Az Igazságügy Minisztérium szerint az Amnesty International nyomást gyakorol a független magyar igazságszolgáltatásra

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 18.

Belpol

Mindezt azért mondják, mert a szervezet enyhítést kért Ahmed H. büntetésére.

"Petíciót adott át az Amnesty International (AI) két küldöttje az Igazságügyi Minisztérium képviselőjének kedden", írja hvg.hu. A lap szerint az AI a dokumentumban azt kéri a tárcától, hogy enyhítsék a terrorcselekményért nem jogerősen elítélt Ahmed H. büntetését, és hogy változtassák meg az ügy minősítését, vagyis ne kezeljék azt terrorcselekményként.

Demeter Áron, az AI Magyarország szóvivője elmondta, azt nem gondolják, hogy a szír férfi, aki 2015 szeptemberében kövekkel dobálta meg a határon szolgálatot teljesítő magyar rendőröket, ártatlan, de szerintük tette nem terrorcselekmény, csak "hivatalos személy elleni erőszak kísérlete." Hozzátették, Ahmed H. három éve börtönben van, így az ilyen jogcímen kiszabható büntetését már nagyjából le is töltötte.

A szervezet több mint 109 ezer aláírást gyűjtött össze mintegy 163 államból.

Ahmed H.

Ahmed H.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az Igazságügy Minisztérium (IM) erre reakcióképen felszólította az Amnesty Internationalt (AI), hogy ne gyakoroljon nyomást a független magyar igazságszolgáltatásra, áll az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Azt írták: Magyarországon a bíróságok függetlenek, sem a kormánynak, sem más szervezetnek nem lehet beleszólása a bírósági ítéletek meghozatalába, sem Ahmed H. ügyében, sem más ügyben. A közlemény szerint az AI petíciójával "nyíltan a röszkei támadásban kulcsszerepet játszó terrorista kiszabadítását követeli", és ezzel nemcsak a független magyar bíróságra, hanem a magyar határvédelemre is nyomást gyakorol.

Ahmed H. ügyét másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyalja szeptember 20-án.

Ahmed H. korábbi és jelenlegi védőügyvédjével készült interjúinkat itt olvashatják.

„Kiválogatták a bizonyítékokat"

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben" a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről. Magyar Narancs: Hogy került önhöz másodfokon Ahmed H. ügye? Bárándy Péter: Első fokon kirendelt védője volt, ezután én kaptam megbízást.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.