Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a kétfarkúakra

  • narancs.hu
  • 2018. január 23.

Belpol

Az MKKP ezért kb. egymillió forintos kártérítést kap a magyar államtól.

A párt 2016 októberében, a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazás előtt, egy „Szavazz érvénytelenül” nevű mobiltelefonos alkalmazás használatára buzdította a választókat. Az akció lényege az volt, hogy a választópolgárok az applikáció segítségével osszák meg az érvénytelen szavazólapjukról készült fényképet. A Nemzeti Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy ez a szavazás titkosságának megsértése, ezért az MKKP részére 800 ezer forintos bírságot szabott ki. A Kúria ezt kicsit soknak ítélte meg, így az összeg végül 100 ezer forintnál állt meg.

Az ügy később az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé került, ami keddi ítéletében kimondta, hogy a magyar hatóságok a bírság kiszabásával megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10-es cikkét, ezért 3330 euró (nagyjából egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak.

Figyelmébe ajánljuk