Az SZDSZ tisztújító közgyűlése: Merre visz a végzet

szerző
Vas Gábor
publikálva
1999/48. (12. 02.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bármely párt bármely kongresszusa is lehetett volna a szabaddemokraták szombati küldöttgyűlése. Később ez az érzés csak erősödött: unatkozó politikusok, gyakran és ütemesen tapsoló második vonal, sima elnökválasztás, befut az egyetlen jelölt, az Utasellátóból rendelt egységcsomag-ebéd után lassan hazafelé szállingózó küldöttek. Az SZDSZ aligha ijesztett rá az ellenfelekre a hét végén.

Bármely párt bármely kongresszusa is lehetett volna a szabaddemokraták szombati küldöttgyűlése. Később ez az érzés csak erősödött: unatkozó politikusok, gyakran és ütemesen tapsoló második vonal, sima elnökválasztás, befut az egyetlen jelölt, az Utasellátóból rendelt egységcsomag-ebéd után lassan hazafelé szállingózó küldöttek. Az SZDSZ aligha ijesztett rá az ellenfelekre a hét végén.

Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése

Vajon miként fordulhat elő egy párttal, hogy bár három meghatározó alakja is szerepel a népszerűségi lista első tíz helyezettje között, mégis a választási küszöb környékén tartózkodik huzamosabb ideje? S vajon jó-e az SZDSZ-nek, ha ugyanazt a komédiát játssza el, mint amit a kicsivé zsugorodott jobboldali pártok a legutóbbi választások után: az eszmerendszer fontosságának a bizonygatása, meg hogy ezt ők és csakis ők, ezt kísérő belső viták. A vég is könnyen hasonló lehet: cselekvőképesség híján eltűnni csendben a feledés homályában.

Aranycsapat

A Budapest Kongresszusi Központban nagyjából ugyanerről volt szó, de a megoldást nem találták a szabaddemokraták. A parlamenti küszöb környékén persze nem várható el a hurráoptimizmus, de az talán igen, hogy a párt legalább tudja, milyen módszerekkel készül elhagyni a "kiesési zónát". Egy, a helyszínen tartózkodó napilapos kolléga folyosói beszélgetés keretében a megoldást az ún. független magyar sajtóban látta: hogy hát ennek legfontosabb feladata szerinte az SZDSZ talpra állítása lenne. Ez is egy vélemény, kétségtelen, ám mielőtt a sajtó munkához látna, nem ártana éppenséggel, ha először a Kongresszusi Központban összegyűlt 612 küldött lépne valamit. Már ha tud.

Magyar Bálint, Demszky Gábor és Kuncze Gábor mindenesetre egységesnek tűnt. Mindhárman azt ecsetelték, hogy a Fidesz és az MSZP között van tér a szabaddemokraták számára, semmi egyebet nem kell tenni, csak az egyébként is meglévő értékek mentén határozottan politizálni. Bizony. Ha meg ez nem megy a jelenlegi garnitúrának, hát itt vannak a fiatalok, az Új Generáció, amely "hallatlanul népszerű" volt a küldöttgyűlésen, ámbár ront az összképen, hogy az ügyvivői testületbe valahogy mégsem bírt egyetlen tagjuk sem bekerülni, pedig önálló sajtótermékkel jelentkeztek, s keményebb hangot használtak, mint bármelyik SZDSZ-vezető. Korosztályban e mozgalom Fidelitas-kompatibilis (vezetői huszonévesek), ám az öregek közül máris többen jelezték, hogy magukat korosztálytól függetlenül az Új Generáció tagjának tekintik. Ilyen volt többek között Zwack Péter is (a Fidesz-analógiánál maradva: Isépy Tamás), aki mellesleg arra is hivatkozott beszédében: vannak az SZDSZ-ben Hidegkúti Nándorok, s a párt maga az Aranycsapat (amely ugye ezüstérmet szerzett világbajnokságon, ez megvolt az SZDSZ-nek is 1990-ben meg 1994-ben; ezen túl pedig csupán két barátságos meccset tud felmutatni, ahol megverte az angolokat, például a négyigenes népszavazás).

