol a képeket tárolták, így fájó szívvel hát, de megváltak a gyűjtemény egy-egy darabjától. Az MSZOSZ legértékesebb és legtöbb festménye viszont megmaradt, és méltó otthonra talált a balatonfüredi volt SZOT-szálló galériájában.

AZ MSZOSZ-nek egyébként még az ancien régime-ből maradtak műalkotásai. Abból az időből, amikor SZOT-díjakat osztogatott, amit a hálás jutalmazottak képekkel viszonoztak. Így gyűlt össze - az MSZOSZ 1991-es vagyonbevallása szerint - 245 darab festmény és szobor (a füredi MSZOSZ-hotelben negyven olyan kép van kiállítva, mely nem szerepelt a SZOT vagyonbevallási listáján). A műalkotások, amiket könyv szerinti értéken (értsd: szobadíszként) tartott számon az érdekvédő szövetség, összesen 2,1 millió forintot értek. Az MSZOSZ tehát a sajátjával kereskedett, amikor néhány festményért május 18-án 25 millió forintról állított ki számlát a BÁV Rt.-nek. A BÁV Rt. viszont - amelynek legnagyobb tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - állami pénzzel fizetett.

Itt azonban nem ér véget a történet, hiszen a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában Benedek János, az MFB vezérigazgató-helyettese megerősítette: a képek egy része tovább került a pénzintézet tulajdonában lévő Trezorg Kft.-hez. (Így aztán az állami pénzek MSZOSZ-hez áramoltatása kétszeresen is biztosítva van.) A társaság indoklása szerint új irodába költöztek, ezért gyűjtenek festményeket - szobadísznek.

Egyelőre ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el arról, hogy milyen képeket is adott el valójában az MSZOSZ. A BÁV Rt. vezérigazgatója, Winkler Gyula úgy tudja, a nem kevés pénzért például Csók Istvánt, Kokas Ignácot, Glatz Oszkárt, Farkas Aladárt vásároltak, az eladó, az MSZOSZ szóvivője viszont azt állítja, Csók István Virágcsendélet című képe a balatonfüredi galériában van. (Nincs ott.)

Ágyrajárók

Nem kevésbé érdekes az MSZP Köztársaság téri pincéjének bérbeadása sem. A BÁV Rt. biztonságos, őrzött, állandó hőmérsékletű szuterént keresett, hogy az MSZOSZ-től vásárolt képeket jó helyen tudja a soron következő, "szeptemberi aukcióig", ezért nem sajnálta a pénzt: május 19-én a szocialista pince 150 négyzetméteréért 15 millió forintot fizetett, egy évre előre. (A VIII. kerületben a raktárak bérleti díja 3708 forint évente, négyzetméterenként, szemben a fenti, 100 ezer forintos árral; de tudjuk jól, hogy kerek számokkal sokkal könnyebben és gyorsabban lehet számolni, akár fejben is.)

A BÁV Rt. vezérigazgatója szerint a szocialista pincénél biztonságosabb helyet nehéz lenne találni, ezért kellett a bizományinak. Az persze okozna némi zavart, ha a Szocialista Internacionálé alelnökét - a főbejárat előtt fekete autójából kiszállva és a dolgozószobája felé menet - néhány zongorát cipelő BÁV-alkalmazott véletlenül fellökné egy öreg Bösendorferrel. Talán ezt megelőzendő alakult úgy a bizományi tárolás rendje, ahogy: a BÁV Rt. első emberének nyilatkozataival ellentétben a pincében ma sincs semmi, láthatta ország-világ a Híradóban.

Ingatlanbecsüsök

A képügylettel és a raktárbérléssel párhuzamosan a BÁV Rt. összesen 67 millió forintért (plusz áfa) felmérette ingatlanjai egy részét. A megbízott kft-kel - amelyeket pályázat nélkül választott ki a bizományi - csupán néhány üzlethelyiség felmérésére kötöttek szerződést. Ennek ellenére Winkler Gyula az összes, 136 darab BÁV-ingatlanról vár értékbecslést és műszakiállapot-leírást június végére.

Hogy erről tudnak-e a megbízott cégek, az egyelőre kérdés - munkájukat ugyanis az is nehezítheti, hogy, a Matáv adatai szerint, legtöbbjük telefonnal sem rendelkezik, így csak arra lehet gondolni, hogy futárszolgálat révén tartják ügyfeleikkel a kapcsolatot - az viszont egyértelmű, hogy a 67 millió forint még akkor is a megszokott ár sokszorosa, ha mind a 60 ezer bizományi-négyzetmétert végigmérik a cégek. Az ingatlanbecslőktől származó információk szerint a 60 ezer négyzetméter kerülne annyiba, mint amennyit a furcsa májusi szerződések során egy-egy társaságnak fizetett a BÁV.

És még nincs vége: a tavaly év végén a tőzsdére is bevezetett BÁV Rt. tulajdonosi szerkezete alapjaiban változott meg az elmúlt hónapokban. Amíg a kisrészvényesek többsége (összességében mintegy félmilliárd forint értékben) eladta a tulajdonában lévő értékpapírokat, és így a korábbi 20 százalékról 3,4 százalékra esett vissza részesedésük, addig a magukat megnevezni nem kívánó - és ezért tulajdonukat alapkezelőkre bízó -befektetők 32,1 százalékot szereztek a bizományiban. A tulajdonos MFB Rt. a részvények 25 + 1 százalékát akarja csak megtartani.

- mm -

Figyelmébe ajánljuk