Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Völner-ügyben

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Belpol

Varga Judit felelősségét is firtatnák.

Minderről Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke beszélt az ATV Start című műsorában. Remélik, hogy hamarosan teljes parlamenti vizsgálóbizottság is alakul – fogalmazott az ellenzéki képviselő. Az ötletet az egész ellenzék támogatná. Ha Varga Judit igazságügyi miniszter tudott a vesztegetésekről, az önmagában katasztrófa, ha nem is tudott róla, akkor pedig azért alkalmatlan a feladatai ellátására – tette hozzá. 

Az ügy politikai vetületét vizsgálni kell, például a miniszter felelősségét beosztottja ügyében. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a műsorban úgy fogalmazott: meglepő lenne, ha ehhez a kormánytöbbség hozzájárulna. Az adásban szintén megszólaló Mesterházy Attila szorgalmazná az igazságügyi bizottság összehívását, így teret adhatnának Varga Judit meghallgatásának, illetve felgöngyölíthetnék az ügy politikai hátterét. Az MSZP képviselője hozzátette: pártja ugyanakkor egy külön vizsgálóbizottság felállításához is csatlakozna, mindezt azért, hogy a későbbiekben ne történhessen hasonló bűncselekmény. 

Közben a Párbeszéd bejelentette, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium lemondott államtitkárának az ügyében hívják össze az Országgyűlés mentelmi bizottságát. Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Völner Pál csak a miniszterhelyettesi és az államtitkári posztjáról mondott le, a képviselői mandátumáról azonban nem. Amíg nem függesztik fel a képviselő mentelmi jogát, addig nem indulhat ellene büntetőeljárás. Ha ezen a héten nem ül össze a bizottság, akkor a jövő héten a parlament plenáris ülése nem dönthet a felfüggesztésről, a karácsonyi szünet miatt pedig több hónapot is csúszhat a döntés - hívta fel a figyelmet Kocsis-Cake Olivio, aki arról is beszélt, vizsgálni kell Völner Pál felettese, Varga Judit felelősségét is.

Mint arról korábban beszámoltunk, lemondott Völner Pál igazságügyi államtitkár, miután a legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére. Megalapozott gyanú merült fel, hogy Völner rendszeresen 2-3 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől azért, hogy konkrét ügyeket intézzen. Az ügynek további 11 gyanúsítottja van, hatan letartóztatásban vannak, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

A Völner-ügyben írt véleménycikkeinket itt olvashatják: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk