Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy ne találkozzon februárban Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2022. január 24.

Belpol

A különösen feszült helyzetben  „károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintik a találkozót”.

Az Egységben Magyarországért szövetség közleményben szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével ez év február 1-jén Moszkvában tervezett látogatását.

„Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintjük. Orbán Viktor látogatása – és az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában”. De attól is tartanak, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks-2 építése kapcsán, és egy Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni. – fogalmaznak a közleményben.

Az ellenzéki pártok döntésüket azzal indokolják, hogy az elmúlt hónapokban állandósult az orosz katonai fenyegetés szomszédunkkal, Ukrajnával szemben és ennek a konfliktusnak akár egy súlyos, Magyarország biztonságát is fenyegető eszkalációja sem zárható ki. Oroszország folyamatosan mozgat újabb és újabb csapatokat Ukrajna határához, a múlt hét óta pedig már Belaruszba is.

Emlékeztetnek arra is, hogy „az orosz vezetés tavaly decemberben két egymással összefüggő, elvben az európai térség biztonságára vonatkozó javaslat-tervezettel állt elő, ám ezek valójában a volt szovjet befolyási övezet modernizált változatban történő helyreállítását célozzák, lényegében afféle új Brezsnyev-doktrínaként”.  Véleményük szerint „a javaslat elfogadása térségünket, beleértve hazánkat is teljes mértékben védtelenné és kiszolgáltatottá tenné az orosz zsarolással és expanziós törekvésekkel szemben, hiszen azt is elvárná, hogy a NATO Magyarországot is hagyja magára.”

„Az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait. Ugyanezt várnánk el a magyar kormánytól is, ám megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a más esetekben a szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó magyar kormány egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot és nem tette világossá: nem Moszkva joga eldönteni, hogy biztonságunkat milyen módon és milyen eszközökkel kívánjuk garantálni. Emellett elemi érdeke volna Magyarországnak aktívan, nemcsak szavakkal, de tettekkel is kiállni Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is, akiket egy újabb háborús eszkaláció közvetlen életveszélybe sodorna.”

A közleményben azt is írják, hogy Szijjártó Pétertől csak üres, tartalmatlan szócséplésre futja. Ez meglehetősen rossz előjel Orbán Viktor oroszországi látogatása során tanúsított várható magatartására nézve. Arra utal, hogy ebben az ügyben semmiféle egyeztetés nem történt szövetségeseinkkel, ami elfogadhatatlan, és hazánk érdekeivel is ellentétes. Szükséges tehát lemondani Orbán moszkvai látogatását, és további különutas politizálás helyett a szövetségeseinkkel együtt nemet mondani Oroszország ultimátumaira. - zárják közleményüket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.