Az Első Hazai Faktorház Rt. felszámolása: Ganxsta Ricsi és a kartell

  • 1999. március 4.

Belpol

Aznap, amikor apám visszaküldte Járainak a harmincezer forintos kárpótlást, kiderült, hogy én viszont egy teljes bankot konszolidáltam, kétezer sorstársammal egyetemben. Nem a megfelelõ folyószámlakötvényt vettük nem a megfelelõ cégnél, úgyhogy ugrott a pénzünk, a felszámolócég viszont autókat vett a csõdbe ment társaság részére, és mintha nem lenne különösebben érdeke, hogy visszakapjuk azt, ami a miénk.

Az Elsõ Hazai Faktorház Rt. felszámolása

Családunk nem arról híres, hogy tõzsdetycoonok nemzedékeit nevelte volna ki, így minden ambiciózus befektetési álmunk elõbb-utóbb a kispárnában, állampapírban vagy az OTP-ben köt ki. Négy évvel ezelõtt közepesen komoly összeghez jutottam, és az OTP-ben hosszú, tömött sorban állva, kb. két percem volt eldönteni, mi a túróba invesztáljak. Szemem egy a bankfiókban tömegével heverõ, csábítóan rózsaszín hirdetményre tévedt: "Havi Folyószámlakötvény. Elérhetõ hozam: 34 1/4%. Kényelmes és hasznos. A Havi Folyószámlakötvény jegyzésével Ön mindenképpen nyer." Így, mivel szeretem, ha mindenképpen nyerek, ráadásul az egészet az OTP megbízható ajánlási aurája vette körül, döntöttem: jöjjön a kötvény. Mit tehet egy sejt, aki mit sem sejt?

Nem sokra rá maga az igazgatósági alelnök köszönte meg levélben, hogy "kitüntetett bennünket bizalmával, és OTP lakossági folyószámláján vezetett megtakarítását Folyószámlakötvénybe fektette". Igazán nincs mit. Akkor láttam elõször a cég nevét a fejlécen: Faktorház. A rózsaszín szórólap ugyanis OTP-papírként hatott, a Faktorház neve csak apró betûkkel szerepelt a stáblistán, valahol a rendezõasszisztens alatt, mint "kibocsátó". Közölték velem azt is, hogy az rt. jól áll, és "vállalati filozófiánkhoz híven, továbbra is

a kölcsönös üzleti elõnyökön

nyugvó, tartós üzleti kapcsolatokat részesítjük elõnyben. Ezért is tartanak számon minket az üzleti életben megbecsült partnerként". Ezen a ponton megállt a számban a cukormentes rágó. Aki ilyet ír, az nem kóser, nemhogy vállalati filozófiája legyen.

Gyanúm másfél évre rá nyert megerõsítést, amikor ugyancsak Faktorház fejléccel, de immár Szabadhegy Kristóf felszámolóbiztos tudatta velem, hogy "a Fõvárosi Bíróság (...) jogerõssé vált végzésével elrendelte az Elsõ Hazai Faktorház Rt. felszámolását". Kristóf ugyanakkor közölte: "a faktoring nyereséges", ezért úgy döntöttek, "a felszámolás alatt a faktoring tevékenységet folytatjuk, hiszen az így elérhetõ nyereség is a hitelezõi igények kielégítésére fordítható vagyont gyarapítja". Ja, és a saját, jól felfogott érdekemben legyek része a Hitelezõi Választmánynak, írjam alá a Csatlakozási Megállapodást. Csatlakoztam a Hitelezõi Választmányhoz, csatlakoztam a Csatlakozási Megállapodáshoz, és ha jól tudom, márciustól a NATO tagja is leszek, még az elsõ körben. A napokban tudtam meg, hogy a hitelezõi választmányhoz olyan cégek is csatlakoztak, mint a Ganz Danubius, a Csõgyártó Kft. vagy a Kulturinvest.

Az üzleti életben megbecsült partner valódi tevékenységérõl, befektetésem sorsáról a cég válogatott levelezésébõl ("Tisztelt Hitelezõ"), egy most megküldött bírósági végzésbõl, leginkább azonban egy szép tényfeltáró cikkbõl értesültem (Bossányi Katalin: A Faktorház bukása, Népszabadság, 1997. július 19.), így lassan kezdett derengeni, mi is történt.

