Beletörődtünk Orbán uralmába?

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 20.

Belpol

A magyarok 49 százaléka nem hiszi, hogy Orbán demokratikusan leváltható.

A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung kutatást készített, hogy mit gondolunk jelen pillanatban mi, magyarok a saját demokráciánk állapotáról. Az anyagot a 24.hu szemlézte. Többek között az derült ki, hogy:

A megkérdezettek 56 százaléka véli úgy, hogy a demokrácia a legjobb politikai rendszer.

Minden tizedik magyar szerint bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint a demokrácia. A lakosság 27 százaléka szerint teljesen mindegy, hogy milyen politikai rendszerben élünk.

A felsőfokú végzettségűek háromnegyede híve a demokráciának, a nyolc általánost végzetteknek csak 44 százaléka. A legképzetlenebbek 44 százaléka gondolja úgy, hogy mindegy, demokrácia van vagy diktatúra.

A budapestiek háromnegyede tartja a demokráciát a legjobb politikai rendszernek, a vidéki  városok és falvak lakói esetében az arány 49 és 53 százalék.

A magyarok 44 százaléka pozitívan értékeli a magyar demokrácia állapotát, de minden tizedik mondja csak azt, hogy nagyon jó a helyzet.

false

A fideszesek 83 százaléka nem talál különösebb kivetnivalót a hazai politikai rendszer minőségében.

A megkérdezettek 45 százaléka ért egyet azzal, hogy „Magyarországon sajtószabadság van, hiszen a média szabadon bírálhatja a kormányt”. 53 százalék szerint a sajtószabadság ennél azért összetettebb dolog.

65 százalék nem hisz a független sajtó létezésében. Míg a kormánypártiak általánosságban kételkedhetnek a független média létezésében, addig az ellenzékiek főleg úgy vélhetik, hogy csak Magyarországon szűnt meg létezni a független sajtó.

A megkérdezettek 41 százaléka szerint  Magyarországon bárki hozzáférhet megbízható információkhoz, 54 százalék szerint viszont nem. A fideszes szavazók 58 százaléka is így gondolja, míg 37 százalékuk nem.

A magyarok fele nem látja biztosítottnak a tudomány függetlenségét

A megkérdezettek 59 százaléka úgy gondolja, hogy a politikusokra nem ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az átlagemberekre.

Az emberek 56 százaléka elégedetlen a kormányzati döntéshozatal átláthatóságával és az intézkedések indoklásával. A fideszesek egyharmada is úgy érzi, hogy nem tájékoztatják őket kellőképpen a kormány döntéseinek hátteréről.

A Fidesz-szavazók 8-ra értékelték a választások demokratikusságát, az ellenzékiek legfeljebb 4 pontot, a bizonytalanok pedig 4,6 pontot adtak rá.

És:

A magyarok 49 százaléka nem hisz abban, hogy az Orbán-kormányt demokratikus választáson le lehet győzni. 36 százalék gondolja úgy, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy egyszer demokratikus úton megbukjon a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A kormánypárti szavazóknak is csak a fele hisz abban, hogy a NER egyáltalán leváltható.

További lesújtó eredmények a 24.hu cikkében.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.