Az Európai Bizottság szóvivője a Klubrádióról: "Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket"

  • narancs.hu
  • 2021. február 10.

Belpol

Megvizsgálják, hogy a bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal.

A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján.

"Az uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már fejeztünk ki ezzel összefüggő aggályokat" - tette hozzá. Hangsúlyozta: a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat.

Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz.

Ahogy arról  mi is beszámoltunk, a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni. Bár a rádió fellebbezést nyújthat be, amit várhatóan meg is fog tenni, de jogerős ítélet aligha születik meg február 14-ig, vagyis a jogerős ítéletig biztosan le kell kapcsolni a Klubrádiót.

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így azok kizáró okot jelentettek a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyenhatározatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen. "Ez a mai ítélet két dologról szólt: arról, hogy a Médiatanács a bíróság szerint jogszűeren járt el, és arról, hogy milyen állapotban van a magyar jogállaimság" - mondta Arató András kedden délután.

A Klubrádió ügyéről itt írtunk bővebben.

Figyelmébe ajánljuk