A Faktorház tulajdonosai, Vattay Richárd, Vattay Antal és Béky Loránd cégadósságokat vettek és adtak el, és

ma is boldogan faktorálnának,

míg meg nem halnak, ha 1993-ban szemet nem vetnek a cseh Interbanka AS.-re. Ebbe azonban beletört a bicskánk, ha az ügylet egyik utólagos szponzoraként szabad megjegyeznem. A megvett cseh bankot ugyanis egy ottani elõírás alapján az ötszörösére kellett volna feltõkésíteni, erre azonban már nem futotta - szépen ráfizettünk 1,4 milliárd forintot.

A faktorálást elõbb a Magyar Hitel Bank, majd a Budapest Bank (BB) hitelezte, ámde a betömendõ lyuk egyre nõtt; lényegében emiatt bocsátottak ki két "Álomkötvényt" és egy folyószámlakötvényt. A károsultak száma velem együtt 2062, sebesült nincs, a kár értéke 1 millió 340 ezer forint, ennek kb. a fele a Budapest Bank követelése. A gáz csak az, hogy - egy elsõfokú bírósági ítélet alapján - nagy az esélye annak, hogy kifizetés esetén a BB-követelés elsõ helyre kerül, így

ugorhat

a kisbefektetõk dellája

Még akkor is, ha a felszámolók végül is "a cég eszközei és követeléseinek egy részének értékesítése megtörtént", mégpedig 700 millió forintért. Ebbõl 55 milkó a felszámolóé "felszámolói díj" címen.

Említésre méltó adalék, hogy az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyeletnek egy árva szava nem volt az egészhez, és nem érdektelen az sem, hogy voltaképpen ki számolhatja fel az 1996 végén, a BB-hitelezés megszûnte után öncsõdöt jelentett Faktorházat. A felszámoló az a Deloitte + Touche, amelyik elõzõleg pénzügyi tanácsadója volt a Faktorháznak. Nem gyönyörû? A Deloitte megkapja a céget, amelyet õ ismer a legjobban, úgy dönt, folytatja a faktorálást, mert nyereséges lehet - holott a törvény nem is engedi, hogy felszámolás alatt álló cég pénzintézeti tevékenységet végezzen.

Egy a napokban nekem postázott bírósági végzésbõl aztán kiderült az is: a D+T olyannyira látott fantáziát a Faktorházban, hogy

két új autót vásárolt

beléje 7 milkóért, úgyhogy a csõdbe ment, felszámolás alatt álló cégnek van már Golfja, Daewooja, három Hyundaija meg egy Chryslerje. Na ja, van ízlésem, nem veszek akármilyen autót a csõdbiztosomnak. A D+T pénzügyi mérlegét egyébként a Fõvárosi Bíróság elsõ fokon elutasította, kissé aránytalannak tartva a 285 millió forintos felszámolási költséget (kocsik, szakértõi díjak stb.), mivel "a felszámoló arra kap megbízást, hogy a lehetõ legkisebb költséggel a lehetõ legnagyobb hasznot érje el". A felszámolóm a végzés ellen fellebbezett, és meg nem mondanám, hogy az én érdekemben-e.

A fiatal felszámoló, Szabadhegy Kristóf egyébként hetente kétszer egy szûk belvárosi irodában kuksol húsz dosszié társaságában, és hõsiesen állja a kisnyugdíjasok erõsen indulatos megnyilvánulásait, amelyek arra irányulnak, hogy a D+T mindenképpen jól jár. Kristóf hárítja a felelõsséget, és arról számol be, hogy Vattay Richárdék ellen bírósági eljárás van folyamatban. Durván leegyszerûsített kérdésemre, hogy ha a Budapest Bank követelései prioritást élveznek, akkor tulajdonképpen mi, kisbefektetõk konszolidáltuk-e a Budapest Bankot, Kristóf kis gondolkodás után csak annyit mondott: "Tulajdonképpen igen."

Aznap végre nyugodtan hajtottam álomra fejemet. Megvolt a napi jó cselekedet.

Seres László Rockefeller

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.