Azonnal érintheti a rezsiemelés azokat, akik eddig már átlag felett fogyasztottak

  • narancs.hu
  • 2022. július 15.

Belpol

A számlák ugyanis az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva.

Bár részleteiben még nem ismerni a kormány szerdán bejelentett rezsicsökkentés csökkentésének terveit, csütörtökön a kormany.hu-n megjelent egy rövid tájékoztató

Ebben - azon túl, hogy azt sulykolják, hogy ez a döntés igenis a rezsicsökkentés fenntartásáról szól - azt írják, hogy:

 az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.

Hozzáteszik, hogy a számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, és a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

A Portfolio értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy azt, aki eddig nem spórolt, azonnal érinti majd az emelés.

"A közleményből kiemelt mondat megítélésünk szerint azt jelenti, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022 július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021 január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd). Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár. Vagyis az idei áremelést és plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak. Ők készülhetnek kvázi az azonnali tehernövekedésre jelenlegi értelmezésünk szerint" - fogalmaznak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk