Az unortodox magyar külügy azt várja el az amerikaiaktól, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 18.

Belpol

Azon akadtak, ki, hogy az ügyvivő bírálta a sajtószabadság magyarországi helyzetét.

A magyar külügyminisztérium nemcsak azt várja el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat – mondta Magyar Levente parlamenti államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

David Kostelancik, az USA magyarországi ideiglenes ügyvivője az újságírószövetség előtt tegnap elmondott beszédében bírálta a magyar nyilvánosság elleni kormányzati támadásokat. Az Index beszámolója szerint többek között a következőket mondta:

„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”

„A kormányzat ezen túl jelentős állami hirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak. Azt halljuk, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorziókra számíthatnak.”

Magyar Levente szerint "a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett" az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

Magyar levente és David Kostelancik

Magyar Levente és David Kostelancik

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kostelancikot még az éjjel bekérették a minisztériumba, és közölték vele, hogy elfogadhatatlannak tartják a nyilatkozatát. Magyar szerint ezt jelenleg elégséges válaszlépésnek gondolják. A találkozó hangulatából és végkicsengéséből az államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre.

Figyelmébe ajánljuk