Ich bin ein Hitgyülis!

Finoman elkerülte a küldöttgyűlés a vitás kérdéseket, s emiatt a posztjukon megerősített pártvezetők kemény beszédei nem találtak visszhangra. Mindezt többen annak tulajdonították, hogy a tisztújítás megelőzte a politikai vitát, így hiába mondott volna bárki bármit, addigra vagy otthon kortyolták a küldöttek az ebéd utáni kávét, vagy a helyszínen az első felest.

Mécs Imre azonban levélben fordult a küldöttekhez, s egyenesen antiliberális módszerekkel vádolta meg Magyar Bálintot. Tette mindezt annak okán, hogy a régi-új pártelnök előre megállapodott az ügyvivői testület tagjainak megválasztására vonatkozó fővárosi és vidéki listák tartalmáról a megyei választmányok elnökeivel. Mécs szerint az SZDSZ felülről vezérelt, központosított párttá válik, ha mindez így marad. De lehet az is, hogy mindez Magyar pártszervezési taktikája csupán.

Én a Hit Gyülekezete tagja vagyok, mint ahogy Kennedy berlini volt - mondta Mádai László, arra utalva, hogy hiba volt Hack Pétert elmozdítani frakcióvezető-helyettesi pozíciójából. Mádai szerint az SZDSZ-nek ki kellett volna állnia a kisegyházért a jobboldallal szemben. Hack eközben ügyvivői testületi tag lett, s ez nyilván elégtétel neki a korábbi meghurcolásért, hiszen még a küldöttgyűlést közvetlenül megelőzően volt olyan vélemény, hogy a párt megújhodásának a fokmérője az, hogy Hack marad-e, vagy megy.

Bauer Tamás más témát vetett fel. Szerinte az SZDSZ gyáva és helyezkedik. Bauerről tudható, hogy Magyar Bálint legfőbb ideológiai ellenfele, meg hogy nem vállalta a jelölést az ügyvivői testületbe. A többi néma csend.

Merre tovább, jövet-menet?

Cselekedni pedig most kellene, ebben teljes volt a konszenzus, mindegyik felszólaló utalt rá. A legtöbben a meglévő értékek (emberi jogok védelme, globalizáció vállalása, oktatás stb.) mellé új témákat is javasoltak, így eshetett meg, hogy a földtörvény-módosítás is előkerült mint égető szükségszerűség, mint a felemelkedés eszköze.

Csak az egyik küldött által a folyosón depressziósnak nevezett hangulat nem akart az istennek se eloszlani, nem sikerült erőt sugározni, bármennyire profi előadó is Demszky Gábor vagy Magyar Bálint. Személyes vonzerejük ugyanis - mint a közvélemény-kutatásokból is látszik - nincs hatással a párt megítélésére. És addig nehézkes dolog is lesz a két nagy párt (Fidesz, MSZP) között harmadik erőként fellépni, amíg nem találnak a szabaddemokraták a közvéleményt is érdeklő témákat, amelyek túlmutatnak az eddig megszokott kormánybírálaton, s urambocsá, elébe mennek az eseményeknek.

Ha mindez záros határidőn belül nem történik meg, akkor legközelebb egy kisebb helyszín is elég lesz a küldöttgyűlés megszervezésére, vagy ha ragaszkodnak a Kongresszusi Központhoz, akkor meghívhatja a vezetőség a teljes párttagságot, beférnek simán. A dekoráció maradhat: szorgos kezek a színpadot teljes hosszában különböző méretű művirágokkal borították. A dzsungelből a párt alig látszott ki.

Vas Gábor

Az elnök Magyar Bálint lett. A párt új ügyvivői testülete: Demszky Gábor, Fodor Gábor, Hack Péter, Horn Gábor, Szent-Iványi István, Ungár Klára (budapesti lista), Dióssy László, Kis Zoltán, Kuncze Gábor, Magyar Levente, Velkey Gábor, Wekler Ferenc (vidéki lista). Az SZDSZ következő tisztújító küldöttgyűlése 2001 tavaszán lesz.

szerző
Vas Gábor
publikálva
1999/48. (12. 02.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra