Az új kormányban a sport a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Belpol

Szabó Tündét Schmidt Ádám jogász váltja.

Sportminisztérium továbbra sem lesz, a kiszivárgott, és hitelt érdemlő, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint a szétszervezett Emberi Erőforrások Minisztériumából a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül a sportot felügyelő államtitkárság és azt a poszttól búcsúzó Szabó Tünde helyett Schmidt Ádám jogász irányítja majd, írja a Nemzeti Sport.

Ugyanilyen értesülései vannak a 444.hu-nak is, ami azt írja: az okot nem lehet tudni, de az informáci hivatalossá vált miután kedden este megjelent a miniszterek feladatköreit felsoroló rendelet.

A Nemzeti Sport megjegyzi, hogy Orbán Viktort sportminiszterként is emlegetik, mert "naprakész a terület legtöbb ügyével kapcsolatban és a fontosabb döntéseket is ő hozza meg. Technikai problémát is jelentett korábban, hogy a sport erős szereplői minden döntést tőle vártak, kevésbé fontos ügyekben, egymás feje fölött átnyúlva is, ráadásul a többcsatornás irányítási rendszerben (EMMI, Miniszterelnökség, MOB, klubok, szövetségek) nehéz volt sínen tartani a folyamatokat."

?nneps?g a Magyar Sport Napja alkalm?b?l

 
 
Szabó Tünde távozik
Fotó: Balogh Zoltán

Ahogy a lap írja, Schmidt Ádám feladata "a sok hatalmi központ érdekeinek koordinálása, szintetizálása, az egy, erős kézben összefogott sportirányítás, kiforrott koncepció képviselete is lesz". Schmidt, akinek felesége a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin, egyébként korábban már tanácsadóként is hasonló pozíciót töltött be.

Emellett pedig volt a Magyar Olimpiai Bizottság, a kosárlabda-szövetség és a Puskás Akadémia jogásza is és a MOB-nál a választások előtt lezajlott vezércsere mögött részben az ő befolyását sejtik. A lap szerint Orbán kifejezetten elégedett az eddigi munkájával, ezért "a nagy nemzetközi sportesemények megpályázását és rendezését bonyolító Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) is visszakerül az általa vezetett államtitkársághoz, a miniszterhelyettessé előlépő Fürjes Balázs portfóliójából", jegyzi meg a Nemzeti Sport.

Mint írják, a sport államtitkárságot 2015-től mostanáig irányító Szabó Tünde kormánybiztos lesz, de nem a sport területén: régiója, Észak-Kelet-Magyarország gazdaságfejlesztéséért dolgozhat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk