A NER Heves megyei ujjgyakorlata

Átjátszó műveletek

  • Rácz Tibor
  • 2019. december 15.

Belpol

A Heves megyei Fidesz első vonala is érintett lehet abban az egri ingatlanszerzésben, amelynek során az eladót kivéve mindenki jól járt.

A tényekből az alábbi sztori olvasható ki: egy értékes belvárosi ingatlan felfuttatására az eredeti tulajdonosok devizahitelt vettek föl, ám az adósság legyűrte őket. Mivel a város és a megye fideszes krémjében akadt régi ismerősük, a helyi politikai elit részvételével kerestek megoldást. Az urak azonban hivatali tisztségeik előnyeit kihasználva birtokon belülre kerültek, és a régi tulajdonosok rövidesen kiestek egykori ingatlanjukból. Anyagilag nagyon rosszul jártak, és még az adóhatóság is megbüntette őket, mondván, áron alul kótyavetyélték el értékes épületüket. A fideszes krémhez tartozó meg a hozzájuk „közeli” új tulajok pedig az épület működtetésekor lényegében önmagukat finanszírozták közpénzzel. Szokványosnak mondható rémisztő történet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Magyarországáról.

Személyi háló

Valós értékéhez képest potom pénzért jutott egy egri belvárosi ingatlanhoz, majd évekig nyereségesen működött az egri székhelyű Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezet. A szövetkezetnek nevezett cég 2012 végén vette meg azt az 1400 négyzetméternyi hasznos területtel rendelkező ingatlant, ami ma az Unikornis Irodaház nevet viseli. A cég nyereséges volt, most mégis felszámolás alatt áll, amelynek okairól Zsipi József, a Likvid-B Csődmenedzser és Felszámoló Kft. felszámolóbiztosa nem volt hajlandó lapunknak beszélni.

A Smart Unikornis 2013 és 2015 között több mint ötvenmillió forint tiszta hasznot termelt. A vállalkozás alapítói közül a legjelentősebb a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA), amelynek kuratóriumi elnöke Farkas Zoltán. Farkas 1997-ben alapító tagja volt az első vidéki Fidelitas-csoportnak Egerben, 2002-től a Fidelitas Heves Megyei Választmányának elnöke, 2001-től pedig a Fidelitas területfejlesztési és regionális kabinetvezetője. A Fidelitasban erősödött a kapcsolata a vele egyidős Nyitrai Zsolttal, az egri Fidelitas alapító-elnökével, aki jelenleg (Lázár János jóvoltából) a Heves megyei fejlesztési projektek miniszteri biztosa, illetve az egri választókerület országgyűlési képviselője.

A Smart Unikornis, aminek Farkas egyik cége, a Vackor Játék és Tanoda Kft. is tagja, forrásaink szerint Nyitrain keresztül jutott ahhoz az információhoz, hogy kezdeni lehetne valamit egy Bethlen Gábor utcai 1400 négyzetméteres, 4 szintes, 18 parkolóhellyel rendelkező, az eredeti tervek szerint hotelnek átalakítani kívánt ingatlannal. A 140 millió forintos ár – 100 ezer forint négyzetméterenként – 2012-ben is jó üzletnek számított.

A Magyar Narancs birtokába jutott dokumentumok viszont azt mutatják, az épület tényleges vételára alacsonyabb lehetett még a szerződésben szereplő, eleve kedvező összegnél is. Az eredeti tulajdonosok – magánszemélyek, akik különféle divat- és delikáteszüzleteket működtettek az ingatlanban – eladósodtak, svájcifrank-alapú hiteleik bedőltek, a hitelező Raiffeisen pedig érvényesíteni kívánta az épületre bejegyzett jelzálogjogot. Mégpedig úgy, hogy eladta követelését a Moneta Faktor Zrt.-nek, amely gyorsan továbbadta azt a Smart Unikornisnak. A tranzakció furcsasága, hogy a Smart hat nappal korábban (2012. október 11-én) szerződött a Monétával – a követelést viszont a Raiffeisen Bank csak a 2012. október 17-én szignált szerződésben adta át a Monétának. És hogy a dolog teljes legyen: a Smart Unikornist 2012. október 15-én jegyezték be a cégbíróságon.

