Arany- és ezüstbányát nyitnának a Börzsönyben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

A középkorban jó biznisz volt. Most újra engedélyt kértek a kutatásokhoz.

Ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben – írta meg a VG.

A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. kérte meg a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A terveket és a kérelmet még tavaly októberben nyújtották be, a terv részleteiről most az derült ki, hogy a munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, ezen belül a Nagyirtás és a Rózsahegy kutatási zónában.

A felszín alatti lelőhelyet a kft. Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, alternatív lehetőségként pedig Kóspallag önkormányzati területéről indított lejtaknákkal közelítené meg.

A beadvány szerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba. Az április számolások ebben az eredményben némi hibát mutattak ki, de még így is ígéretes lehet a terület, ahol már a késő Árpád-kor óta folyt arany- és ezüstbányászat. Hozzáteszik, ahhoz, hogy egyáltalán beszélni lehessen a jövőbeni kitermelésről, még további kutatásokra van szükség, ehhez azonban megadják az alapont a most ismert eredmények.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.