Aukcióval gyűjt pénzt diplomafilmekre a Freeszfe

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Belpol

Nagy Ervin bőrkabátjára, Parti Nagy Lajos kéziratára, Nádasdy Ádám irodalomórájára is lehet licitálni december 12-én.

Jótékonysági aukciót rendez a Freeszfe Egyesület december 12-én.  A szervezet támogatói – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek – ajánlottak föl tárgyakat, vállalást ezekre lehet majd licitálni.

A befolyó pénzből diplomafilmek, vizsgaelőadások készülnek, ebből folytatja a munkáját a lassan egy éve működő egyesület.

Tavaly január óta a közösség elindította az Emergency Exit diplomamentő programot, aminek részeként összesen tizenhét osztály tud tanulni a régi tanáraitól, majd külföldi egyetemek segítségével kap diplomát. Júniusban két osztály már meg is kapta az első Emergency Exit-diplomákat. Elindult négy új képzés ötven új hallgatóval, nyári egyetemet tartott az egyesület, workshopot indított. Több mint húsz vizsgafilm, hét színházi vizsgaelőadás készült, megszervezték az első Freeszemlét. Az egyesület helyet talált az oktatásnak a CEU-ban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban, kollégiumot a hallgatóknak a CEU kollégiumában.

A közösségnek ítélték oda a Színházi Kritikusok Céhének Kurázsi-díját, a TASZ Szabad-díját, a Halász Péter-díjat, az Európai Polgár-díjat.

„A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nem csak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. Mindenki erején felül teljesít a közösségért, az oktatás és a művészet szabadságáért. Bár sokan segítik a munkánkat adománnyal, épülettel, ingyen munkával, ahhoz, hogy a Freeszfe működni tudjon, pénzre van szükségünk. Sokan gondolják, hogy annyi támogatónk van, nincs már szükségünk semmire. Az igazság ezzel szemben az, hogy a számlánkon jelenleg rendelkezésünkre álló összeg márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, a képzések folytatását. De diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudunk létrehozni” – olvasható az egyesület közleményében.

Az aukcióra felajánlott tárgyak és vállalások között van a Sátántangó című film eredeti munkakópiájának képanyaga, Nagy Ervin bőrkabátja, amit a Tanár című sorozatban viselt, Básti Juli Mása-könyve a Három nővérből, Szirmay Ágnes, Kemény Zsófi és Kemény István családi író-olvasó találkozója, Harcsa Veronika workshopja, Nádasdy Ádám irodalomórája, az Örkény Színház színészeinek versmondásai, Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk-dalszövege, Gergye Krisztián akvarellje, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratai, vitorlázás Sváby Andrással, filmes forgatókönyvek és dedikált színházi példányok, dedikált könyvek, kulisszajárások, próbafolyamaton való részvételi lehetőség a Centrál Színházban, irodalomóra Tompa Andreával, Wunderlich József első basszusgitárja személyes zeneórával, Czutor Zoltán házikoncertje, Vajda László személyes kellékei a Három nővér előadásból a család felajánlásával, Gálffi László Amadeus-szövegkönyve a személyes jegyzeteivel, Makk Károly portréja az szfe 150 fotósorozatból, a Radnóti Színház kellékei, filmes városi túra Szabó Simonnal, Szilágyi Lenke portréja Törőcsik Mariról, Ragályi Elemér forgatókönyve, Gordon Eszter fotója Cserhalmi Györgyről, a József és testvérei teknőse, a klaviatúra, amin a legendás Egyszer élünk előadás íródott, Csákányi Eszter és Cate Blanchett közös portréja mindkettejük aláírásával, Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet alkotásai, a legelső freeszfes maszk stb.

Az aukción résztvevők megismerhetik a Freeszfe közösségét, beszélgetéseket hallhatnak a hallgatókkal, a felajánlókkal, és betekintést nyerhetnek a mindennapjaikba.

A befolyó pénz felhasználásáról és az elért eredményekről az egyesület folyamatosan hírt ad.

Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és névtelen licitre is lesz lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött. Az Egyesület munkáját támogatni az Axioart műkereskedelmi portál piacterén található, erre a célra adományozott festmények megvásárlásával és egyéni adományokkal is lehet, a Magnet Bank 16200106-11672087 bankszámlaszámán.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.