Beiktatták Orbán Viktor ötödik kormányának tagjait, a miniszterek letették az esküt

  • narancs.hu
  • 2022. május 24.

Belpol

A miniszterelnök azt mondta, soha nem látott még akkora bizonytalanságot a jövőt illetően, mint most, ez nagy felelősséget ró az új kormányra.

Kedd délután beiktatták Orbán Viktor ötödik kormányának tagjait, a miniszterek letették az esküt a parlamentben.

Novák Katalin államfő a miniszterek kinevezéséről szóló átiratának ismertetése után Kövér László kiemelte, a bizottságok meghallgatták a jelölteket, akiket alkalmasnak találtak a feladatra. Ezt követően az Országgyűlés jegyzője felsorolta a minisztereket és hivatalaikat, mindegyikük felállt, megigazgatta magát a taps közepette, amit a Fidesz-KDNP képviselőitől és a Mi Hazánk Mozgalom tagjaitól kaptak – az ellenzék több pártja nem vett részt az ülés e protokolláris eseményén. A minisztereket a mai nappal a köztársasági elnök kinevezte.

Ezt követően Orbán Viktor szólalt fel, bemutatva kormánya tagjait, akik ezután esküt tettek az Országgyűlés jelenlévő tagjai előtt.

A miniszterelnök beszédében emlékeztetett, nem először tesz eleget a köztársasági elnök felkérésének, de a jelen helyzet szerinte mégis páratlan a rendszerváltás óta. Megköszönte a választóknak az általuk kinyilvánított népakaratot, és azt mondta, 1990 óta soha nem állt kormány mögött olyan népakarat, mint most mögöttük. Orbán szerint ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom, amit a kormány tagjainak valóra kell váltaniuk. A kormányfő emlékeztetett a koronavírusra, a háborúra, és erős EU-s kritikát megfogalmazva azt taglalta, hogy Brüsszelből sem számíthatunk segítségre.

Kiemelte, hogy soha nem látott még ekkora bizonytalanságot a jövőt illetően, ami nagy felelősséget ró az új kormányra, hiszen a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora jön. Egyszerre fenyeget a 21. század legnagyobb geopolitikai átrendeződése és energia-, valamint élelmiszerválság – fogalmazott Orbán. Utóbbi két tényező újabb háborúkat és akár népvándorlást is indíthat útjára, ami nagy kihívást jelent. Mint mondta, ez egy kirobbanó formában lévő, ragyogóan irányított EU számára is nagy feladat lenne, de most az EU-ban kapkodást tapasztal.

Felsorolva minisztereit és feladataikat elmondta, hogy

  • Varga Juditot az Igazságügyi Minisztérium élére kérte fel, védenie kell az alkotmányosságot, éppen ezért minden minisztériumi előterjesztéssel szemben neki vétójoga van.
  • Pintér Sándorral 16 évet szolgált együtt Orbán, mint mondta, feltétel nélküli bizalmát élvezi. Helyreállította a közbiztonságot, megújította a rendőrséget. A miniszterelnök szerint a rendőrviccek kora lejárt. Orbán kiemelte, hogy a rendvédelmi szervek a járvány és a háború kirobbanása óta is elévülhetetlen érdemeket szereztek. Hozzátette, Pintér szervezte meg a közmunkaprogramot is. Azt mondta, ez már nem belügyminisztérium, hanem a belügyek minisztériuma.
  • Semjén Zsolt továbbra is a történelmi egyházakért, a magyarok előremozdításáért felel Orbán elmondása szerint. Az ő felelőssége az összmagyarság képviselete – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a KDNP a kormány ideológiai magja.
  • Csák János minisztériuma Orbán szerint inkább jövőügyi minisztérium. A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar felsőoktatás felzárkózik fejlesztésekben a családpolitikai fejlesztésekhez. Összetett feladatok várnak Csákra, biztosította Orbán.
  • Varga Mihály lesz újra a pénzügyminiszter, hiszen a járvány okozta visszaesést az ország az elsők között heverte ki. 1990-ben együtt lett vele Orbán képviselő, megtiszteltetésnek nevezte, hogy 32 éve együtt dolgozhatnak.
  • Palkovics Lászlónak folytatnia kell azt a technológiai és iparfordulatot, amit elkezdett, mert a következő időszakban nagy átalakulás vár az iparra és az energetikára. A feladata az lesz, hogy kezelje a bizonytalan energiaellátási láncokból fakadó gondokat, mindeközben csökkentse a gazdaság károsanyag kibocsátását.
  • Az agrártárca nagyot lépett előre, Orbán szerint az ország 20 millió embert képes ellátni egyszerre. A vidékfejlesztési támogatások rakétasebességgel növekednek majd a miniszterelnök szerint, de küszöbön áll egy globális élelmiszerválság, ennek hatásait kell Nagy Istvánnak kivédenie.
  • Navracsics Tibor régi harcos, nagy tapasztalattal, nem túl hálás feladatra kérte őt Orbán Viktor saját bevallása szerint, hiszen senki nem elégedett meg még soha a fejlesztések mértékével.
  • Felelőtlenség volt Európától a hadsereg háttérbe szorítása Orbán szerint. Kiemelte, helyes döntés a haderőfejlesztés Magyarországon, amit ha sikerül végrehajtania Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, az ország hadiipari központ lehet.
  • Rogán Antalt Orbán arra kérte fel, hogy a kormányzati döntések mögött húzódó célokat tegye megismerhetővé. Szerinte fontos, hogy a velünk egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos legyen, mit miért tesz az Orbán-kormány.
  • Orbán elmondása szerint az országépítés korábban széttagolt feladat volt, mára azonban a széttagoltság hátránnyá vált. Lázár János feladata az lesz, hogy a beruházásokra fordított erőforrásokat hatékonyan költse el, valamint alakítsa át az építkezési rendszert.
  • Az európai gazdaság nagy bajban van Orbán szerint, ezért unortodox lépésekre lesz szükség. A miniszterelnök szerint emiatt is jó választás Nagy Márton. Azt várja tőle, hogy az ország fejlődését innovatív gazdaságpolitikai javaslatokkal segítse úgy is, hogy ezekkel nem csak barátokat szeret.
  • A magyar nemzeti érdekeket Orbán Viktor szerint Szijjártó Péter fáradhatatlanul képviselte. Azt kéri, játsszon minden hangszeren, hiszen most már ő felel Paks2-ért is, de bizonyította, hogy egyszerre több helyen is tud lenni.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely munkája sosem ér véget, hiszen ez a minisztérium a kormány villámhárítója is.

Orbán Viktor miután végzett a névsorolvasással és a miniszterek ismertetésével, kiemelte, szerinte erős és ütőképes, válságálló kormánnyal vág neki az ország az új ciklusnak, határozottan, alázatosan vállalják a nemzeti érdekek képviseletét. "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" – így zárta beszédét, amit a képviselők nagy tapssal fogadtak.

Kövér László jó egészséget és sok sikert kívánt az ötödik Orbán-kormány tagjainak. A miniszterek letették az esküt, megfogadták, hogy hűek lesznek az országhoz és annak Alaptörvényéhez. Ezt követően aláírták az esküokmányokat, és a képviselőkkel, valamint a jelenlévőkkel közösen elénekelték a Himnuszt.

(Címlapképünkön: az ötödik-Orbán-kormány. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.