Az ingatlant eladó magánszemélyek és a Smart közötti megegyezés szerint a vételár a 140 millió forint értékű jelzálog volt, ami a felsorolt követelések értékeként volt feltüntetve. A Smart viszont, mint láttuk, 52 millió forintot fizetett a követelésekért – a banki követelés csökkentéséről azonban az eredeti tulajdonosok nem tudtak, ők a tranzakció pillanatában abban a hiszemben voltak, hogy a Smart a raiffeisenes tartozásuk teljes, 140 milliós összegét kipengette. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy ingatlanukat ez esetben nem a jelzálog névértékéért adták volna.

A Farkassal és Stefán Zoltán ügyvéddel folytatott hosszas levelezésükből egyébként arra lehet következtetni, hogy eladók és vevők közös beruházást álmodtak az ingatlanon. Többféle elképzelés volt: szálloda, egészségház, inkubátorház is tervben volt, az uniós támogatások lehívásához projekttervek is készültek. A levelezésekbe Nyitrai Zsoltot is bevonták, amikor az ingatlan eredeti tulajdonosai a közreműködését és a segítségét kérték – a vevők képviselői, Farkas és Stefán az adásvételt követően ugyanis eltűntek. Bár Nyitrai fideszes e-mail-címéről küldött válaszai szűkszavúak („vettem”, „ma hívni fognak” – itt nyilván Farkasékra utalt), világosan látszik, hogy végig képben volt.

Akik jól jártak

Időközben a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány és az ingatlantulajdonossá lett Smart között egyre nagyobb lett az átfedés. Az MKB-s és Budapest bankos fiókvezetői múlttal rendelkező Farkas Zoltán által irányított, mikrohitelprogramok levezénylésével és vállalkozási tanácsadással foglalkozó alapítvány áthelyezte a székhelyét az Unikornis Irodaházba, és ott található Stefán ügyvédi irodája is, akinek felesége, Stefánné Hegedüs Tünde pénzügyi munkatárs a HMVTA-nál, illetve felügyelőbizottsági tag a Smart Unikornisban. Az Unikornis irodaházba több olyan cég is beköltözött, amellyel a vállalkozásfejlesztési alapítvány támogatási szerződést kötött, így feltételezhető, hogy a Smart Unikornis bevételeinek és így a nyereségének egy részét közpénz generálta. A Smart már 2013-ban 113 millió forintos nettó árbevétel mellett 12 milliós nyereséget termelt, a következő évben pedig még jobban hasított, 170 milliós árbevétel mellett 39 milliót kaszált. A 2015-ös év sem volt rossz, kétmillió forint nyereséget termelt a cég. De nézzünk néhány példát: birtokol egy irodahelyiséget az épületben a DER-GROUP Kft. is, amely Farkas tulajdonában volt addig, míg el nem vállalta a HMVTA vezetését 2010-ben – a cég akkor átkerült a szintén Smart Unikornis-alapító Derecskei Csaba tulajdonába. A DER-GROUP a HMVTA-tól kapott 20 millió forintos mikrohitelből vette az üzlethelyiséget. Egy másik Derecskei-érdekeltség is kapott pénzt irodára a HMVTA-tól: a Korona Vagyonkezelő Szövetkezet két irodát is vásárolt az alapítványi tízmilliókból. Húszmillióval segítette ki az alapítvány az Akantusz Kereskedelmi és Tanács­adó Kft.-t is, amelynek tulajdonosa Kontra Anna. Kontra cége Eger városának „udvari könyvelője”, a Smart Unikornisnak is ők könyveltek. Jutott pénz a Farkas Zoltán lakhelyére bejegyzett Profit Team Plus Kft.-nek; Farkas Beáta cége szintén 20 millió forintot kapott a vállalkozásfejlesztési alapítványtól.

