Az Agrárminisztérium államtitkára indul Simonka helyén az országgyűlési választáson

Belpol

Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára indul a kormánypárt színeiben a Békés megyei 4. számú választókerületben.

A Fidesz-MPSZ országos választmánya hivatalosan csak 2022. január végén dönt arról, hogy ki lesz az a 106 képviselő, aki a jövő tavaszi országgyűlési választáson elindul a kormánypárt színeiben egyéni körzetben. Ugyancsak ekkor születik döntés arról, hogy ki hova kerül a Fidesz-KDNP országos listáján. (Orbán Viktornak a jelöltállításban különleges jogai vannak.) Egy dolog azonban már biztosnak tekinthető: Simonka Györgyöt leveszik a politikai sakktábláról. Ezt az utóbbi időben több, egymástól független fideszes forrásunk is megerősítette. Ahogy azt is, hogy helyette az ugyancsak Békés megyei, de nem ebben a körzetben élő Erdős Norbertet indítják, aki jelenleg az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, bölcsész diplomával.

Az nem meglepő, hogy a kampányban túl nagy támadási felületet adna a politikai ellenfeleknek a Fidesszel szemben, hogy Simonkát a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, különösen nagy kárt okozó költségvetési csalással vádolja. A kárérték a vádirat szerint eléri az 1,4 milliárd forintot. Márpedig a várhatóan nagyon kiélezett választási küzdelemben a Fidesz-KDNP-nek minden egyéni körzetre szüksége lesz. 

Még a frakcióból sem tették ki

Ám más szempontból korántsem ilyen következetes és szigorú a Fidesz-KDNP Simonka Györggyel szemben. Ugyanis az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekményeivel megvádolt politikusától még annyit sem kért, hogy amíg nem tisztázza magát zavaros ügyeiben, addig üljön át a parlamentben a független képviselők közé. Erre vonatkozó kérdéseinkkel legalább fél tucatszor kerestük meg Kocsis Máté frakcióvezetőt, ám egyetlen alkalommal sem kaptunk választ tőle. Annak ellenére a Fidesz-frakcióban tartották Simonkát, hogy az említett vádon túl a büntetőeljárás megkezdése után súlyos milliókért tanúkat kívánt befolyásolni.

A vádiratból és a tárgyaláson pedig kiderült, a bűncselekménysorozat kapcsán egy ma még lehallgathatatlan informatikai rendszeren beszéltek egymással a későbbi vádlottak. Simonka pedig NAV-os tisztviselőket és felszámolóbiztost fizetett le, valamint nagyon jelentős visszaosztásokat kért a túlárazott beruházások nyomán építési vállalkozóktól. Összességében közel 750 millió forintot. 

Mindezek ellenére az ügyészség nem kezdeményezte Simonka előzetes letartóztatását. Többek szerint azért, hogy ne veszélyeztessék a Fidesz kétharmadát. Sokat elárul a magyar politika állapotáról, hogy ilyen előzmények ellenére nem csak hogy megtűrték Simonkát a Fidesz-KDNP frakciójában, szavazataival törvények születtek. Sőt amikor nagyon fontos voksolás volt, Kövér László még ki is kérte őt a bíróságtól

A 24.hu cikke szerint a kormánypárti politikus volt cége a képviselő által elért jogszabály-módosításra hivatkozva kerülte volna el a szabálytalanul felhasznált támogatások visszafizetését. Minderre már a Békés megyei országgyűlési képviselő elleni kádirat is utalt, ám azt csak később tisztázta a legfőbb ügyész, hogy pontosan mely jogszabályok esetében ért el módosítást Simonka.

Kubatov és a selyemzsinór

Még augusztusban megírtuk, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke egy kormánypárti médiumnak nyilatkozva üzent Simonkának és az ugyancsak a vádlottak padján ülő Boldog Istvánnak. Egyebek között azt mondta: „Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, őket is. Boldog István és Simonka György előtt most az a feladat áll, hogy megvédjék magukat ezekben az eljárásokban. Bele kell állniuk a perekbe, be kell bizonyítaniuk a saját igazukat. Érthető módon, minden energiájukat leköti a védekezés. Az én személyes véleményem az, hogy bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük.”

Korábban foglalkoztunk azzal, ki jöhet szóba Simonka utódjaként a Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Mint írtuk, Zalai Mihály, a Békés megyei önkormányzat fideszes elnöke, Erdős Norbert, a Fidelitas alapítótagja, korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő, Oravecz Nóra, Orosháza fideszes alpolgármestere és Dancsó József volt fideszes képviselő, a Magyar Export-Import Bank Zrt. operációs vezérigazgató-helyettese neve merült fel. 

De a dél-békési fideszes képviselő a nyáron a 24.hu-nak adott interjújában azt sem zárta ki, hogy 2022 áprilisában független jelöltként méreti meg magát. Aligha kétséges, hogy ezt az árulást  a Fidesz nehezen tűrné el politikusától.

Faültetés, disznóvágás, piacavatás

A kérdés mára azonban eldőlt, tudta meg a Narancs.hu. A 2019 őszén Brüsszelből és Strasbourgból hazatért volt európa parlamenti képviselő, Erdős Norbert erősebbnek bizonyult Zalai Mihálynál. (Zalai Simonka embereként immár második ciklusban vezető a békési megyegyűlést, de egykori mentora balhéi miatt az utóbbi években rugalmasan elszakadt tőle, sőt nyílt színi vitába is keveredett vele. Erdős 2020 novemberétől az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára lett. Erre bizonyára Miskolcon szerzett bölcsész diplomája predesztinálta.

Erdős Norbert 1972-ben született Orosházán. 1996-ban a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakos bölcsész és középiskolai tanári diplomát szerzett. 1998 és 2010 között önkormányzati képviselő és négy éven át alpolgármester Békés városában. 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő, tagja volt többek között a parlament oktatási és tudományos, kulturális és sajtó, valamint önkormányzati és területfejlesztési, illetve ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának. 2010 és 2011 között az Országgyűlés jegyzője. 2014-től 2019-ig Európai Parlamenti képviselő, ahol a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság, illetve a halászati szakbizottság tagja volt. Nős, egy kisfiú és egy lány gyermek édesapja.

Névtelenséget kérő fideszes forrásaink megerősítették:

nem csupán az kezelhető kész tényként, hogy Simonkát nem indítják a képviselő választáson, hanem az is, hogy helyette biztosan Erdős Norbert indul.

A Békés megyei közélet iránt érdeklődők az elmúlt hetekben és hónapokban észrevehették, hogy az államtitkár feltűnően sok helyi és dél-békési programon vesz részt, vagy látogat el. Ha kell, fát ültet Tótkomlóson, Kaszaperen, máskor baráti disznóvágáson vesz részt Magyardombegyházán, ahol véletlenül ott volt a környék összes polgármestere, olykor népkonyhát ad át Battonyán, karácsonyfát avat Mezőkovácsházán, vagy piacot Nagykamaráson

(Címlapképünk forrása: Erdős Norbert Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.