Az ügylettel kapcsolatban és azért, hogy megtudjuk, a történteknek elképzelhető-e esetleg a bevezetőben említettől eltérő értelmezése, elküldtük kérdéseinket Farkas Zoltán és a HMVTA, valamint a Smart Unikornis címére. Arra szerettünk volna választ kapni, mennyiért jutott a Smart az ingatlanhoz, és volt-e arról szó, hogy a korábbi ingatlantulajdonosokkal közösen hasznosítják az épületet; és ha igen, hol tartottak annak az előkészületei a vásárlás idején. Érdeklődtünk arról is, hogy Nyitrai Zsolt közvetített-e Farkas és üzlettársai, valamint a korábbi tulajdonosok között annak érdekében, hogy a közös projekt megvalósulhasson, és hogy az ingatlan a Smart Unikornis jelenlegi tulajdonosi körének birtokába kerüljön? Válaszokat egyelőre nem kaptunk. A Smart Unikornis információink szerint törlés alatt áll, így kérdéses, mi lesz azzal a három üzlet- és irodahelyiséggel az épületben, amelyek a földhivatali bejegyzések szerint egyelőre a Smart Unikornis tulajdonában vannak, ám amelyeket a CrediTime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 50 millió forintos jelzálogjoga terhel. A jelzálogjog és a rendkívül nyomott vételár nagyságának megközelítő egybeesése több mint érdekes. Amúgy a CrediTime sem idegen a Smart vezetőinek: Sedon Gabriella, a pénzintézet korábbi igazgatósági tagja a HMVTA ügyvezető igazgatója.

Az ingatlan valós értékét jól jelzi, hogy az eredeti tulajdonosok – akik a tranzakció után teljesen kiszorultak volt tulajdonukból – most is a NAV 25 millió forintos büntetését nyögik. Az adóhatóság vélelme szerint az eladó a vételár 140 millió fölötti részét (miközben a vételár, mint már tudjuk, csak papíron volt ennyi) feketén tehette zsebre, az ingatlan piaci értéke ugyanis 140 milliónál jóval több lehet.

A nyereséget termelő Smart felszámolásának csak egyetlen racionális magyarázatát látjuk: a nyomok eltüntetése, illetve a cég tulajdonában álló értékes ingatlan tulajdonjogának átjátszása a megfelelő kezekbe.

Nyitrai Zsolt, a túlélő

Nyitrai Zsolt egyéni országgyűlési képviselő infokommunikációs államtitkár volt 2010 júniusa és 2011 szeptembere között. Később a kormányzati konzultációkért felelős kormánybiztos lett, jelenleg a Heves megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatásáért felelős kormánybiztosi pozíciót jelölte meg életrajzában, mint fontos feladatai egyikét. Nyitrairól azt is beszélték, hogy élvezi a fideszes gazdasági holdudvar bizalmát, többen azt feltételezik, hogy a századvéges nagykutyák, illetve Habony Árpád embere.

Ám ennek az ellenkezője igaz: Nyitrai Simicska Lajos regnálása idején tartozott a Fidesz meghatározó gazdasági holdudvarába. Orbán Viktor 2015. februári legecizése után Simicska Lajos kegyvesztett lett, és ennek Nyitrai is megitta a levét. Helyi újságírók szerint Orbán Viktor egri látogatásakor Nyitraira is utalt azzal a megjegyzésével, hogy „lejárt a kis halak és a nagy halak ideje”. Mi több, a miniszterelnök csak a polgármester Habis Lászlóval volt hajlandó együtt szerepelni a sajtótájékoztatón. Nyitrai ennek ellenére a helyi szálakat továbbra is ügyesen mozgatja, eddig egyetlen ellene szóló támadás sem tudta kibillenteni pozíciójából, érkezett az akár a Fideszen belülről, akár az ellenzék felől. 1994-től datált párttagsága, a fidelitasos múlt, valamint az, hogy a megyében számos lekötelezettje van, egyelőre védi a végzetes buktától.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.